De 5 første fra Island

islandDa er sangene som skal konkurrere i den første delfinalen nå på lørdag sluppet på Island. RÚV har vært så sympatiske at de har lagt ut alle sangene til helgens delfinale, så lytt og døm selv! Under følger min vurdering av hver av sangene, og til slutt en rangering.

irisnrDen som starter hele ballet kan fort være den som stikker av med seieren i Söngvakeppni Sjónvarpsins i år. Íris Hólm (bildet) har en utrolig sterk stemme, og den sies å være like god live. Hennes sang «The One» er en powerballade i reneste Celine Dion-stil, og jeg må innrømme at jeg faktisk foretrekker Íris’ stemme framfor Celines. Dette er i utgangspunktet ikke min sjanger, men denne treffer meg, skikkelig. Innertier!

Sang nummer to ut er en mer ESC-aktig låt som kan minne litt om en god del av de litt disco/latin/dance/pop-låtene som mange kvinnelige artister har deltatt med de senere årene. Men Karen Pálsdottir har en helt særegen klang i stemmen, noe som gjør at «In the Future» skiller seg ut fra den store mengden sanger av nogenlunde samme sjanger. I tillegg synes jeg at beatet i denne låten gir det lille ekstra som gjør at den vil bli lagt merke til.

 

Tredje kvinne ut på lørdag er Kolbrún Eva Viktorsdóttir som fremfører sin manns komposisjon «You Are The One». Dette er så langt det bidraget som treffer min musikksmak best, og stemmen hennes er dødskul!! Men det er et eller annet som mangler for at dette skal bli en vinner for meg. Den er litt «flat» de første to minuttene, og selv når den tar av så virker det som om det bare er «på liksom». Så dessverre; etter to gjennomhøringer er dette ingen innertier for meg. Det er kanskje en sang som må høres noen ganger for å «vokse seg til», og det er jo aldri positivt for en ESC-låt…

Så har turen kommet til startfeltets første mann, og også den første av artistene som ikke debuterer i denne sammenhengen. Sjonni (Sigurjón) Brink har deltatt i Söngvakeppni Sjónvarpsins flere ganger tidligere, både som artist og låtskriver, blant annet i 2007 med sangen «Áfram». I år skal han delta med ikke mindre enn TO sanger; i første delfinale med «You Knocked Upon My Door». Dette er en pianobasert, litt Disney-aktig ballade som gradvis tar seg opp til etterhvert nokså store høyder. For meg blir dette «for enkelt»; det føles ganske samlebåndsprodusert, men er for all del behagelig nok å høre på.

Siste mann ut er Matti Matt med, til å være bidrag til Söngvakeppni Sjónvarpsins å være, en skikkelig rocka låt; «Out og Sight». Dette er noe vi ikke er bortskjemte med i denne sammenhengen, og bare det er nok til å gi den et lite ekstrapoeng fra meg. Når Matti i tillegg serverer frisk rock med snev av 80-tall, levert av en stemme som uten tvil holder mål, så er dette BRA!. Men den kommer helt sikkert ikke til å gjøre det veldig bra…

Min personlige rangering av bidragene i den første delfinalen er som følger;

1) The One
2) Out Of Sight
3) You Are the One
4) In the Future
5)  You Knocked Upon My Door

Oppdatering; Det har kommet en ny startrekkefølge, og den er som følger:
1. The One
2. Out Of Sight
3. You knocked upon my door
4. You are the one
5. In the future

 

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien