Fokus: – Marokko ~ Kærligheds besked & skuffelse

marokko Næste land kan prale av, at nyde vandsiden fra King Hassan II MosqueAtlanter Havet, Gilbraltar Strædet & Middelhavet – landet ligger på det Afrikanske kontinent, og er ejer av navnet Marokko. Både land, folk og kultur bærer præg, af århundredes kryssninger fra Muslimske & Jødiske folkeslag, den Afrikansk geografiske beliggenhet & Europæiske dominanser gennem mange hundrede år.

Det er et land med kontraster: smukke strande, ørken og samtidig skisport – endvidere kan man ved rejser til landet, finne masser av historiske monumenter, smukke bygninger & typiske markeder med krydderier fra alverdens lande.

Chauen Ser man på Marokko og musik, så er det præget av innflydelse fra de arabiske lande, men også en prægning fra det Andalusiske, som jo forefinnes på den andenTangier City Center siden av Gilbraltar Strædet. Kigger man nærmere på Eurovisionen, så er det ikke den mest imponerende statistik, at Marokanerne kan prale av – med et enkelt forsøk i Eurovisionen, så træder selve resultatet i konkurransen ennå mere frem.

Samira Ben Said Eurovision 1980 Marokko har deltaket bare en enkel gang i Eurovisionen, og forsøket fannt sted i 1980 – Samira Ben Said var den heldige vinner, som repressenterede landet i Nederland, med sangen «Bitakat hob«. Sangen var en typisk arabisk inspireret sang, men trods en god sangstemme, så formåede Samira blot at imponerer et enkelt land – Italien kvitterede med 7 point, og de blev landet som hævede Marokko fra en 19. og sidste plads, til en 18. plads foran Finland.

Om man i Marokko ikke kunne takle den dårlige start, eller om man blot fosøkte at deltake for sjov, det vides ikke – men realiteten er, at landet i hvertfald ikke er kommet tilbake til konkurransen igjen.

Samira Ben said Samira Ben Said (Pirthi) blev født i hovedstaden Rabat tilbake i 1954, og voksede op i selsamme by – hun begyndte at synge i 9 års alderen, og det hele tok fart i starten av teenage-årene. Hun kom for alvor frem gjennem talent-showet Mawaheb på det Marokanske tv, og fra da af tok karieren fart, og hun blev vellidt i hjemlandet, bl.a. optrædende sammen med flere andre kjennte i landet.

I 1980 deltok hun som sakt i ESC, noget som sikkert har været bra for hendes fortsatte vai, også selvom at resultatet blev skidt – men selve sangen Bitakat Hob blev populær i hjemlandet, så helt forgæves var det unner alle omstendigheter ikke. Senere hen flyttede Samira vek fra Marokko, og fik nyt domisil i Egypten, hvor hun stadig den dag idag, bor med sin mand & søn.

Med sange som «Hob Mayous meno» – «Awaam Keda» & «Wo Lesa Hobi Lak» har hu gjort sig populær i Mellem-Østen, faktisk så populær at hun i Januar 2006, fik æren af at optræde ved Afrika Cup i Cairo, med sangen «Kolena Ensan» som fremførtes på Fransk, Engelsk & Arabisk. Med poplariteten er der også kommet en lang række av priser fra den Arabiske verden, og uden for det regionale, modtok hun bl.a. en World Music Award i 2003, og en BBC Pris for «Beste Mellem-Østlige Artist». Hun har optrådt verden over, og et av de mindeværdige må formodes at optrede i Vatikanet, foran Pave John Paul II.

Rabat Downtown Om det Nord-Afrikanske land nogensinde kommer tilbake til Eurovisionen er uvis, men chancen er nok ikke stor, her 30 år etter deres eneste forsøk – det var ikke en kæmpe succes, men til gengæld har det kanskje givet artisten Samira Ben Said et skulderklap med på veien, og har været med til at bane en ennå mere solid kariere-vei´. Vi siger takk til Rabat, Casablanca & Marokko – og ønsker landet lykke til utenfor Eurovisionen.

Bilde-kilder: Samiradaily.com & wikipedia.org

Kilder: Wikipedia.org

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien