MGP: Dette er låtskriverne (oppdatert)

miracraig

NRK har nå sluppet lista med låtskriverne til de 21 bidragene i Melodi Grand Prix. Som ventet spenner lista fra både en del forventede og velkjente, til ukjente og overraskende navn. Men førstnevnte gruppe er gledelig nok i stort flertal..

Artistene slippes ennå ikke før minst om ei uke, men de 21 bidragsyterne er som følger. For artistspekulasjoner, henviser jeg til Wirkes ryktehjørne.


rolflovland«The Touch»

Tekst og melodi: Rolf Løvland

Sørlendingen trenger nesten ingen nærmere presentasjon, men fortjener det. En av de får norske komponistene som har fått låter innspilt av verdensstjerner som Barbra Streisand Josh Groban. Secret Garden lever ennå, og selger stadig godt i flere verdenshjørner. «Inside I’m Singing» fra 2007 var en stor suksess med førsteplass og et halvt år på VG-lista.


frost«Tokyo Night»

Tekst og melodi: Aggie Peterson

Nordlansk prinsesse under artistnavnet Frost. Har stadig et godt renomè i norske musikkretser, til tross for at hennes to mest kjente låter nå ligger ti år bak oss: «Close To You» og «Clouds Across The Moon». Frost ble siden utvidet til en duo, med Per Martinsen.


a1«Don’t Want To Lose You Again»

Tekst og melodi: Ben Adams, Mark Read, Christian Ingebrigtsen, David Eriksen

a1 var boybandet etter Westlife rundt millenniumsskiftet – spesielt hos britene. Ingebrigtsen har siden gjort seg gjeldende som låtskriver, før tre-firedeler av gruppa i skrivende stund lanserer et comeback med «Take Me Home». Deres største suksess her hjemme, var en coverinnspilling av a-has «Take On Me». David Eriksen var en av de «nye» norske produsentene som turde å satse på norskprodusert popmusikk på slutten av 90-tallet, har de siste årene også hatt suksess utenfor de norske grensene.


julianberntzen«Rewind Love»

Tekst og melodi: Julian Berntzen

Spennende og kritikerrost Bergens-musiker, med to alarm-nominasjoner og en Spellemann fra 2003. Tre album som alle har solgt ok, seinest «Rocketship Love» fra 2008.

 


arnehovdaLåt:«Life Is Here Today»

Tekst og melodi: Arne Hovda

Hovda var keyboardist i The Getaway People fra Stavanger – blant annet sammen med ikke ukjente Per Kristian Ottestad. To omtalte album gjestet listene, før gruppa forsvant stille. Hovda har siden jobbet som låtskriver, produsent med mye mer.hannesorvaag«My Heart is Yours»

Tekst og melodi: Hanne Sørvaag og Fredrik Kempe

To hitmakere møter hverandre, Kempe med masse erfaring med det svenske markedet og Melodifestivalen. Sørvaag også med ESC-erfaring, men først og fremst en internasjonal låtskriver. Hennes største suksess var finalelåta fra «American Idol» 2006: «My Destiny».mariannthomassen«Don’t Stop»

Tekst og melodi: Mariann Thomassen og Lars Erik Westby

Thomassen fra Surferosa – MGP-deltakere i fjor. Bandet er stadig et stort navn i musikk-Norge, selv om deres siste album «The Future» ble noe kjølig mottatt.miracraig«I’ll Take You High»

Tekst og melodi: Mira Craig

Craig regnes stadig som et landets største talenter, selv om hun som solo-artist har hatt noe vanskeligheter med å følge suksesser som «Boogeyman» og «Headhunted». Skrev «Hold On Be Strong» for Maria Haukaas Storeng for to år siden.tommylaverdi«Be Good to Me»

Tekst og melodi: Tommy (Thomas) La Verdi og Peter Ställmark

La Verdi kjent fra 21 Guns, med medlemmer dypt inne i amerikanske studiokretser (Michael Sturgis har spilt med størrelser som Asia, Wishbone Ash og a-ha). Mest kjent som produsent og låtskriver her hjemme for Dina og Gaute Ormåsen.merethelaverdi«Make My Day»

Tekst og melodi: Merethe La Verdi

Mange husker Merethe fra 1993-hiten «Stormen». Har siden slått seg frem i musikk-kontorene, blant annet som musikkansvarlig for tidligere ZTV og et omdiskutert manager-forhold til Mira Craig.lailasamuelsen«Jealous Cause I Love You»

Tekst: Laila Samuelsen, Alexander Kronlund  / Melodi: Laila Samuelsen, Alexander Kronlund og Lucas Hilbert

Samuelsen var med i Norges første og eneste jentegruppe med en viss suksess: The Tuesdays. «It’s Up To You» ble en stor radioslager i US. Har siden 2002 konsentrert seg om låtskriving.matiastellez«European Girl»

Tekst: Håkon Njøten og Axel Vindenes Melodi: Matias Tellez

Idol møter Urørti Bergen. Njøtens band «Micropops» har begynt å få et godt renommé, mens Tellez ble «Årets urørt» i 2008. Sammen med Vindenes en trio som kanskje ikke er så forskjellige som førsteinntrykket kan ha det til.lenealexandra«Primadonna»

Tekst: Lene Alexandra Øien, Jarl Aanestad og Simon Walker Melodi: Lene Alexandra Øien og Jarl Aanestad

Lene Alexandra trenger nesten ingen nærmeste presentasjon, og har blitt et yndet navn i sladrespaltene årene etter hennes deltakelse i Robinson-eskepedisjonen. Har hatt suksess med «My Boobs Are Ok», og hennes forrige MGP-låt fra 2008 «Silicone Valley» snek seg også inn på listene.gauteXart280«Synk eller Svøm»

Tekst og melodi: Gaute Ormåsen, Laila Samuelsen og Kim Bergseth

Samuelsen igjen – denne gang sammen med med Gaute Ormåsen. Idol-toer fra 2003. Store suksess med «Chasing Rainbows», seinere gått norsk med «Kjærlighet er mer enn forelskelse» tre år seinere. Ble kalt Totens svar på Ronan Keating da, kanskje mer særpreg de siste årene. Skuespiller-forsøk i Hotel Cæsar har holdt ham i rampelyset.elisabethcarew«Rocketfuel»

Tekst og melodi: Elisabeth Carew og Thomas Eriksen

Johns søster – og i oppstarten av en karriere. Kom med «Destructive» tidligere i år, som fikk en del oppmerksomhet. Thomas Eriksen er Davids lillebrorheinetotland«The Best of Me is You»

Komponist/tekstforfatter: Heine Totland, Hans Petter Aaserud og Arne Hovda

Hovda (se over), og kanskje en av Norges fineste stemmer i Heine Totland – ektemannen av Silje Nergaard. Han er godt kjent for eksempel fra Beat for Beat. Han har spilt i en gode musikaler, og scene-erfaring har han mer enn nok av.«Barracs on the Hill»

Tekst: Olaf Øwre Melodi: Fred Endresen

Tilsynelatende de mest ukjente navnene på denne lista, men folk stiftet bekjentskap med Endresen på norsk i fjord sammen The Publiners.keepofkalessin«The Dragontower»

Komponist: Arnt Obsidian Grønbech Tekst: Arnt Obsidian Grønbech, Torbjørn Schei, Vegar Larsen og Robin Isaksen

Hardslående – faktisk meget hardslående team, bedre kjent som Keep Of Kalessin. Erfarent black-metal band som de siste årene har blitt et av de mest anerkjente i Norge. Har nominasjoner både til Spelemann og Alarm.«Give it to Me»

Tekst og melodi: Alexander Stenerud

Stenerud var til sine MGP-deltakelser (sammen med Zuma i 2008 og solo i år), mest kjent fra nettopp Zuma og låta «Joy In The City» fra 2002.bjornjohanmuri«Yes Man»

Tekst og melodi: Simone Larsen, Simen Eriksrud og Bjørn Johan Muri

Nok en spennende kombinasjon, med Simone fra D’Sound og Bjørn Johan Muri, av daværende Idol-dommer Mariann Thomassen (se over) som «Jazzy-Kid».«Million Dollar Baby»

Komponist/tekstforfatter: Robin Nordahl, Frode Andersen og Gerard James Borg

Borg – maltesisk bidragsyter til en haug nasjonale finaler «der nede», har slått seg sammen med to tidligere bidragsytere til MGP: Andersen huskes kanskje best som King of Trolls i 2008.


Kilder og bilder. NRK, VG, mic.no, Wiki, VG-lista, Norsk rockeleksikon, TV2 og respektive hjemmesider.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien