Hallo Didrik, hvor er du?

Lørdag 6. februar gikk den norske finalen i Melodi Grand Prix av stabelen i Oslo Spektrum. Etter tre delfinaler og en runde med ”Siste sjansen” var det endelig klart for den store finalen og praktisk talt hele Norge benket seg foran TV-skjermen for å følge konkurransen og for å stemme fram hvem som skulle få representere Norge i finalen i Eurovision Song Contest.

Spenningen og spekulering i hvem som gikk av med seieren var stor pga de mange forhåndsfavorittene og NRK var med på og hause opp stemningen i de tusen hjem lang tid i forvegen med stadige trailere på TV og påminnelser om den glitrende finalen. Spaltemetere var skrevet i norsk media om MGP og den internasjonale finalen generelt i og med Norge står som vertskap i år og man kan trygt si at fokuset på konkurransen var enormt stort sett med norske øyne og sammenlignet med tidligere år.. 

Etter et spektakulært og flott gjennomført show av NRK fikk Norge sin vinner da det ble klart at det var 22-årige Didrik Solli-Tangen som gikk av med seieren med melodien ”My heart is yours”, skrevet av Hanne Sørvaag og Fredrik Kempe.

I dagene etter finalen var det selvfølgelig diskusjoner i presse og media om riktig melodi og artist vant, men det norske folk hadde talt og med 40 % av stemmene tok Didrik Solli-Tangen en overlegen seier. Det norske folk hadde med andre ord tro på at med denne unge mannen, som i tillegg til å ta seg flott ut på scenen hadde en fantastisk stemme og en nydelig melodi, kunne vi igjen være med om å kjempe om seieren i Eurovision Song Contest.

Det som da fortoner seg forunderlig for oss innbitte MGP/ESC fans er at etter seieren har det blitt dørgende stille rundt Didrik Solli-Tangen og ”My heart is yours”. Med NRKs velsignelse får tydeligvis Didrik sammen med sin gamle russekamerat og ”manager” Eivind Grøstad styre hele promoteringen av Norges bidrag på egenhånd og Didrik ønsker ingen blest eller fokus på seg selv og stiller derfor knapt til intervjuer. Manager Grøstad ønsker heller ikke å bidra med noen informasjon og det eneste Didrik Solli-Tangen kunne informere P-4s lyttere om her om dagen var at han angret ikke på noe i forbindelse med intervjunekt.

Dessverre har ikke disse to unge herrene skjønt at Didrik ikke skal representere seg selv i finalen i Telenor Arena, men Norge. Vi som tilhører de 40 % av stemmene og som brukte masse penger på å stemme Didrik fram som vinner, krever faktisk at han byr på seg selv og slipper presse og media til med intervjuer og omtale. I tillegg bør Didrik Solli-Tangen øyeblikkelig sette seg på første fly og komme seg ut i Europa og forhåndspromotere seg selv og melodien han skal framføre på Norges vegne. Så langt har han nemlig takket nei til slike tilbud.

Den som i stedet reiser rundt til europeiske Eurosongfinaler og skaper blest om seg selv og sin nye sang ”Europe Sky”, er faktisk fjorårets vinner Alexander Rybak. Han reiser i år som i fjor i skytteltrafikk mellom de ulike hovedsteder og høster stor jubel i alle finaler han opptrer i. Man skal ikke se bort i fra at dette var med på å skaffe ham seieren i den internasjonale finalen i fjor og det er nettopp dette Didrik Solli-Tangen også bør gjøre.

Skal Didrik Solli-Tangen representere Norge i Eurovision Song Contest bør han snarest plukke av seg ”Greta Garbo mystikken” og komme seg ut i rampelyset og gå helhjertet inn for oppgaven å føre Norge fram til seier. Norge vinner ikke ESC med en ung og lovende artist som allerede før han har slått igjennom trekker seg tilbake. Er det slik at han ikke orker presset fra journalister og media får han frasi seg oppgaven og trekke seg som Norges representant. ”A1”, Bjørn Johan Muri eller ”Keep of Kalessin” fra gullfinalen i Oslo Spektrum overtar sikkert oppgaven på kort varsel.

NRKs passive rolle i det hele er også nokså underlig. MGP er jo arrangert i regi av NRK og sånn sett er det vel NRK som burde stå for promoteringen av Didrik Solli-Tangen og vinnerbidraget. Med tre TV-kanaler og tre radiokanaler burde det være en smal sak å få til litt mer blest om vinneren enn det man har klart så langt. NRK burde i tillegg legge opp en promoterings tur i Europa for Didrik Solli-Tangen. Det vi faktisk savner er den samme blest rundt Didrik, som Alexander fikk i fjor. Eller er svaret så enkelt at NRK ligger lavt i frykt for å vinne en gang til?

Man skal ikke se bort i fra at NRK gjør hva som helst for å slippe å vinne ESC for andre året på rad. Avviklingen av årets internasjonale finale koster NRK 216 millioner kroner og det negative fokuset NRK har fått i forbindelse med kostnadene, innsparinger og påfølgende lisensøkning kan nok NRK klare seg uten neste år. Det er derfor mye mulig at NRK ønsker å forbigå vinnerbidraget i stillhet og er fornøyd med at promoteringen er styrt av to amatører og at Norge plasserer seg midt på resultatlista.

Er dette tilfelle er dette ikke godt nok verken for MGP/ESC fans, TV publikum eller det norske folk generelt. Norge bør delta i ESC med samme innstilling som i OL hvor seier er det eneste som er godt nok. Og for å vinne må man gjøre seg bemerket i tillegg til å ha et godt bidrag. Norges bidrag i år er det ingen feil med, men Didrik hvor er du?

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien