Finale 2010: Oppsummering

I går gikk finalen den 55. Eurovision Song Contest av stabelen på Telenor Arena. Etter et flott show, en liten skandale og mye moro dro Tyskland hjem seieren med låta «Satellite» fremført av artisten Lena, som var i sjokk etter seieren.

Etter en fin start med litt Eurovision-mimring og klipp fra europeiske familier sa våre tre programledere de berømte ordene sammen: «Good Evening Europe»! Så fremførte alle 25 land sine låter, med Norge som startnummer 3. På startnummeret før Norge fremførte Spania. Spania ble forstyrret under fremførelsen av en mann som kaller seg Jimmy Jump og er kjent for å vise seg frem på store arrangementer. Heldigvis ble han bare med i koreografien i noen sekunder før han løp av igjen. Tenk om han hadde dyttet Daniel eller danserne overende, eller stukket av med mikrofonen!? Uansett, Spania fikk fremføre på nytt etter at alle de andre landene hadde fremført en gang. Da gikk alt som det skulle.

Pauseinnslaget ble ledet av den norske gruppen Madcon som fremførte danselåta «Glow». Samtidig som de sang og låta spilte i bakgrunnen fikk vi bilder fra hele Europa der man utførte såkalte flashmobs. Vi fikk blant annet se flashmobs fra Spania, Slovenia, Litauen og Irland. Salen brøt også ut i full dans og det var i det hele tatt ett flott pauseinnslag som understreket mottoet «Share The Moment» veldig godt.

Etter at Svante Stockselius hadde blitt introdusert for publikum og han hadde sagt at talspersonene var klare kunne avstemningen begynne. Danmark slo til med 2 tolvere på rad, fra Romania og Irland. Det kunne se ut til at vi skulle få en ordentlig utklassing med tanke på at tolverne kom fra land som ligger såpass langt geografisk og kulturelt fra hverandre. Selv om Danmark til slutt fikk 5 tolvere, fra Romania, Irland, Island, Polen og Slovenia, havnet de på en fjerdeplass. Det utkrystalliserte seg fort en favoritt; Tyskland. Tyskland beholdt ledelsen nesten under hele avstemningen og seieren ble til slutt ganske stor, med hele 76 poeng over Tyrkia på andreplass. På tredjeplass kom Romania. Fullstendig resultat kan du se under.

Norge kom på 20. plass, kanskje noe skuffende, men Didrik var ved godt mot etter showet og vi kan bare konstatere at neste år skal vi ta tilbake troféet!

Vi kan dermed gratulere Tyskland med sin andre seier i Eurovision Song Contest gjennom tidene. Den første kom i 1982 da finalen gikk av stabelen i Harrogate, Storbritannia. Da vant også Tyskland med en kvinnelig soloist, nemlig den ikke ukjente Nicole som sang «Ein Bisschen Frieden».

Vinnerlåta heter Satellite og er skrevet av Julie Frost og John Gordon. Låten er allerede nummer 1 på den norske iTunes-listen og har tidligere toppet i land som Tyskland, Østerrike og Sveits. Det er ingen tvil om at denne låten kommer til å bli en av de mer suksessrike vinnerne på lenge.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien