Vinneren er kåret i Romania: Paula og Ovi til Oslo

romaniaKl 20.10 CET var ballet i gang i Romania. I lang tid har RTV1 forberedt den romenske finalen i Eurosong, Selectia Nationala 2010, og programlederene Horia Brenciu og Valentina Pelinel kunne stolt ønske et fullsatt Globus Cirkus Bucharest og TV seerne velkommen til den direktesendte finalen. Valentina så ut til å ha det svært så luftig i en kjole som var utringet ned til navlen, mens Horia hadde den tradisjonelle dressen og slipset.

Spenningen var stor om hvem som går av seieren og får representere Romania i Oslo i Eurovision Song Contest. I flere ulike TV program har de 16 finalelåtene, som ble valgt ut av en jury tidligere i år, blitt presentert for de romenske TV-seerne og hvor artistene selv trakk sitt startnummer i finalen. Bidragsnivået er imponerende høyt og juryen har gjort en formidabel jobb. Her kommer TV publikum og juryen til å få en vanskelig oppgave med å kåre vinneren, som skal velges med 50/50% telefon/jurystemmer.

På forhånd er det to melodier som har skilt seg ut på de ulike ESC bloggene på nettet og som har et visst favorittstempel. Det er trioen Luminita Anghel, Tony Tomas og Adrian Piper med melodien «Save their lives» og Paula Seling og (vår egen «norske») Ovi med melodien «Playing with fire». Disse to favorittene starter henholdsvis som melodi 2 og 3.

Melodiene ble framført i følgende rekkefølge:

1.  Răzvan KrivachJack Pott (Răzvan Krivach, Anca Mariaş/Răzvan Krivach, Tudor Rogoz, Gia Şandru)
Melodien er slett ikke dårlig og Razvan synger fram for alt bra. Men framførelsen taper på en noe sær koreografi og klarer ikke å fange publikums oppmerksomhet lenge nok. Tror ikke denne har noen vinnersjanser.

2. Luminiţa Anghel, Tony Tomas & Adrian Piper Save their lives (Eduard Carcota/Melinda Bartas)
En veldig bra melodi og framførelse, hvor spesielt Luminitas fantastisk, flotte stemme kommer til sin rett. Hun har jo tidligere erfaring fra ESC i 2005 og den kan komme godt med her. Melodien vil nok høste mange poeng nettopp pga Luminita men også fordi den ville ha potensiale i den internasjonale finalen.

3.  Paula Seling & OviPlaying with fire (Ovi)
Kveldens andre favoritt blir overbevisende framført ved to elektroniske flygler av to erfarene artister. Sangen er en frisk og rytmisk up tempo duett hvor artistene synger til hverandre og deres stemmer fungerer meget godt sammen. At melodien er lett å huske er heller ingen bakdel og det er ikke umulig at denne kan nå seierspallen i kveldens finale.

4.  Dalma I’m running (Cornel Ilie)
En catchy melodi, litt a la «Balkan Girls» i fjor men ikke like sterk. Dalma er ingen stor artist hverken vokalmessig eller på scenen og det spørs om ikke det vil dra ned litt når poengene skal deles ut. Hennes minimale bekledning løfter heller ikke helhetsinntrykket. Nei dette holder nok ikke til en plassering i toppen.

5. Alexandra UngureanuCrazy (Sandy Deac/Alexandra Ungureanu)

En fengende rockelåt som sikker vil gå hjem hos de unge. Alexandra gjør en overbevisende insatts og dette er en melodi som vokser etter noen gjennomhøringer. Antrekket er vel heller noe som bør forbigås i stillhet, en sort pelslignende overdel og en flat talerken hatt er vel ikke det mest rafinerende man har sett. Men man kan veldig vel tenke seg at melodien kan hevde seg i toppen.

6. Pasager Running out of time  (Daniel Bourosu/Ovidiu Anton)
En ganske kjedelig rockelåt med dårlig vokal, som desverre ikke sitter som den skal. Litt stillestående sceneshow drar litt ned på intrykket men den får god applaus i salen. Dette går altså tydligvis hjem hos publikum.

7.  Lora & Sonny Flame Come along (F-Charm, Pol/Loora & Sonny Flame)
Etter min mening kveldens beste bidrag. Et rytmisk fyrverkeri av en up-tempo balkan/dance/raggie låt framført av to dyktige og sjarmerende artister.. Den får publikum opp av stolene og opp på beina og lokker til stor jubel alle ut i dans. Dette bidraget hadde vært et forfriskende innslag i en ellers så balladefyllt ESC finale. Håper den vinner kveldens finale i Bucharest.

8.  HotelFMCome as one (Gabriel Baruta/Alexandra Ivan)
Flott og pompøs ballade som vakkert framføres av gruppas solist. Slitsom bakgrunnskoreografi drar ned noe. Spørsmålet er om ESC trenger flere bidrag av denne sorten. Men er romenerene i balladehumør skal vi ikke se bort i fra at Didrik, Thea fra Malta og Hera fra Island får konkurranse i fra HotelFM. Bidraget høster stor jubel i salen og kan lett nå seierspallen.

9.  Zero Lay me down (Zero)
En meget bra og moderne popmelodi som like gjerne kunne ligget på de internasjonale hit/radiolistene. Dette er nok et bidrag som vil fange de unges interesse og en seier er ikke umulig. Dette er også et bidrag som hadde frisket opp stemningen i en eventuell ESC finale.

10.  Lucia DumitrescuSee you in heaven Michael  (Mircea Romcesca)
Kveldens første direkte dårlige bidrag etter min smak. Finner ingenting fasinerende med denne hyllesten til Michael Jackson, hverken melodien,det patetiske sceneshowet eller den klisjefyllte teksten. Håper den havner på den sisteplassen den fortjener.

11.  Paula Seling & Kamara Ghedi It’s not too late (Andrei tudor/Andreea Andrei, Kamara)
Klart for Paulas andre melodi, som desverre ikke kan matche bidraget hun sang med Ovi. Låta har et interessant oppspill hvor man et øyeblikk blir lurt til å tro dette er en R&B låt, men øyeblikket etter oppdager man at dette bare er en seig og uinspirerende ballade ispedd litt rapp fra Kamara Ghedi, som ikke fører noen steder. Håper ikke denne når opp til seierspallen.

12.  Lulu & The PuppetsSearching for perfect emotion (Vlad Gretu)
Noe med denne låte virker kjent men kan ikke sette fingeren på hva. En skikkelig up-tempo popballade som blir flott framført av en artist med kameratekke. Stemmen holder i lange baner og man føler seg dratt med inn i låtas magi. Mye pyro forsterker effekten. Dette er nok en vinnerkandidat og det begynner å bli trangt på pallen.

13.  Anda Adam & Connect-RSurrender (Razvan Matache & Zoro)
Nok en moderne rap/dance/etnisk inspirert melodi. Den er ikke dårlig og artistene har dugelige stemmer men de klarer ikke helt å fange min interesse. Virker litt masete i oppbyggingen og det blir ikke bedre av at jeg finner koreografien utrolig kjedelig. Anda stiller i et «space» antrekk men det løfter ikke låta til uante høyder. Nei jeg tror heller  Anda vil befinne seg på bunnen av poenglista når kvelden er omme.

14.  Tina G.Love is war (Cosmin Mustata)
Ungdommelig låt på grensen til electronica men med en alt for intetsigende melodi. Merker jeg blir fort lei av høre på låta pga av ensformigheten, men bevares det svinger og man skal ikke se bort i fra at denne kan få mange ut på dansegulvet. Tina G ikledd sort lakk/lær synger greit men har ikke evnen til å fange min interesse. Skal bli spennende å se hvor denne havner.

15.  Alexa Baby (Mihai Alexandru/Mihai Alexandru, Maria Renee Sanchez Ramos)
Alexa er søt nok i ferskenfarget kort ballkjole men melodien holder ikke i mine ører. Det er for seigt og kjedelig og Alexia kaver for mye i et forsøk på å leve seg inn i melodien. Dessuten er ikke Alexas vokal helt stø og det låter litt småsurt enkelte steder.  Nei dette hører hjemme lengre nede på poengtavla desverre.

16.  Cătălin JosanAround around (Catalin Josan)
Nok en vinnerkandidat. Med denne fengende og taktfaste up-tempo låta og sjarmerende og originale sceneopptreden kan Catalin faktisk ta hjem hele seiren og befinne seg på toppen av seierspallen før han aner det. Hele produksjonen framføres sjarmerende perfekt og etter et par gjennomspillinger sitter melodien som klistret til hjernen. Dette kan da bare føre til en plass i toppen?

Da har vi hørt alle de 16 melodiene og så langt må jeg si at dette er en av de europeiske finalene ved siden av den norske og den kommende svenske som for min del fanger størst oppmerksomhet. Få finaler har hatt så mange bidrag som faktisk er bra og som kan vinne. Med få untak vil det si at uansett hvem som vinner under kuppelen i Globus Circus Bucharest i kveld vil det være en verdig kandidat for Romania i den internasjonale finalen.

Selve presentasjonen av finalistene har vært en langdryg affære. Etter en time hadde man klart å presentere 8 finalister. Da var det klart for et 10 minutter langt medley framført av programleder Horia Brenciu. Han sang de fleste av ESC vinnermelodiene opp gjennom årene og det føltes som dette innslaget varte en evighet. Så var tid for litt akrobatikk og presentasjon av den norske ambassadøren til Romania, som var gjest i salen, før man tok fatt på de neste 8 finalisten. Og mellom låtene var det plass for mye snakk både fra programlederene og fra Greenroom. Kveldens kvinnelige programleder hadde det forresten svært travelt med å bytte kjoler og hadde før vi kom halveis i programmet fått på seg den tredje kjolen. Hun hadde vel begynt å kjenne av trekken for det ble mer og mer stoff i kjolene

Mens romenerene var opptatt med å telefonstemme underholt en fantastisk akrobatisk tropp med noe som var en blanding av ballett og akrobatikk, til stor jubel fra salen.

Så får vi den første oversikten over telefonstemmene og Paula Seling og Ovi leder med «Playing with fire» med dobbelt så mange poeng som andreplassen Luminita Anghel, Tony Tomas og Adrian Piper med «Save their lives».

Neste innslag er «The Olsen Brothers» som opptrer med «Walk right back», «Bye,Bye Love» og «Look Up, Look Down». Man kan trygt si at «The Olsen Brothers» er kveldens høydepunkt på scenen og når gutta avslutter med «Flying on the wings of love» er salen i ekstase med allsang, dans og jubel.

Så erklæres telefonslusene for stengt og vi venter på videre opptelling. Tavla viser at Paula og Ovi fremdeles leder før de fem jurygruppen kopples inn. Men også jurygruppene har Paula og Ovi som favoritter og det blir «Playing with fire» som skal representere Romania i Oslo.  Nummer to blir Luminita Anghel, Tony Tomas og Adrian Piper med «Save their lives». og nummer tre blir Catalin Josan med «Around Around»

En strålende aften i Bucharest er over og vinnerbidraget kan du høre her. EscNorge ønsker Paula Seling og Ovi lykke til med «Playing with fire» i Oslo.

{youtube}trV_9jcKH44{/youtube}


Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien