Andre runde med sceneprøver

I dag kjører de 11 første landene i semifinale 1 gjennom sine andre sceneprøver. Disse er lukket for pressen (med noen få heldige unntak…), så inntrykkene i dag er basert på monitorbilder fra pressesenteret. Og det er jo slik bidragene vil fremstå på skjermen for millioner av TV-seere over hele Europa. Det merkes at det så smått begynner å dra seg til mot semifinaler og finaler; det er en del flere til stede i pressesenteret og spenningsnivået virker å ha økt noe fra de første gjennomkjøringene.

På dagens prøver har de fleste artistene hatt på seg sceneantrekkene de skal bruke i semifinalen (er fortsatt ikke helt sikker på Russland…). Og en glimrende kandidat til årets «Barbara Dex Award» finner vi allerede i første nummer. Moldovas Olia Tira har på seg en kort, stroppeløs kjole i noe som likner på sølvfarget tinnfolie med en turkis pelskant over den ene skulderen og knehøye, sølvfargede støvletter (igjen med turkis pelskant på). Vokalmessig låter gruppen bra på scenen, og kameraene fanger inn det de skal. Det er lite å forbedre på dette bidraget (kanskje med unntak av kostymene…). Inntrykk fra prøvene kan ses her: http://www.youtube.com/user/eurovision#p/u/6/ZlHPb1ROGHs.  

Årets postkort ble også vist på skjermene i dag. De viser først et kart over det aktuelle landet mot gul bakgrunn, som så glir over i et filmet postkort fra det aktuelle landet. Så får vi se artistene idet de tar plass på scenen, før vi igjen forflyttes tilbake til inntrykk fra landet. Til slutt får vi se landets flagg, som løser seg opp og smuldrer bort idet låten begynner å spille. Det høres kanskje litt rotete ut, men overgangene er flytende og fine, og det hele gir et veldig profesjonelt inntrykk.

Russland gjennomførte en god sceneprøve, selv om enkelte kommentarer gikk på at Peters stemme i dag hørtes anstrengt ut på de høye notene. Bandmedlemmene ble filmet mer enn på første prøve, men det var mindre vind og snø i fremførelsen. Det var ikke lett å si om russerne stilte i sine scenekostymer eller ikke, ettersom de var kledd i helt «vanlige» klær – bukser og rutete skjorter. Se prøvene her: http://www.youtube.com/user/eurovision#p/u/5/5AzM5n0YmvA.

Estland fikk blandede reaksjoner på sine prøver – alt fra skryt for effektivt kameraarbeid og bra vokal til kritikk for rotete scenefremtreden i nærbildene. Jeans og mørke fløyelsjakker er antrekket for vokalist Robin og firemannsgruppen som korer ham. Slik så det ut: http://www.youtube.com/user/eurovision#p/u/3/gryHcTd7U7U.

Det ble rapportert om visse problemer for Slovakia på deres gjennomkjøringer – Kristinas vokal lød til tider ikke like sterk i dag som da de øvde første gang på søndag. Flere mente også at danserne hennes «drukner» i den mørkegrønne scenebakgrunnen. Men fargeskiftet til orange det siste minuttet er effektivt, selv om filmingen ovenfra av danserne som omringer Kristina med lange pinner og strikker kunne vært gjort bedre. Noe arbeid gjenstår altså for en av forhåndsfavorittene. Døm selv her: http://www.youtube.com/user/eurovision#p/u/4/GYPqKSJIvx8

I kontrast til Slovakia gjennomførte Finland en flott prøve både visuelt og vokalt. Alle er kledd i hvitt, og fargespillet på scenen og i bakgrunnen er effektfullt. Se en gjennomkjøring her: http://www.youtube.com/user/eurovision#p/u/2/NOxLIjcHb_U

Aisha fra Latvia fikk mye kritikk for sin fremtreden på søndagens prøver, men virket å ha skjerpet seg i dag. Vokalt var hun sterkere, spesielt på de høye tonene hun kan synge med «bryststemme», men på de mørkere og svakere partiene (sunget med «halsstemme») i begynnelsen av låten har hun fortsatt visse problemer. Hun viste også frem antrekket sitt i dag – en kort, ferskenfarget kjole som minnet mest om en silkemorgenkåpe. Slik ser det ut på scenen: http://www.youtube.com/user/eurovision#p/u/0/WJeUkDtTQO8

Den første prøven jeg fikk se med egne øyne var Serbias. De imponerte meg stort på søndag, men kanskje mest i salen. Det er et shownummer, og på TV-skjermen sitter ikke alt som det skal. Visse kameravinkler fungerer ikke optimalt, og fremførelsen mangler litt av det «trøkket» man får ved å se den live. Men vokalt er det prikkfritt, og Milan flørter og shower med kameraet som en skikkelig proff. Han skal ha på seg en blå «sirkusdirektør»-dress (kort foran, lang bak) med lilla trøye under. De mannlige danserne hans er også kledd i blått, mens de kvinnelige koristene/danserne (som til tider høres litt for skarpe ut når de synger) har på seg rosa ballerina-kjoler. Underveis i låten står de på podiene sine og roterer mens Milan og danserne gjør bevegelser foran, og mot slutten får vi også bruk av pyro-effekter (ildsprut)! Det trengs fortsatt litt jobbing med kameravinklene for at dette skal bli optimalt. Her kan dere se en sceneprøve: http://www.youtube.com/user/eurovision#p/u/1/AK4BKVbGim4.

Bosnia-Hercegovina, Polen, Belgia og Malta avslutter dagens prøver. Mer info om disse kommer.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien