Dagens bidrag: Israel

israel

Eurovision 2010 nærmer seg med stormskritt. Det er bare noen få uker igjen før 17 spente finalister står klare i den aller første semifinalen 25. mai på Telenor Arena. I ukene frem mot den første semifinalen skal vi her på EscNorge gjennomgå alle bidragene som er med å konkurrere i Eurovision Song Contest 2010.

Bidragene blir presentert etter den rekkefølgen de skal opptre i.

Land nummer tre i den andre semifinalen er Israel.

Først noen kjappe fakta:

Hovedstad: Jerusalem
Innbyggertall:
7 233 701 israel
TV-stasjon:
IBA
Debuterte i:
1973
Bidrag:
Millim (Words)
Musikk:
Tomer Hadadi
Tekst:
Noam Horev
Artist/gruppe:
Harel Skaat

Som medlem av EBU gjorde Israel sitt inntog på ESC arenaen i Luxembourg i 1973, og deres deltagelse i konkurransen har ikke alltid gått like ubemerket hen. Mange muslimske land, som er EBU medlemmer, ønsker å delta i konkurransen, men avstår da de ikke anerkjenner Israel som stat. De ønsker å redigere bort alt som har med Israel å gjøre i sendingen, men dette tillates ikke av EBU. Mange israelske bidrag har også skapt harme og kontroverser innad i den israelske befolkningen, og det er vel heller ingen andre land hvor nasjonalforsamlingen legger seg opp i utvelgelsen av en sang/artist til en konkurranse. Israel er beviset på at musikk er politikk i ESC.

Like fullt er Israel en av de mest populære deltagerne i konkurransen, og tre seiere og en mengde andre flotte melodier har kommet fra det lille inneklemte landet i Midt-Østen. Den blonde og fagre superstjernen Ilanit var første kvinne ut i 1973 med ”Ey-Sham”, som endt på en 4.plass. Da Ilanit igjen representerte Israel i 1977 med melodien «Ahava Hi  Shir Lishnayim», ble utvelgelsesmetoden til IBA kritisert, og det ble bestemt at heretter skulle Israels bidrag representeres med vinneren av ”Hebrew Song and Chorus Festival” som ble arrangert hvert år.

Dette resulterte i to strake seiere for Israel i ESC. Izhar Cohen vant i 1978 med melodien ”A-bani-bi”, og året etter i 1979 på hjemmebane vant Gali Atari & ”Milk and Honey” med melodien ”Hallelujah”. Avi Toledano fulgte opp med en 2. plass i 1982 med melodien ”Hora”, og året etter i 1983 sikret Israels store stjerne Ofra Haza igjen en 2.plass til landet med ”Chai”. En ny Top 3-plassering ble det i 1991 da paret ”Duo Datz” ble nummer tre med melodien ”Kan”.

Ny furore ble det i Israel i 1998 da den transseksuelle ”Dana International” representerte landet med melodien ”Diva” og vant hele konkurransen. Israels ortodokse befolkning så ikke med blide øyne på dette innslaget. Mange israelere ble igjen provosert, denne gang av viftende syriske flagg på scenen, da gruppa ”PingPong” representerte Israel i 2000 med melodien «Sameyakh». Gruppa forsøkte bare å sette fokus på fred og fordragelighet i Midt-Østen, men slik propaganda ville mange israelere ha seg frabedt.

Shiri Maimon sikret Israel nok en topplassering i 2005 da hun vakkert sang «Hasheket Shenish’ar» inn til en 4. plass, og hun huskes nok sikkert aller best for sin fantastiske kjole. Boaz Mauda skaffet Israel en flott 9. plass med ”The Fire In Your Eyes” i 2008, mens Noa & Mira Awad måtte nøye seg med en 16. plass med melodien There Must Be Another Way» i 2009. Sistnevnte bidrag ble ikke overraskende gjenstand for kritikk i Israel da Mira Awad opprinnelig er palestinsk, og noe av teksten i melodien ble sunget på arabisk. Mange israelere var nok ikke glad for å bli assosiert med erkefienden.

På denne måten har Israel både gledet og provosert seere og nasjoner i 37 år i Eurovision Song Contest. Israel er et av de landene som totalt sett har hatt flest gode plasseringer i konkurransen og befinner seg som oftest blant de 10 beste nasjonene i finalen.

I desember 2009 kunne IBA meddele at de hadde valgt Harel Skaat til å representere Israel i ESC i 2010. Selve offentliggjøringen foregikk i Knesset (Israels nasjonalforsamling), som noen uker tidligere hadde gitt IBA flengende kritikk for ikke å ta konkurransen seriøst nok. Utdanning, Kultur og Sportskomiteen hadde truet med å granske IBA om de ikke fikk fart i sakene. I tillegg til å representere landet skulle Harel synge fire utvalgte bidrag i den israelske ESC uttagningen Kdam. Det israelske folk samt en jury skulle velge hvilket bidrag han skulle ta med seg til Oslo.

Harel Skaat var tenkt som deltager for Israel allerede i 2009, men pga en feide han hadde med plateselskapet sitt, fikk han ikke utgi noen CD, og han ble derfor forkastet som representant av IBA. Etter at han ordnet opp i problemene og byttet selskap, ble han igjen aktuell for IBA med tanke på ESC 2010.

Harel Skaat er en av Israels mest populære sangere. Han ble nummer to i den israelske varianten av ”American Idol”, ”Kokhad Novad”, i 2004, en avstemming og resultat det fremdeles råder stor tvil om foregikk på en hederlig måte.. Andreplassen gav ham uansett stjernestatus og ble en døråpner både til musikalscenen, TV opptredener, til CD og videoinnspillinger og konsertkontrakter. Han har mottatt utallige priser og utmerkelser, og han har hele Israel i ryggen når han entrer scenen i Telenor Arena i mai. Bidraget ”Millim” vant en overlegen seier over de tre andre bidragene som Harel Skaat framførte i Kdam og var juryen og publikums soleklare favoritt. Noe annet enn en finaleplass i Oslo er nok utenkelig for både Harel Skaat og Israel da melodien ”Millim” er tippet en topplassering i årets konkurranse.

Melodien er en dramatisk, trist og nesten destruktiv ballade, som handler om tapt kjærlighet og hvor man etter bruddet sitter igjen med bare ord. Harel Skaat vet hvordan han skal berøre publikum med sin framførelse. Hans vakre stemme griper virkelig fatt i melodien som begynner forsiktig og sart og ender i opp i et kraftfullt crescendo. Den opprinnelige framførelsen Harel vant med i Kdam, var en ”renere”, men råere og mer lidenskapelig versjon av låta og er kanskje grunnen til at nettopp denne melodien var hele Israels favoritt.

I ettertid er melodien omarbeidet noe, det er bl.a. lagt på mange strykere, og det er slik den skal framføres i finalen i Oslo. Det gjør at melodien framstår noe mykere og avslepet i kanten og har muligens tapt noe av det som umiddelbart berører lytterene. Melodien er skrevet av Tomer Hadadi og teksten av Noam Horev. Tomer Hadadi skrev for øvrig Israels og Shiri Maimons bidrag «Hasheket Shenish’ar» i 2005, og han har jobbet mye sammen med den tyske rockegruppa ”The Scorpions”. I tillegg har han skrevet både filmmusikk og samarbeidet med musikere innenfor de fleste sjangere.

Harel Skaat og ”Millim” høstet stor applaus blant ESC fans under ”Eurovision in Concert” i Zaandaam i Nederland for kort tid siden, og om jubelen er like stor i Oslo, får vi se i den andre semifinalen i Telenor Arena den 27. mai.



For fullstendige anmeldelser av alle bidrag se her.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien