Andra chansen: Pernilla Wahlgren og Jessica Andersson til Globen

I Andra chansen fra Örebro i kveld ble det to kvinnelige Melodifestival-veteraner som til slutt kunne juble høyest: Pernilla Wahlgren og hennes slagerlåt «Jag vill om du vågar» tok den ene finalebilletten til Globen neste lørdag, mens Jessica Andersson knep den andre med sin vemodige ballade «I Did It For Love».

pernillajessica

Åtte bidrag møtte hverandre i fire tøffe dueller, og vinnerne av disse duellene møttes så i ren kamp om Globen-billettene. I første runde gikk Pernilla Wahlgren videre etter å ha vunnet duellen mot Pain of Salvation og deres melankolske «Road Salt», mens rockebandet Crucified Barbara med «Heaven Or Hell» i sin duell slo ut Pauline som fremførte «Sucker For Love». På nedre halvdel vant Kalle Moraeus/Orsa spelmän med sin «Underbart» over «Human Frontier» fremført av nykommeren Neo, mens Jessica Andersson noe overraskende slo ut forhåndsfavorittene Alcazar og deres «Headlines»
 
Semifinaleduellene ble dermed Pernilla mot Crucified Barbara, og Kalle Moraeus/Orsa spelmän mot Jessica Andersson. Spenningen var til å ta og føle på etter at alle fire bidragene var blitt fremført på nytt og artistene satt og ventet på publikums dom. Men til slutt var det altså de to kvinnelige soloartistene som trakk det lengste strået og nå kan forberede seg på en ny opptreden i Globen-finalen lørdag 13. mars.
 
  

Nedenfor kan du lese våre live-kommentarer fra kveldens program:
Da er sendingen i gang. En smokingkledd programleder Måns Zelmerlöw åpner med å synge den gamle James Bond-låten «A View To A Kill» mens vi ser videoklipp av artistene som skal møte hverande i ulike duell-situasjoner (med pistoler, i bokseringen og i «chicken race» med bil). Til slutt kommer alle deltakerne inn på scenen og tar oppstilling mot hverandre.
 
Med-programleder Christine Meltzer Lind har en meget interessant hårfrisyre, både den og klesvalget hennes er tydelig preget av 80-tallet…
 
Vi kjører i gang med første duell – Pain of Salvation mot Pernilla Wahlgren. I kveld skal artistene gi korte presentasjoner av hverandre som introduksjon.
 
«Road Salt» med Pain of Salvation
Låten fremføres på samme måte som i delfinalen. Vokalist Daniel står helt alene på scenen og synger med stor innlevelse og minimalistisk akkompagnement. Den fillete kledde, skjeggete fremtoningen hans kan gi visse assosiasjoner til Jesus… Låten er enkel, men har evnen til å berøre, og skal ikke avskrives i år – selv om en kjent svensk popartist med tilknytning til Melodifestivalen sikkert ville sagt at det her er «fel forum» for denne typen låt.
 
«Jag vill om du vågar» med Pernilla Wahlgren
Stakkars Pernilla har slitt med stemmeproblemer under prøvene, men gjør allikevel alt hun kan for å ta oss til en høyere dimensjon. Showet er det samme som forrige lørdag, med alle de velkjente slagergrepene på plass – komplett med vindmaskin og gullfarget konfetti. Pernilla er helproff på scenen, og gir slager-sultne fans alt de kan håpe på i denne låten.
 
To stort mer ulike låter skal man vel lete lenge etter… vårt forhåndstips er at Pernilla vinner, og fremføringene har ikke rokket ved dette. Og nå kommer det første avstemningsresultatet, og den som går videre til neste runde er: Pernilla Wahlgren!
 
Neste duell er mellom Pauline og Crucified Barbara.
 
«Sucker For Love» med Pauline
Det er få forandringer i dette nummeret også. Pauline er kledd i sin korte rosa kjole og har Minni Mus-frisyre, og kjører en velkoreografert rutine med danserne sine. Hun virker ofte trøtt og uinspirert på prøvene, men når det virkelig gjelder trår hun til og leverer varene med sterk og klar stemme.
 
«Heaven Or Hell med Crucified Barbara
Jenterockegruppen fremfører også meget godt, komplett med mye trøkk og flammer på scenen. Låten er tung og litt depressiv, men gir mer enn nok av muligheter til headbanging med langt, flagrende hår.
 
Også dette er to høyst ulike låter, og en jevn duell. Vi har tippet Pauline videre og holder på det – men avstemningsresultatet viser at vinneren av duellen er: Crucified Barbara. Det blir altså Pernilla Wahlgren mot Crucified Barbara i den første semifinaleduellen.
 
I tredje duell møtes Kalle Moraeus/Orsa spelmän og Neo.
 
«Underbart» med Kalle Moraeus og Orsa spelmän
Kalle har pyntet seg i fargerik rød skjorte, og leverer en bedre vokalprestasjon enn i delfinalen. Dette er «ljuvlig» folkemusikkaktig, men det halter litt med teksten i forhold til melodien i versene – nesten som om Finn Kalvik har vært ute og rimt litt… Bred folkelig appell på dette bidraget, og med en god fremførelse av Kalle blir denne tøff å slå.
 
«Human Frontier» med Neo
Det er nesten umulig å ikke få assosiasjoner til Mika når Neo entrer scenen med sitt krøllete hår og sin falsettstemme. Dette er et av de sterkeste refrengene i kveld, og Neo leverer en nærmest prikkfri sceneopptreden, komplett med imponerende stav-drilling. Hvis Kalle er seniorenes valg, er dette ungdommens.
 
Dette er nok den vanskeligste duellen å spå utfallet av – vi satte Neo som ørliten favoritt, og endrer ikke spådommen etter å ha sett låtene live, til tross for at Kalle leverte en bedre opptreden enn i delfinalen. Men når stemmene er talt opp, viser det seg at duellvinneren er: Kalle Moraeus.
 
Kveldens siste duell er mellom Alcazar og Jessica Andersson.
 
«Headlines» med Alcazar
Nye sceneklær på discobandet i kveld – med mye rosa i seg. Låten er ikke av like høy kvalitet som tidligere Alcazar-bidrag, men gruppen er proffe til fingerspissene og leverer et fartsfylt og velkoreografert sceneshow. Spørsmålet er om svenskene etter hvert har begynt å gå litt lei av Alcazar?
 
«I Did It For Love» med Jessica Andersson
Dette er nummeret som har gjennomgått flest forandringer fra delfinalen. Jessica stiller med utslått hår, mykere sminket og med vindmaskin, og hun har fått selskap av en cellist på scenen under dette vakre, stemningsfulle bidraget. Jessica synger fantastisk, men det gjenstår å se om hun klarer å kvitte seg med «isprinsesse»-imaget og gå hjem i de svenske stugorna.
 
Det er to velkjente Melodifestival-navn som møtes her. Alcazar var vårt tips til å gå videre, og er vanskelige å komme utenom i denne konkurransen – men Jessicas vakre ballade har virkelig også fortjent en finaleplass. Og i det resultatene er klare, viser det seg at vinneren er: Jessica Andersson. Det blir altså Kalle Moraeus mot Jessica Andersson i den andre semifinalen.

 

Det blir nå et lite pauseinnslag, der vi følger Dolph Lundgrens jakt på «hotet» mot Melodifestivalen. I kveld ender han opp hos «schlager-Katla», eller Kikki Danielsson, som hun også er kjent som, i en effektiv parodi på filmen Silence of the Lambs.
 
Nå skal semifinaleduellene avgjøres, og først ut er Pernilla Wahlgren mot Crucified Barbara. Begge artistene fremfører på nytt. Pernilla er om mulig enda mer tent og «taggat» enn i forrige runde, og stemmen hennes holder godt. Men hun møter tøff motstand i jentene i Crucified Barbara. Er det schlager eller rock som skal vinne denne duellen? Kom igjen, Sverige, stem Pernilla!
 
Vi får ikke vite resultatet av semifinaleduell 1 riktig ennå, men går i stedet over til duell 2 – Kalle Moraeus/Orsa spelmän mot Jessica Andersson. Svensk «gubbvisesång» mot vemodig ballade. Kalle sprudler av spilleglede og leverer nok en god opptreden, men Jessica er utrolig inderlig og gripende i fremføringen sin. Finalefeltet så langt tilsier at dette er et balladeår – så vi setter en knapp på at Jessica vinner denne duellen.
 
Artistene sitter nå samlet og venter på avstemningsresultatet. Spenningen er til å ta og føle på… og nå er det klart at vinneren av den første duellen er: Pernilla Wahlgren! Hurra, vi får slager i Globen!
 
Så får vi vite at vinneren av den andre duellen er: Jessica Andersson! En høyst fortjent seier til flotte Jessica.

sverige
Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien