Eurovisjonens ransjerings-liste – hvem er top, og hvem er bund?

Et nytt år er netop startet, og en ny side i ESC-boken er allerede i gang, dette i form av nasjonale konkurranser som så småt tager fart, og endda de første bidrag og artister er klar for Oslo & Norge i Maj måned. Med en ny side i bogen, så er det også lige for, at se hvordan hele den samlede ransjering av landene ser ut – hvem er i toppen & hvem er i bunnen, hvem kan let avanserer, og hvem står til let at kunne rykke ned?!

allesccountries

Graver man litt i statistikken, er der altid informatsjoner av forskjellig art gemt – visste du f.eks. at der ut av de 54 vinnere, kun står 25 forskjellige lande bak? Eller at der gjennem årene har været tilmellt 52 lande i alt – ut av dem, har 1 aldrig kommet sig til arransjementet, og 4 har aldrig kommet op på en finale-plassering. 1 enkelt land ligger næsten på toppen av alle, men er også ejer av den kedelige plassering, som nummer 26 i finalen som eneste land nogensinne.

 

Vi har valgt at dele den samlede liste op i biter, lad os starte fra bunnen, med plasseringerne fra nummer 52 til 46:

nr. 52-46

Aller nederst av alle ligger Libanon, som var tilmellt i 2005, men grundet deres politik blev sat ut at spillet av EBU, og endte derfor helt uten plassering med diskvalifisering. San Marino, Tjekkia, Montenegro & Andorra er alle blandt de nyere lande, men har ikke formået at komme sig videre til finalen ennå. Marokko deltok en enkel gang for 30 år siden, og med sin daverenne 18. Plass, skriver de sig ind på en samlet 47. Plass – Slovakia lige foran, med 4 forsøk, har de stadig til gode at nå højere op i finalen end deres 18. Plass.

nr.45-38

Plasseringerne 45 til 38 er dér, hvor det hele tager litt mere fyll på retten – beste plasseringerne ligger fra 12. til 6. Plasser, nederst finner man Makedonia, og lige over Georgia, som med bare 3 forsøk kravler langsomt men sikkert op av listen. Albania & Slovenia inntaker plasserne over igjen, med 7’eren som beste – de neste 4 lande deler alle 6. Plassen som beste, 3 forholdsvise nye lande i form av Vitrussland, Litauen & Moldova, bare stakkels Portugal er gammel av gårde, og venter stadig på æren av en top 5!

nr. 37-31

Numrene 37 til 31 på ransjeringen, innehåller lande med beste plasseringer i top 5 til top 3 – nederst mødes nyt med gammelt, dette i skikkelse av Bulgaria & Kyprus. Det samme kam man nesten sige om de 2 med samlet nummer 4 som beste, for der ligger Armenia & Kroatia til. Aserbadjan har imponeret med 2 plasseringer, og allerede beste som 2009’s 3. plass – en beste plassering de deler med Bosnia-Herzegovina & som nummer 31 Romania.

nr. 30-26

Landene mellem nummer 30 & 26 har alle dét til felles, at beste plasseringen er den mest ærgerlige av alle – nummer 2 i finalen, SÅ tæt på, og alligevel ikke tæt nok… Både Serbia & Montenegro + polen startede flot ut i ESC, begge med deres 2. Plasser, Ungarn gør dem selskap med også at have taget turen til toppen 1 enkel gang. På plass 27 finner vi det første Nordiske land, vores alle sammens Island, som med 2009-årets plassering avanserede nogle plasser, og lagde sig op bak Malta.

nr. 25-18

Plasserne 25 til 18 fører os over i vinner-landene, nederst finner man Serbia, som selvstendigt kun har 3 år på baken, og derfor ikke mange sjanser for mange plasseringer. Over dem kommer neste Nordiske broderland, Finland – som med sin sejr bragte sig hastigt op over listen i 2006. Østerrike er neste, og over dem ligger Jugoslavia – som av logiske grunde kun kan gå en vei på listen fremover! Over dem ligger 4 av det siste årtis vinnere, 2 * 2 naboer – Latvia & Estland, og igjen over dem rivalerne Tyrkia & Hellas.

nr. 17-13

Stadig med bare en enkel vinner, finner vi plasserne 17 til 13 – nederst her ligger gode gamle Monaco, som efter lang tids Tornerose-søvn, gav ESC sjansen igjen, men dog uten succes. Derover kommer den unge ESC-nasjon Ukraine, og før dem de vedhollene Belgiere. Giganterne på Europa-kortet kommer deretter, først Russland, og med den 28 år gamle sejr, ligger Tyskerne stabilt omkring 13. Plassen.

nr. 12-7

Plasserne 12 til 7 har fellesnevneren, at de alle har vunnet mere end 1 gang – nederst i denne gruppe ligger Danmark, og tæt foran ligger Italia usikkert til kaj. Naboen Svejts og over dem Spania afslutter landene med 2 sejre – med 2009-årets sejr, avanserede Norge med 5 plasser, og ligger nu som nummer 8. Øverst i denne gruppe finner vi Israel, som har ligget stabilt her igennem en del år nu.

nr. 6-1

Toppen av poppen vises i plasserne 6 til 1 – nummer 6 er Nederland, som sikkert har ligget i toppen siden 1975, de er dog skubbet nedad av først Irland og senest av Sverige i 1999. Sverige er bedste Nordiske, og ligger flot som nummer 5 med sine 4 sejre. Luxembourg har 4. plassen, men har ikke kunne endre dette de siste mange år. Frankrike er nummer 3, og med sine 15 * 2. Plasser, ligger Storbritannia fast som nummer 2. Ikke helt overraskende er Irland øverst – med 80erne & 90’ernes gode plasseringer, lagde de sig suverent som nummer 1, hvilket der tidligst vil skulle bruges 2 år på at fratage dem, vel at merket om Storbritannia eller Frankrikke vinner 2 gange i trek!

fuld liste

Sådan ser ESC top-52 pt. ut, hvordan den ser ut etter årets musik-slag, det ved vi meget mere om etter finalen i Oslo – felles ved mange av grupperne er, at der ikke alle steder skal meget til, før end at man avanserer, og derved sender andre lande nedenover listen!

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien