Serbia: Går det mot slutten for Beovizija?

serbiaSiden Serbias debut som selvstendig land har programmet Beovizija, vært deres nasjonale prosess for å velge en representant. Beovizija er kjent i hele Europa for sitt flotte design og scene. Nå kan det gå mot en slutt for programmet, som er Serbias mest omdiskuterte og mest sette program.

En representant for RTS sier at de ennå ikke har bestemt seg for om de vil fortsette å satse på Beovizija, eller om de skal velge en artist internt. Serbias naboland Bosnia&Herzegovina har hatt suksess med en intern prosess for Eurovision.

Beovizija har sine røtter lang tilbake i tid. Når Balkan-landene var samlet som Jugoslavia, fungerte programmet Jugovizija, som deres nasjonale prosess. Beovizija har sitt utspring i denne konkurransen. Beovizija startet i 2003, da var Serbia en del av unionen Serbia & Montenegro. De to kringkasterene i unionen, var enig om at de skulle være vertskap for festivalen annethvert år.

Serbia & Montenegro debuterte i konkurransen i 2004. Da vant Zelko Joksimovic programmet med sangen «Lane Moje». I Eurovision Song Contest oppnådde landet en flott andre plass med denne sangen. I 2005 ble Beovizija fylt med krangler og konflikter. Dette året vant nemlig gruppen No name, med sangen «Zauvijek moja».

Serbiske RTS satte seg imot denne avgjørelsen, og hevdet at Jelena Tomasevic hadde vunnet med sangen «Jutro«. No name ble alikevel sendt til Kiev, der oppnådde de en 7 plass i finalen.

I 2006 vant gruppen No name festivalen igjen. Men denne gangen satte Serbia seg på bakbena, og derfor ble det ikke noe bidrag fra Serbia&Montenegro dette året. Unionen beholdt likevel sin rett til å stemme i Eurovision Song Contest. I 2006 var det Jovana Jankovic, bedre kjent som programleder for Eurovision Song Contest 2008, som ga stemmene. Hun sa at vi har dessverre ingen sang til dere i år, men neste år kommer vi sterkt tilbake med en skikkelig vinnersang.

Dagen etter finalen i Eurovision 2006, splittet unionen Serbia&Montenegro opp. Beovizija fortsatte å være Serbias nasjonale utvelgelsesprosess. Og de debuterte i konkurransen i 2007. Da vant Maria Serefovic hele konkurransen med bidraget «Molitva».

I 2008 var det klart for Jelena Tomasevic sin revansj etter tapet i 2005. Hun sang landet inn til en flott 6 plass i Beograd.


I 2009 var igjen problemene og kontroversene tilbake i Beovizija. Dette iform av stemmerot, slik at en av favorittene Ana Nikolic ikke kom seg videre fra semifinalen. I finalen fikk hun igjen en anledning til å delta der, men nektet da og stille opp igjen etter stemmerotet. Årets Beovizija vinner, Marko Kons seier er også omdiskutert. De store forhåndsfavorittene OT Band, mottok 28521 stemmer, men fikk kun 5 poeng av juryen i finalen, i semifinalen hadde de fått 12. De tapte for vinneren Marko Kon, som fikk 3955 stemmer og 7 poeng av juryen.

Det er ennå ikke bestemt om RTS skal fortsette med Beovizija, eller velge intern. Det reverserer sterke rykter på nettet om at bandet Negative ønsker å representere landet(sjekk Wirkes ryktebørs). Bandets sanger, har uttalt at hun ønsker å representere landet, men bare dersom RTS kommer opp med en annen utvelgelsesprosess enn Beovizija. RTS vil komme med en avgjørelse i løpet av få dager.

Kilder:
1. Esctoday.com
2. Wikipedia.org

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien