Ekstra: Plagiat-beskyldninger mot Slovakia og ‘Horehronie’

slovakiaIkke før har Kristina og melodien ‘Horehronie’ vunnet den Slovakia i finalen   før beskyldningene om plagiat strømmer inn. I følge ESCMalta og Oikotimes har det blitt oppdaget og bekreftet at vinnerbidraget er et plagiat av sangen ‘Oj devojce’, skrevet av den makedonske komponisten Jonce Hristovski.

Sangen ble første gang spilt inn av Violeta Tomovska og for noen år siden av Tose Proeski. Siden beskyldninger om plagiat er alvorlig, har melodien blitt presentert for komponister og musikkprodusenter i Europa og tilbakemeldinger fra  komponister i Makedonia, Sveits og Tyrkia er entydige. De mener dette er et grovt eksempel på plagiat.

Slovakiske STV benekter på sine hjemmesider påstanden om plagiat og sier at det finnes likheter men ikke mere enn det gjør i andre etniske melodier. Hva Slovakisk TV nå kommer til å gjøre er uvisst men eventuelt kan melodien ‘Emotions’ med Mista, som «delte» 1. plassen med ‘Horehronie’ i går, bli den som kommer til å representere Slovakia i Oslo. escNorge vil holde våre lesere fortløpende orientert om utviklingen i saken.


Du kan høre de to versonene av ‘Oj devojce’ nedenfor og sammenligne med ‘Horehronie’

Violeta Tomovska – «Oj devojce»

{youtube}6swEn3VSrrM{/youtube}

Tose Proeski – «Oj devojce» («plagiatet» begynner 1min 30 sek ut i melodien)

{youtube}W8Ln5Z6Ecu0{/youtube}

Kristina – «Herehronie»

{youtube}7BQCBCF6X6w{/youtube}


Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien