Marcel Bezençon-prisen: Israel vinner storeslem

israelIsrael var tippet som en av forhåndsfavorittene i årets konkurranse, men Harel Skaat og hans «Milim» måtte ta til takke med en relativt skuffende 14. plass i lørdagens ESC-finale. Men under utdelingen av Marcel Bezençon Awards, en spesialpris oppkalt etter «grunnleggeren» av Eurovision Song Contest, fikk Israel oppreisning: De vant nemlig i alle tre klassene, noe som aldri før har skjedd, og stakk av med både presseprisen, artistprisen og komponistprisen.

Marcel Bezençon-prisen ble opprettet av svenskene Christer Björkman og Richard Herrey under finalen i Tallinn i 2002, og tildeles altså i tre kategorier:

  • Presseprisen – som deles ut til årets beste bidrag, og stemmes frem av akkreditert presse og fans.
  • Artistprisen – som deles ut til årets beste artist, og fra og med 2010 stemmes frem av kommentatorene (før ble den stemt frem av tidligere deltakende artister)
  • Komponistprisen – som deles ut til årets beste, mest originale komposisjon, og stemmes frem av en jury bestående av årets deltakende komponister og tekstforfattere.

I løpet av de ni årene prisen har blitt delt ut, har det aldri tidligere vært noen som har vunnet i mer enn én kategori. I fjor vant for eksempel Alexander Rybak presseprisen for beste bidrag, mens franske Patricia Kaas ble kåret til beste artist og låten «Bistra voda» fra Bosnia-Hercegovina ble stemt frem som beste komposisjon. Men i år gjorde altså Israel rent bord og vant i samtlige klasser: «Milim» ble kåret både til årets beste bidrag og beste komposisjon, mens Harel Skaat ble utnevnt til årets beste artist. En stor ære og et flott «plaster på såret» for Harel og teamet rundt ham, med andre ord.

harelscene

Harel Skaat på scenen i Telenor Arena. Foto: eurovision.tv

Utdeler Christer Björkman hadde dette å si om Israels trippelseier i etterkant: «Jeg tror absolutt at dette viser at prisene har sin funksjon. De avslører noe som ikke kom frem under selve stemmegivningen i konkurransen. «Milim» er en veldig vakker sang, og vi som har vært her i to uker nå har lært den å kjenne, men det kan nok være at sangen ikke berører på samme måte første gang man hører den».

{youtube}CUV5r281XLY{/youtube} 

ESCNorge gratulerer Israel og Harel Skaat med tre Marcel Bezençon-priser av tre mulige. En fullstendig oversikt over tidligere vinnere finner du her.  

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien