Toše Proeski – «Ve sakam site»

«Ve sakam site (Jeg elsker dere alle)» sa Toše Proeski alltid til publikum under konsertene sine, og jeg tror det er riktig å si at hans publikum elsket ham tilbake også. Det er i dag tre år siden den fryktelige bilulykken som kostet Toše Proeski livet. Hans popularitet som artist er imidlertid ikke mindre i dag enn den var før hans død. Bare den siste uken er mye over 100 videoer av ham lastet opp på Youtube.

Det var altså 16.oktober 2007 at Toše var på vei hjem til Skopje etter en tv-opptreden i Kroatia. Tidlig på morgene kjørte bilen han satt i inn i bakenden på en lastebil, før den ble slengt inn i «midtrabatten»; Toše ble drept momentant. Hele Balkan, samt store deler av det ESC-interesserte Europa, fulgte rapportene fra Makedonia, først om selve ulykken, siden om landesorgen som fulgte, med sjokk og vantro.

tose_lystenning

Myndighetene i Makedonia ga Toše en statlig begravelse, som ble overført i sin helhet av Makedonias nasjonale fjernsynsselskap. Det ble erklært landesorg på begravelsesdagen, og både presidenten og statsministeren i landet deltok i begravelsen. Det samme gjorde ambassadørene for blant andre USA og EU, og representanter for Røde Kors og FN. Erkebiskopen for den makedonske ortodokse kirken forrettet.

tosemic 

Mange artistkolleger, både makedonske og utenlandske, deltok også i begravelsen, og i ettertid er det gitt ut et album der artister synger Tošes sanger. Han var nemlig ikke «bare» artist; han skrev og komponerte også musikk, både for seg selv og andre. På albumet «Toše & friends» fremfører hans venner utvalgtre låter som han har skrevet. Her kan du høre den eneste låten på dette albumet som han selv fremfører; «Jos uvijek sanjam da smo zajedno».

{youtube}AN-nV5pwVUY{/youtube}

For befolkningen på Balkan var ikke Toše først og fremst en artist, han var i like stor grad en brobygger mellom folkegruppene i området. Hans innsats for å bringe Balkans barn sammen, uansett folkeslag og religion, er det som gjør at han aldri vil bli glemt. For sitt arbeide med dette ble han utnevnt til UNICEF-ambassadør for Balkan. Samme år som han deltok i ESC spilte han inn sangen «This World/Za ovoj svet» som ble UNICEF’s egen hymne.

Her er den engelske versjonen;
{youtube}Lnfa01bNHE4&feature=related{/youtube}

Og her kan du høre den makedonske;
{youtube}kJhrrhbU3pw&feature=related{/youtube}

Jeg har fått hjelp fra venner rundt i Europa til å velge ut sanger til denne artikkelen, og her kommer noen av sangene vi aldri vil glemme;

«Cija si», skrevet av Zeljko Joksimovic. Toše vant den nasjonale ESC-uttagningen i Serbia&Montenegro i 2003 med denne sangen. På grunn av for høyt antall deltagerland fikk Serbia&Montenegro ikke delta dette året, men «Cija si» ble en av Tošes største hits.
{youtube}DtuZ_EOsVM4&feature=related{/youtube}

Her er «Gromovi na dusha», en sang fra «Po tebe» den første av cd’ene hans jeg fikk. Jeg tror reaksjonen fra publikum på dette klippet sier sitt…
{youtube}nACNYFz0OYs&p=7F17A191BF92ABFD&playnext=1&index=58{/youtube}

Toše deltok i utallige tv-programmer, og han covret ofte andre, internasjonale artister i slike opptredener. Bon Jovi, Robbie Williams, Lionel Richie, Whitesnake, Mark Anthony, George Michael…listen bare fortsetter og fortsetter. Alle jeg har spurt har sine egne favoritter blant disse, men min vil for alltid være hans versjon av «Jesus to a Child»;   
{youtube}IGVZlHvHxuU{/youtube}

Igri bez granici; denne er hentet fra det siste albumet han ga ut før han døde. 
{youtube}k4Zs0hpGzCk{/youtube}

Jeg finner til stadighet nye klipp med Toše når jeg vimer rundt på youtube, og det nyeste funnet mitt er denne;
{youtube}UWKXIWADF6k&feature=related{/youtube}

Gjennom sin altfor korte karriere samarbeidet Toše med mange andre artister fra både inn- og utland. Et av disse samarbeidene resluterte i en av mine favoritter blant hans mange sanger; Nemir, i duett med Karolina Goceva.  
{youtube}xCugnpE790M&feature=related{/youtube}

Som du forstår kunne jeg holdt på i det uendelige med å finne fram sanger med Toše som jeg er glad i, men jeg skal stoppe her. Tusen takk til Desirée for hjelp med å velge ut sanger.

Toše; Te sakam
tose_dobbel

Bilder; www.dnevniavaz.ba
tose2007.bloger.hr
www.infobar.ba

Del:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Relaterte artikler