Historien om ABBA: 5 – The Name Of The Game

Dette er den femte av seks av artikler om ABBA – en liten reise i historien til den største gruppa som har vunnet en Eurovisjonsfinale. I denne artikkelen, ser vi kort på suksessen kvartetten hadde fra 1976 til 1979.

Benny Andersson hadde allerede i 1974 fått skreddersydd en synth i piano-format fra Yamaha. Instrumentet var vitalt i utviklingen av det velkjente Abba-soundet, som fra ”Arrival” virkelig slo ut i full blomst.

Vell så viktig for Abbas egenartige lydproduksjon, var tekniker og studiotrollmannen Michael B. Tretow. Miksen og studioarbeidet ble i 1976 viktigere og viktigere i låtskrivingsprosessen, men det gikk aldri så langt at kvartetten ble skadelidende som live-gruppe.

”Arrival” i 1976 regnet som selve klassikeren blant gruppas utgivelser. Tre singler ble gitt ut fra albumet, alle klatret høyt nesten hvor i verden man befant seg: ”Dancing Queen” (deres første og eneste nummer 1 i USA), ”Money, Money, Money” og ”Knowing Me, Knowing You”.


”Dancing Queen” fikk mye omtale i kongebryllupet i Sverige i 1976, da mange antok at den var direkte skrevet i anledning Dronning Silvias inntok i Sverige. Det er en god historie, men Andersson/Ulvaeus har senere i flere medier bekreftet at mye av sangen allerede var skrevet lenge før bryllupet.

Albumet innholdt åtte sanger med vokal av Fältskog/Lyngstad, og Björns rolle var nå stort sett ”bare” som produsent, låtskriver og gitarist. Hans eneste hovedvokal på utgivelsen, var den svensktopp-aktige ”Why Did It Have To Be”.

Det tiende sporet var for øvrig tittellåta, et noe uvanlig og keltisk inspirert instrumental-nummer – hvor man virkelig fikk høre Abba-soundet i praksis.

Etter ”Knowing Me, Knowing You” – som tredje single fra albumet, ble det stillere fra kvartetten på listene, selv om ”Arrival” fortsatte å selge bra og ble liggende høyt på listene til langt på sommeren – og vel så det.


Først mot juletider i 1977, slapp Abba så nytt materiale. Denne gang litt mer vågalt, da korte treminutters tyggegummikuler var byttet ut med litt mer omtenksomt og ”voksnere” materiale. ”The Album” ble reklamert med singelen ”The Name Of The Game”, som kanskje trengte et par gjennomlyttinger mer enn de singlene fra ”Arrival”.

”The Album” fikk navnet sitt i ledd av en fiks markedsføringsstrategi, er dokumentarfilmen ”The Movie” omrent ble lansert samtidig”.

Ironisk nok finnes en av gruppas mest kjente sanger her: ”Thank You For The Music”, men den ble i 1977/78 aldri sluppet som ordinær single. Single nummer to var nemlig mer i retning av ”Arrival”-materiellet: ”Take A Chance On Me”.

Og flere singler kom det ikke fra ”The Album”, foruten en forkortet versjon av åpningssporet ”Eagle”.

”The Album” var også litt særegent, da det inneholdt forunderlig mange låter på opptid fem og seks minutter. Noe helt uvanlig for et kommersielt single-band som Abba. I tillegg var de tre siste låtene på utgivelsen samlet som en slags mini-musikal på slutten av plata: ”The Girl With The Golden Hair” – der ”Thank You For The Music” var det første av tre låter.

På konsertene vekslet Frida og Agentha på ”hovedrollen”, og på mange opptredener – ble ”The Girl With The Golden Hair” fremført samlet – nettopp som en liten musikal midt inne i konserten.

I det resterende av 1978 var alt man fikk fra Abba, kun en eneste ny single: ”Summer Night City” kom i august, og fikk nokså hard medfart blant kritikere. Forsøkte nå kvartetten å hive seg på disco-bølgen?

”Summer Night City” – som var skrevet med Stockholm i tankene – klarte ikke helt å følge opp de forrige suksessene. I 1992 ble den utelatt fra Abba Gold. Overraskende for mange, men ikke om man ser litt bak tallene.

Det var allikevel overraskende at den manglet da gruppas neste album kom ut senvåres 1979, et album som skulle bli gruppas mest suksessrike – om man teller antall hits. Ironisk nok: Om man ser på listene i USA og Storbritannia: Ingen gikk til topps, og bare det fikk stygge tunger til å lure på om kvartetten nå så sine siste dager som supergruppe.

Det var det på ingen måte ikke…


Kilder: Abbasite.com, Kunnskapsforlagets Rock Leksikon, Wiki, Guinness British Hit Singles, John Tobler: «Abba Gold – The Complete Story. Bilder: Private samlinger, Polar, abbasite.com, abbaannual.com

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien