Uforglemmelige artister, del 9; maNga

manga-eurovisionDet er utrolig mange artister som har deltatt i ESC gjennom tidene. Enkelte av disse hører vi aldri noe mere til etter konkurransen, og det kan ofte være like greit. Andre har et eller annet man ikke greier å gi slipp på så lett; i alle fall er det slik for meg.

Det kan være ulike grunner til at en artist fanger min interesse, alt fra en kul opptreden til en sang som passer midt i musikksmaken min, men svært ofte spiller stemmen en avgjørende rolle. Enkelte stemmer treffer meg midt i hjertet, og her skal jeg ta for meg noen av de artistene som for meg har fått «et liv etter ESC». Flere av disse har etter hvert sneket seg inn blant mine absolutte favorittartister, og det er dem jeg vil presentere her.

maNga representerte Tyrkia i Oslo i 2010, hvor de kom på en velfortjent 2.plass med låten «We Could Be The Same».

{youtube}Pdw27j_usP0{/youtube}

maNga ble til i 2001, da gitaristen Yağmur Sarıgül (Yamyam) bestemte seg for å danne en gruppe som skulle spille en miks av rock og elektronika ved å blande røffe gitarriff, hip-hop og rapvokal med rytmer fra Anatolia. I begynnelsen spilte maNga sine egne versjoner av andre artisters materiale, men i 2001 presenterte de sin første originallåt; “Kal Yanımda”. De deltok i musikkonkuransen «Sing Your Song» med denne låten og endte på en andreplass.

{youtube}tKhNKJrKqyM{/youtube}

De fortsatte å spille musikk som de selv karakteriserer som «nu metal» og «hard rock». Det meste av materialet de fremfører har de skrevet selv; Yamyam skriver de fleste av tekstene deres. I 2004 kom det første albumet deres, «maNga». Dette albumet solgte til gull i Tyrkia, og det solgte også svært bra i Japan. To år senere, i 2006, ble albumet gitt ut på nytt, under navnet «maNga+», denne gangen med to nye sanger og en DVD med videoene til de fleste av låtene på cd’en.

manga

Etter denne utgivelsen hadde maNga sterkt fokus på konserter, og har turnert over hele Tyrkia, hvor de til sammen har hatt over 250 konserter på to år. De har også hatt konserter i flere andre europeiske land, som Ungarn, Tyskland, Nederland, Bulgaria og England. De sier selv at de er «et live-band», noe denne statistikken vel må kunne sies å være et bevis for.

På sine reiser rundt i Tyrkia og Europa ellers kom maNga i kontakt med mange forskjellige mennesker og ulike kulturer, noe som har hatt innflytelse på musikken deres. I løpet av de fire årene som hadde gått siden utgivelsen av «maNga» hadde også bandmedlemmene blitt mer voksne og utviklet seg, både som musikere og som mennesker. Deres syn på livet og verden hadde endret seg, og det hadde også den typen musikk de selv lyttet på. Dette førte i sin tur til et varmere, mer flytende preg over musikken deres, en ganske melankolsk og meget karakteristisk sound.

manga_cd

Dette kan tydelig høres på deres andre, og foreløpig siste, album, Şehr-i Hüzün. De jobbet med dette albumet i 23 måneder, men da det endelig ble utgitt, i april 2009, var det også et meget gjennomarbeidet og ærlig produkt de slapp fra seg. Albumet inneholder ikke mindre enn 16 sanger, til sammen over en time musikk! Albumet ble også utgitt i «luxe»-versjon, men dvd og en to og en halv times maNga-dokumentar produsert av Ferman selv.

{youtube}b-vYvmy63tA&feature=fvst{/youtube}

På dette albumet hører vi en sterkere blanding av vestlig og orientalsk musikk, og maNga bruker her en lang rekke instrumenter som ikke er vanlige i rock/hip-hopsammenheng, blant annet en bambusfløyte, piano, tamburin og det tradisjonelle instrumentet bağlama. Dette bidrar til å skape en helt særegen klang i maNgas musikk. Det er vanskelig å putte en klar merkelapp på den «nye» musikken til maNga, men den er en blanding av rock, hiphop, rap, elektronika, sufi musikk og tradisjonell tyrkisk musikk. Uansett merkelapp; maNgas musikk er en ren nytelse!

maNga har vunnet mange priser, særlig for videoene sine. Den viktigste prisen de har blitt tildelt så langt må vel være “Best European Act” i MTV Europe Music Awards 2009. Men den «prisen» som nok vil bety mest for karrieren deres er andreplassen i Eurovision Song Contest i Oslo i 2010.

maNga

 

Kilder; myspace.com, wikipedia.org, pressemateriell fra esc
Bilder; myspace.com, mangawecouldbethesame.com

Del:
Relaterte artikler