Glapp seieren for Sverige allerede her?

Melodifestivalen er i gang til glede for svenske og norske schlagerfans. Melodifestivalen arrangeres av Sveriges Televisions (SVT) og er Sveriges utvelgelse av bidrag til Eurovision Song Contest.  Festivalen har pågått siden 1958, med avbrudd i 1964, 1970 og 1976, og har under tiden hatt flere forskjellige navn, bl.a Schlagertävling, Eurovisionsschlagern, Melodifestival og siden 2002 Melodifestivalen.

Siden samme år har Melodifestivalen vært underlagt streng regi og ledelse av den tidligere Borås frisøren Christer Björkman, som selv deltok for Sverige i 1992 med melodien ”I morgon är en annan dag”.  Deltagelsen førte til nest siste plass og er et av Sveriges dårligste resultater noen sinne i konkurransen.

Det skal ikke skyves under en stol at Christer Björkman med sine ideer, kontakter og til dels detaljstyrte metoder og har utviklet Melodifestifalen til det den er i dag, en festival som NRK og Per Sunnes med stor lykke har gjort sitt ytterste for å kopiere, og som alle Europas schlagerfans og TV stasjoner misunner. Men resultatet har også sin bakdel.

Fra å være en konkurranse åpen og demokratisk for alle komponister/tekstforfattere og artister har Melodifestivalen utviklet seg under Björkmans ledelse til å bli en konkurranse for hans venner og bekjente innenfor bransjen, og hvor all makt ligger hos Christer Björkman og hans fortrolige i SVT.

Björkman og SVT har derfor de siste årene måttet tåle sterk kritikk fra svensk TV-publikum og av folk innenfor den etablerte svenske musikkbransjen angående utvelgelsen av komponister/tekstforfattere, artister og av de melodiene som har blitt valgt ut til å konkurrere. Det viser seg at år etter år har samme bidragsytere gått igjen i konkurransen og ”like” melodier har blitt framført av de samme artistene år etter år.

Etter en skandaløs oppvask i media i 2009 angående Christer Björkman og SVTs detaljstyring av til og med jurymedlemmene, trodde nok det svenske folk at Melodifestivalen 2010 skulle bli annerledes. Et bredere utvalg av artister og melodier skulle få plass, og man skulle forsøke å bevege seg bort fra den typiske ”schlageren” som gikk ut på dato for 10 år siden. Men dessverre, allerede før konkurransen startet nå i helgen, var skandalen og detaljstyringen et faktum igjen.

Melodien ”Åt helvete för sent”, skrevet av Lina og Mårten Eriksson var valgt ut til å delta i Melodifestivalen. Lina og Mårten Eriksson hadde valgt seg artisten Sara Löfgren til å framføre bidraget, men kom til kort med SVT. ”Noen” i SVT hadde lovet artisten og skuespilleren Rikard Wolff en plass i konkurransen, og SVT mente ”Åt helvete för sent” var melodien som passet for ham og ville ikke ha Sara Löfgren. Paret Eriksson satte seg på bakbena og sendte en mail til Rikard Wolff hvor de forklarte sitt valg, med det resultat at Rikard Wolff ga SVT beskjed om at han ikke var aktuell for låta.

Da svartnet det for Melodifestivalens ledelse, og SVT med Thomas Hall i spissen kom ut og diskvalifiserte ”Åt helvete för sent” med den begrunnelse at paret Eriksson hadde gjort SVTs valg av artist umulig. Det ble videre henvist til festivalregler som sier at SVT har rett til å velge artist, og at dette helt og holdent er SVT sin festival.

Mårten Eriksson på sin side tok til motmæle og beskylder SVT for å drive med KGB metoder. Han sier videre at ”Jeg trodde vi hadde ytringsfrihet her i Sverige, men den gjelder tydeligvis ikke i forbindelse med Melodifestivalen og SVT. Det er vår låt dette handlet om og jeg veldig opprørt over diskvalifikasjonen”. Mårten Eriksson har fått bred støtte i folket og i musikkbransjen generelt hvor man mener at opphavsmann/kvinne selv må få velge hvem de vil skal framføre ens bidrag, og igjen ropes det på Christer Björkman sin avgang.

Alt er altså som vanlig rundt avviklingen av årets Melodifestival, og i år som i fjor stiller Christer Björkman med livvakter. Siden oppvasken i fjor blir Björkman til stadighet truet av en person som har ”sett seg lei på Christer Björkmans fusk og styring av juryens valg av låter”. Christer Björkman ble i fjor politianmeldt for dette forholdet av samme person, som har uttalt at ”han skal gjøre livet til et helvete for Björkman” så lenge han lever.

Sveriges dårlige plasseringer i Eurovision Song Contest de siste årene har voldet det svenske folk stor bekymring, og det spørs om ikke en eventuell seier i ESC glapp i år også, i det øyeblikket SVT bestemte seg for å diskvalifisere ”Åt helvete för sent” med Sara Löfgren. Et sterkere bidrag har ikke kommet ut av Melodifestivalen siden Eva Dahlgren stilte med ”Jag ger mig inte” i 1980.

”Åt helvete för sent” er en sterk ballade med den perfekte teksten om tapt kjærlighet, som det er for sent å reparere på. I tillegg har den en flott melodi men er for moderne i formen til å være schlager og den framføres av søte Sara Löfgren, som er perfekt for låta. Uten å ha hørt et eneste ”helt” bidrag i årets Melodifestival undrer man, glapp ESC seieren for Sveriges del allerede ved denne diskvalifiseringen? Lytt selv og bedøm ut fra Sara Löfgrens opptredenen i ”Vinterkrysset” på svensk TV i desember 2009 (etter at den var disket) .

{youtube}BJ03y6fk0AY{/youtube}


Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien