Fem rampegutter fra Moss

usemenrkSlik beskriver de seg selv, de fem guttene i poppunkgruppen Use Me. De skal delta i den første delfinalen i Melodi Grand Prix 2011 som går av stabelen på Ørlandet lørdag 15.januar. I tillegg har de nylig fått platekontrakt med Universal. Til tross for det travle programmet de har i oppkjøringen mot MGP fikk vi lurt oss til en prat med dem.

Utover å være «fem rampegutter fra Moss» så er altså Use Me et band som har eksistert, med varierende besetning, siden 2005. Den eneste som er igjen fra originalbesetningen er Jim André, vokalist, gitarist og frontfigur. I tillegg finner vi Martin på piano, Michael på gitar, Vetle på bass og Petter på trommer. Disse har spilt sammen siden sommeren 2009.

usemevrt

Use Me ble startet av en vennegjeng som gikk på ungdomsskolen sammen. De fikk hjelp av «snille vaskedamer» som låste opp kjelleren på skolen for dem slik at de fikk øve til langt på kveld, omtrent hver kveld. Over flere år har de kommet frem til en stil og et lydbilde som er ungt og friskt, men samtidig særegent for Use Me.

De musikalske forbildene deres er Blink 182 og Green Day og punpopk fra 90-tallet generelt. De karakteriserer musikken sin som rockepreget poppunk, og bidraget sitt til MGP som «arenarock». Sangen de skal konkurrere med heter «Daisy», og den handler om jenter, kyssing og tenåringsforelskelse. Den handler imidlertid ikke om en spesiell jente.

TIl tross for at det er Jim André som har skrevet sangen så har alle gruppemedlemmene bragt med seg sin inspirasjon til den, noe som har gjort den helt annerledes enn andre ting de har gjort. På nrk sin nettside kan du høre et 30-sekundersklipp av låten.

Use Me har, som de aller fleste artister, et ønske om å få musikken sin ut til et størst mulig publikum, og det er bakgrunnen for at de valgte å melde seg på Melodi Grand Prix. Da de fikk platekontrakten sin tidligere i vinter passet det svært godt med utgivelse ikke lenge etter MGP-deltagelsen.

De har fått litt blandede tilbakemldinger etter at det ble kjent at de skal delta i MGP, men langt de fleste har vært positive. Jim André sier at mange har fått med seg at MGP er mer moderne og variert enn det var tidligere, og disse er positive til deltagelsen. Noen tror imidlertid at MGP er det «samme gamle, og disse er mer tvilende.

Guttene har litt varierende forhold til MGP fra tidligere, men de fleste er vokst opp med Melodi Grand Prix i en eller annen form. Jim André forteller at han og søsteren pleide å ha skjemaer og dele ut poeng. De hadde alltid en klar formening om hvem de syntes burde vinne, men de stemte aldri. Både Vetle og Michael trekker frem To Små Karer, som vant MGPjr i  2002, som et høydepunkt. Vetle ble faktisk så inspirert at han skrev en sang sammen med en venn, men de kom aldri så langt at de sendte den inn.

De vurderte egentlig aldri selv å prøve seg i MGPjr, men sier nå at de kanskje burde gjort det. Men Martin sier, til stor latter fra de andre, at de heller ventet til de ble voksne…

På spørsmål om hvilke sjanser de tror de har i MGP sier de at de egentlig ikke har villet tenke så mye på akkurat det. De har heller valgt å ha fokus på å bli hørt, gjøre sin greie og så håpe på at publikum vil like låta deres. Det blir jo et veldig stort publikum i MGP, først og fremst tv-seerne, men også i hangaren på Ørlandet. Hva slags publikum har de vært vant til å spille for tidligere? «Vi spiller stort sett på klubber, og der kan det variere fra «lydmannen, bartenderen og dørvakta» opp til noen hundre.»

I delfinalen på Ørlandet skal Use Me konkurrere mot seks andre sanger, og de er imponert over spredningen i sjangere på bidragene. Det at låtene er så veldig ulike gjør det imidlertid vanskelig å sette bidragene opp mot hverandre. Martin sier han alltid har likt tekstene til Gatas Parlament, og alle er enige om at de er spente på deres låt. Fra de andre delfinalene trekker de fram Noora Noor som et spennende navn.

Avslutningsvis spør jeg om de har undersøkt hvordan deres type musikk tidligere har gjort det i Eurovision Song Contest? De har registrert at deres sjanger har vært representert, men resultater har de ikke sjekket. De har derimot registrert at fet har vært mange fioliner de seneste årene, og fleiper med at en av dem kanskje burde vurdere en fiolin? Jeg påpeker at det faktisk er lov til å være seks stykker på scenen, og de er jo bare fem… Da sier Jim André; «Ja! Kanskje vi skal ringe Rybak og invitere ham med?»

Så må guttene storme videre til prøver hos nrk, og de håper jeg har rett når jeg til avskjed sier, «Da ses vi vel i Spektrum, da!»

Kilde; escnorge.net
Bilder; nrk.no, Collings Entertainment / Eva Rose Furmyr

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien