Status 2010

2010_OSLO_2-RESIZE-250-Fristen for å melde seg på til neste års Eurovision Song Contest nærmer seg med stormskritt. Bekreftelser fra de ulike landene strømmer på, samtidig som rykter og spekulasjoner i nasjonale utvelgelser, og artister begynner for alvor å ta form. Allikevel kan vi kalle oppladningen til Oslo 2010 for spent. Pr idag foreligger det kun kilder for 31 bekreftede land. Det vil si at hele 11 land er i tenkeboksen.

Følgende land er bekreftet for Oslo 2010: Albania, Armenia, Aserbajdsjan, Belgia, Bosnia&Herzegovina, Bulgaria, Danmark, Finland, Georgia, Hellas, Hviterussland, Irland, Island, Israel, Kroatia, Kypros, Malta, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Romania, Serbia, Slovenia, Slovakia, Storbritannia, Sverige, Sveits, Tyrkia, Tyskland og Ukraina. Disse er det sikre kilder på at er med i neste års konkurranse.

Land som er usikre: Andorra, Estland, Latvia, Litauen, Makedonia, Moldova og Montenegro.

Land uten info/bekreftelse: Frankrike, Spania og Russland. Man kan nok regne med både Frankrike og Spania da disse er blant de fire store.

Det er mange grunner til at land tviler. Finanskrisen har tatt mange land i Europa på sengen. Dette fører igjen til store kutt i landets nasjonalbudsjett, og en senkning av landets BNP vekst. For eksempel har Ungarns tv kanal MTV vedtatt et 50% budsjettkutt, og dermed røk også deres Eurovisiondeltagelse til neste år.

Både Estland og Andorra har vedtatt et 10% kutt i budsjettene sine, slik at disse havner under kategorien usikre. Ingenting er bestemt ennå, men det virker som om det å hoppe et år over Eurovisiondeltagelse, er en lett måte å spare inn penger på. Henviser til denne EscNorge artikkelen, som omhandler økonomi i Eurovision og deltageravgifter.

En reduksjon av antall deltakerland i konkurransen kan få alvorlige følger for de som melder seg ut. Siden prisen for deltagelsen øker for de landene som er igjen i konkurransen, kan det bli vanskelig å komme seg inn igjen.

Latvia er knallhardt rammet av finanskrisen. Allikevel har landets tv stasjon sikret seg en sponsoravtale, som kan gi en deltagelse i konkurransen i 2010. De er fortsatt på jakt etter flere sponsorer. Estland har som nevnt over vedtatt et 10% kutt i sitt budsjett, men en endelig avgjørelse fra Estland er ennå ikke klar.

UrbanSymphony128734t9he298Andorra er nok et land som sliter. De har aldri kvalifisert seg til en finale, og i år har TV-stasjonen deres vedtatt et 10% kutt i deres budsjett. Dermed står deres deltagelse i fare. Endelig avgjørelse vil bli tatt senere.

San Marino deltok for første gang i 2008. Grunnet finansielle problemer i 2009 kunne de ikke delta i Moskva, og nå ser det ut til at samme årsak står i veien for et comeback i Oslo. Ungarn har som tidligere nevnt trukket seg grunnet et 50% reduksjon i budsjettet. Tsjekkia har også trukket seg, først og fremst på grunn av elendige resultater i konkurransen og dårlige seertall i landet.

Monaco som ikke har deltatt siden 2006, har også utelukket å komme tilbake på grunn av finansielle problemer. Pr idag er det også lite sannsynlig at Italia eller Luxembourg kommer tilbake, til tross for EBUs intense arbeid for å få til dette.

Konflikten mellom Aserbajdsjan og Armenia kan også få et utfall for disse landenes deltagelser. Som det tidligere er kjent, blokkerte Aserbadsjans tv stasjon, Armenias nummer under avstemningen. På grunn av dette kan Aserbajdsjan risikere å bli utelatt fra konkurransen eller motta en straff.

Det blir spennende å følge med fremover, og på hvor mange land man endelig ender opp med. Erfaringer fra Moskva viser at en endelig liste over deltagerland ikke kan være klar før mars. Det som hvertfall er sikkert er at Norges tredje Eurovision har fått en nervøs og vanskelig start. Esc har overlevd mange forandringer, og man må gi EBU skryt for at de har klart å tilpasse konkurransen til publikumskrav. Kan de klare å møte finanskrisens konsekvenser? Det får tiden vise.

Kilder: escnorge.net
wikipedia.org
esctoday.com

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien