Som en av de absolutte største gruppene som noensinne har deltatt i Eurovision Song Contest, fortjener nesten ABBA en ekstra oppmerksomhet. Gjennom seks artikler skal vi kort ta oss for karrieren til den svenske (egentlig 1/4 norske) kvartetten.
Historien vår starter egentlig i 1966 da Björn Ulvaeus og Benny Andersson møtte hverandre for første gang. Men vi skal først gå noen år tilbake – til lille Västervik i Kalmar, «Ostkystens pärla».
Det var her i Västervik Björn Ulvaeus vokste opp, og gjennom sine felles venner dannet Hootenanny Singers omkring 1961. De var fascinert av amerikanske folk-grupper som Kingston Trio, og opptrådte med et repertoar bestående av covere på engelsk og selvskrevne sanger på svensk (flere av Ulvaeus). I 1963 vant de SVTs talentkonkurranse «Plats på scen» og fikk kontakt og kontrakt med den allerede suksessrike Stikkan Anderson (egentlig Stig Erik Leopold Anderson).
Opptredenen og kontrakten førte til deres første plateutgivelse på Andersons ny selskap Polar – og gruppa fikk nesten umiddelbart suksess med sin svenskspråklige visefolk-stil. De to neste årene oppnådde Hootenanny Singers enorm suksess i Sverige, både i de berømte folkeparkene og på Svensktoppen. De ble også inspirert av den britiske beat-en, slik at innspillingene sakte fikk et mer pop-ete preg med årene, uten at deres særegne stil forsvant. Suksessen til Hootenanny Singers var en sterk og medvirkende årsak til svensk musikks store popularitet også i Norge på 60-tallet.
Blant deres mest populære låter i denne perioden kan nevnes «Gabrielle«, «I lunden gröna» og «Marianne«.
Omtrent samtidig med Hootenanny Singers gjennombrudd – startet en annen svensk gruppe bestrebelser med å skaffe seg oppmerksomhet: The Hep Stars. De var sterkt inspirert av Beatles og Liverpool, og valgte også et repertoar av dels covere – og dels selvskrevne låter – på engelsk. Via opptredener i løpet av 1964, fikk gruppen kontakt med Åke Gerhard og hans selskap Olga – og i starten av 1965, ble Hep Stars nærmest lansert som ikke bare Sveriges store og nye beat-gruppe, men også Skandinavias: Til noe ærgelse for norske Pussycats som blant annet spilte inn «Cadillac«, nettopp Hep Stars gjennombruddslåt.
Det var også i 1965 at Benny Andersson ble medlem av gruppa, og han medvirket på kommende hitsingler som «Farmer John», «Bald Headed Woman» og «No Repsonse«. Sistnevnte var en Andersson-komposisjon, det samme var «Sunny Girl» året etter. «Wedding» ble også en stor singleslager i ’66, men i slutten av dette året overrasket de alle med svenskspråklige «I natt jag drömde» – en låt som lå lang bortenfor beat-musikken.
Hep Stars fortsatte karrieren utover 60-tallet, dels på svensk og engelsk. Det var i 1966 at man kunne høre den første Ulvaeus/Andersson-komposisjonen i «Isn’t It Easy To Say» – etter at de to hadde nærmest tilfeldig møtt hverandre under felles spillejobber. Noe nærere samarbeid ble det derimot ikke noe av umiddelbart, da begge valgte å fortsette karrierene i sine respektive grupper.
Isn’t It Easy To Say:
Der Hootenanny Singers skulle overleve 60-årene og få fortsatt suksess inn i det nye tiåret, startet karrieren til Hep Stars å gå nedover mot slutten av tiåret. Noe skyldes nok at gruppa vaklet stilmessig mellom engelsk, nå umoderne beat – og svensktoppar. I 1968/69 ble det en del omrokkeringer, der amerikanske Charlotte Walker kom inn som medlem – og Benny Andersson valgte å forlate gruppa.
Charlotte Walker hadde i et par år vært i forhold med Hep Stars vokalist, Svenne Hedlund – og i senere tid, kan det virke som om dette skapte en slitasje for bandet som var uopprettelig. Paret forlot Hep Stars i 1969, samme år som Andersson – og fortsatte som duoen Svenne & Lotta. De fikk utover 70-tallet flere hits, og hadde både opptredener i Melodifestivalen og plateinnspillinger med låter skrevet og produsert av Andersson/Ulvaeus.
Björn Ulvaeus forlot Hootenanny Singers omtrent på samme tid – men det virker som om han stadig medvirket på plateinnspillinger også de første årene av 70-tallet. Bandet fikk faktisk en av sine største slagere i Sverige i 1972/73 med «Omkring tiggar’n från Luossa».
Neste artikkel: «Allting har förandrat sig»
Kilder: Kunnskapsforlagets Rock leksikon, Den store norske hitboka, Wiki (svensk), Abbas offisielle sider. raffem.com, private bilder og samlinger.