Finlands valg til Eurovision 2011 – Min vurdering av alle bidragene

Våre finske naboer startet jakten på en representant for Eurovision 2011 allerede i Oktober med en internettkåring der tre skulle gå videre til delfinalene. Sammen med de tre som gikk videre der var 12 artister invitert direkte av YLE til å bli med i den finske utvelgelsen. Disse 15 Artistene/bidragene er blitt fordelt på tre delfinaler som skal holdes den 14, 21 og 28 Januar.

Fra hver delfinale går 2 bidrag videre til finalen i Turku 12.Februar samtidig som det blir valgt et Wildcard av de som ikke gikk videre fra delfinalen.

Alle delfinalebidragene ble sluppet 1. Desember og de ligger tilgjengelig for å høre på YLEs egne nettsider. Jeg har hørt gjennom alle bidragene nøye og kommentert låt for låt utifra min musikksmak. Samtidig har jeg lekt «spåmann» og prøvd å forutse hvem som går videre til finalen, og selfølgelig også tippet en vinner. Så gjenstår det jo å se om jeg får rett i noen av påstandene mine.

Her er hva jeg kom fram til:

Delfinale 1:

Automatic Eye – «Im not the one who’s sorry»

«Ungdomspunk» er en sjanger jeg hører veldig lite på i grunn. Dette bandet gjør en verdig innsats, alt høres veldig proft ut og refrenget er fengende. For meg kan en god del av det som serveres i punkrockens verden fort bli veldig ensomt og monotont, denne låten er tildels også sånn, men unngår å bli for kjedelig og ensformig i sine 3 minutter. 
Automatic Eye kommer sikkert til å få masse stemmer fra de som liker musikk i denne gaten, men jeg hadde nok lagt telfonen ligge hvis jeg hadde hatt muligheten til å stemme, rett å slett fordi sjangeren ikke er den som passer best inn i min musikk smak. 

Marko Manuksela – «Synkän maan tango»
 
Tango er kanskje ikke den stilarten jeg verdsetter mest musikalsk sett, men denne er jo litt anderledes enn «proto-typen» i denne sjangeren.. Det setter jeg pris på, og får meg til å lytte interessert med fra start til slutt. Blir nok aldri noen favoritt hos meg, men det er et fornøyelig og underholdende bidrag i mine øyne. Blir spennede å se hvordan bidraget blir på scenen.

Johanna Iivanainen – «Luojani mun»

Synges på finsk og det kler både Johanna og låten godt. Fin sang som er behagelig å lytte på selv om man jeg ikke forstår et eneste ord av teksten. For det er jo mange låter der ute der det å kunne språket det synges på slett ikke er en nødvendighet for å nyte musikken, dette er absolutt et sånt tilfelle. Nydelig arrangert og fremført.

Jonna – Puppets
 
Låta begynner som en virkelig fengende piano-pop perle, men til min store skuffelse sporer det helt av allerede i første refreng, der låten går helt bort fra grunnlaget og tøffe rytmer er det som står mest i fokus. Teksten er morsom og smart, men «Puppets» klarer desverre aldri å finne veien tilbake til det som kunne blitt en fantastisk låt, istedet ble det «bare» en småmorsom popsak.

Cardiant – «Rapture in time» (gikk videre fra Internett-kåringen)

Cardiant og deres låt er det eneste Metal-bidraget som deltar i de finske finalene, og det kan jo være en fordel, for som man vet så elsker jo finnene denne type musikk.Dette er ikke et kjempe sterkt verk i sjangeren, men den har sine oppturer der det krydres på med melodiske elementer og refrenget sitter som ett skudd når man har hørt det noen ganger. Dette kan gå hele veien, men den kan også falle pladask i delfinalen.

Jeg tror disse 2 går til finalen: Cardiant og Johanna.

Jeg håper disse 2 går til finalen: Johanna og Jonna.


Delfinale 2:

Soma Manuchar – «Strong»

Bråkete og masete, som prøver å skape noe den overhodet ikke er i stand til..
Jonna sin stemme er tøff og røff ja, men det holder ikke når man ikke har en god nok låt til å vise det på.

Paradise Oskar – «Da da dam»

Jeg var skeptisk når jeg så Artist-navnet, jeg var redd for at låten var en dum og naiv diso-rangle som bare går og går, til det endelig er slutt etter det som føles som en evighet.Men det var faktisk ikke, langt ifra faktisk…
Låten er en veltenkt gitar-ballade i et behagelig tempo, og ingen stressende disco-kule uten mål og mening….
Oskar har kanskje ikke verdens beste sangstemme, men jeg digger engelskuttalelsen hans! Teksten er også ganske smart og gjennomtenkt, litt klisjefull, men det spiller egentlig ikke så stor rolle her. Melodien vil man umiddelbart begynne å nynne på etter første lyttning, det gjorde iallefall jeg i stor grad. Nå hører jeg på «Da Da Dam» både titt og ofte.
Well done og dette er min personlige favoritt!

Jimi Constantine – «Party to party»

Her er det partyfaktoren i høygir for alle pengene, og Jimi lykkes ganske bra med det. Det første minuttet er fengende til tusen og da tramper man takten ivrig med, utover i låten blir det enkelte steder litt rotete og ufokusert og man misten litt av den gode takten. Men alt i alt er dette en party-låt jeg liker godt, og det er slett ikke så ofte jeg gjør.

Milana Misic – «Sydämeni kaksi mataa»
 
Dette bidraget er nok det mest særegne i den finske utvelgelsen. Her er det mye rart som er satt i sammen og jeg får veldig følelsesen av Syden og da spesielt Tyrkia når jeg hører denne. Man må selfølgelig like slik musikk for å sette pris på det, og for meg så kan jeg godt høre på denne stilarten, så lenge det ikke blir for mye av det gode.
Det blir det ikke her og jeg synes dette bidraget er ganske interresant av den enkle grunn at den stikker seg ut i mengden.
Så jeg gir Milana Misic og sangen tre velfortjente stjerner, verken mer eller mindre.

Father Mckenzie – «Good enough» (gikk videre fra internett-kåringen)
 
Kommentar: Father Mckenzie som etter alt å dømme har hentet inspirasjon fra en gammel Beatles-låt når de skulle finne bandnavnet sitt, serverer her en virkelig godbit av en låt.
De har nemlig gjort den genistreken det er å lage en sang det oser åtti-nitti tall av samtidig som den høres så tidsrikitg og moderne ut. «Good Enough» har til og med vokst enda ett hakk i mine ører siden sist jeg andmeldte den for drøyt to måneder siden. Derfor blir det en full femmer!

Jeg tror og håper: Father Mckenzie og Paradise Oskar går til finalen.


Delfinale 3:

Eveliina Mätää – «Dancing in the dark»
 
En slags Euro-disco i balladedrakt. Det fungerer ikke helt optimalt, melodien er fin, men helheten blir for seig for min del. Det høres nesten ut som låten stresser avsted, mens vokalen til Eveliina står i ro. Men melodien er veldig fin og hun synger upåklagelig, så med litt endring i miksen kunne dette blitt riktig så bra.

Sami Hintsanen – «Täälta Mailmaan»
 
Arrangert med strykere, piano og litt fløyter, det er vel og bra, men låten gir meg ingen ting som helst. Minner meg om en intetsigende Eurovision-ballade framført på 70-80 årene på et språk som ingen andre enn bidragets nasjon forstår. Ikke misforstå meg, det finnes mange Esc-låter som synges på morspråket som er fantastiske, men da må man også klare å skape noe i tonene og melodien, det klarer ikke denne. Tar seg litt opp i slutten, men ikke mye og langt ifra nok til å skape noe som helst i mine ører.

Tommi Soidinmäki – «Seis»
 
Dystert Euro-disco på finsk med mørke og mystiske toner, men samtidig veldig forfriskende og fornyende! Dette er en hærlig blanding av mørke og litt lyse elementer som resulteterer i et meget interessant bidrag. Er det kanskje dette finnene bør satse på i år for å sanke stemmer?

Saara Aalto – «Blessed with love» (gikk videre fra internett-kåringen)
 
Saara synger med sjel og innlevelse som gjør at man tror på det hun synger om, det er en veldig viktig og god egenskap å ha som artist. Glitrende låt med en meningsfull tekst som jeg er sikker på mange vil la seg gripe av.

Stala & So – «Pamela»
 
Sampsa Astala som inntil nylig var med i Lordi som Kita deltar i denne trioen, dette er en god del lettere rock enn det Lordi spiller, men det swinger ganske godt i rockefoten.Låten er kanskje litt for overprodusert og jeg syns vokalene drukner litt i miksen, men det er et godt forsøk på å skape liv og røre i de finske delfinalene.

Jeg tror: Saara Alto og Stala & So går videre til finalen.

Jeg håper: Tommi og Saara går til finalen.


Du kan selv høre låtene ved å klikke her.

Også har vi da kommet til det store spørsmålet…………………………………………………………………………………………

Hvem vinner og får forsvare æren til Finland i Eurovision Song Contest 2011?

Skal jeg følge mine personlige musikksmak så håper jeg at finskene velger Paradise Oskar og «Da Da Dam». Den er genial i sin enkelhet, og mange kommer nok til å den på hjernen ganske så umiddelbart. Ellers så vet vi jo at finskene er glad i rock og kanskje speisielt hard rock, så Cardiant er også en mulig kandidat til presentere Finland.

Itillegg vil jeg nevne balladen til Saara, diskoen til Tommi, poplåta til Father Mckenzie, og den vakre finskspråklige perlen til Johanna som mulige vinnerkandidater.

Så her er det altså mange muligheter, men ingen endelig fasit før den 12.Februar, samme dag som Norge og Island velger sitt bidrag til Dusseldorf.
Jeg utelukker ingenting i den finske finalen, for som vi alle vet og har fått bevist mange ganger: Alt kan skje i Eurovision…..

Disse kommentarene mine er begrunnet på kun låtene, mye kan selfølgelig forandre seg under delfinalene med sceneshow og fremførelse. Men utifra studio-versjonene er dette min personlige mening om bidragene.

Så, hva synes du om bidragene, og hvem tror du vinner? Bli med å diskuter på escNorges eget forum her!

Da gjenstår de bare å ønske Finland all hell og lykke i sitt valg for Eurovision Song Contest 2011 i Tyskland. Måtte den beste vinne!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien