Folketoner fra Helene Bøksle

Helene Margrete Bøksle ble født den første dagen i April i 1981 i Mandal og er oppvokst på Harkmarken, mellom Mandal og Kristiansand i Vest-Agder fylke. Hun er datter av visesanger Ivar Bøksle som introduserte henne for folkemusikken.

Helenebksle01


Hun begynte tidlig å utforske musikkens verden og allerede som fireåring hadde hun sin første opptreden for et publikum.
I en alder av åtte år begynte hun å synge sammen med Jens Grossvold og sangeren Anne Karin Kaasa som ble kjent for det norske folk da hun deltok i MGP med låta «Morgongry» .

I ung alder var hun også solist for den folkeinspirerte gruppa Vamp.
Da hun var tretten år fikk hun den ære det er å få opptre som solist på nobelkonserten som åpningsnummer.

Hun har også vært aktiv på teaterscenen, hun har spilt i stykker som Vildanden, Trollmannen fra Oz og i Nattergalen på Nationaltheatret og Helene Bøksle er jenta som spilte skipsjenta Sunniva i Kaptein Sabeltann.

Selv med en formidabel innsats som skuespiller er det nok fortsatt musikken og da kanskje spesielt folkemusikken som ligger hennes hjerte nærmest.

Helene Bøksle meldte seg på Kjempesjansen i 2003 med ønske om å få musikken hennes ut til hele det norske folk, det ønsket fikk hun oppfylt; hennes vakre formidling av den urnorske folke-kulturen fikk henne helt fram til finalen der hun til slutt havnet på en respektabel fjerdeplass.
Kort tid etter deltok hun i frelsearmeens årlige julekonsert sammen med Sissel Kyrkjebø og Jan Wærner Danielsen som begge er av vår tids mest folkekjære artister her til lands.

2005 var kanskje gjennombruddets år for Bøksle; da satt hun opp konsertoppsetningen «Elverhøy» i Kristiansand som siden da har blitt arrangert årlig i Ravnedalen. Forestillingen ble realisert mye takket være de 93.000 hun fikk for sin fjerdeplass i Kjempesjansen. I løpet av de 5 årene som har gått siden oppsetningen har over 5000 fått med seg «Elverhøy»-stykket som allerede nå nesten er som en tradisjon å regne i lokalområdet.
Store delere av oppsetningen er basert på et eventyr fra H.C Andersen.

I 2006 ga hun endelig ut debuten «Elverhøy». Albumet var folkemusikk-inspirert med innslag av pop. Den motok gode ord og ros fra mange av landets aviskritikere.
«Med sin klokkeklare stemme tolker hun folkemusikkinspirerte sanger med stor innlevelse og musikalitet» lød det fra Kurt Bakkemoen i hans andmeldelse av albumet i VG.
Albumet førte til nominasjon til spellemannspris for årets beste viseplate.
En av de mest kjente låtene på albumet er «Heimemo og Nykken» en gammel trad melodi som Helene Bøksle har kledd i sin egen musikalske drakt for å få det til passe til hennes utrykk. Den opprinelige tittelen var «Nøkken Som Belar». Det var også denne melodien som sikret Helene fjerdeplassen i Kjempesjansen sammen med Hannah Wilder på Hardingfele.

I Januar 2009 kom oppfølgeren «Morild». Denne inneholdt gamle viser som har betydd mye for Helene og som har fulgt henne hele livet som for eksempel «Kom Sommarvind» og «Gje meg handa di venn» som senere også ble gjort til en duett med Kurt Nilsen.

Hele plata er gjort sammen med bandet Baltic Crossing som består av to finner, en danske på fele og to engelskmenn. Musikerne hadde ikke hørt melodiene før Helene sang dem Acapella for dem under innspillingen.

På tampen av året ga Helene Bøksle ut «Det Hev Ei Rose Sprunge» i all stilhet uten noen som helst av promotering eller markedsføring. Allikevel solgte platen med juleviser til gull og kritikeren i Avisa Fædrelandsvennen mente at dette var årets beste norske julealbum, kanskje til og med den beste noensinne. Platen inneholder tradisjonelle juleviser hvorav alle er framført på norsk.

Samme år sang Helene Bøksle på flere av Soundtrack-låtene til spillet Age Of Conan der musikken ble laget av Knut Avenstroup Hagen som også har vært med å skrevet melodien til MGP-bidraget «Vardlokk».

I løpet av høsten 2009 var hun også gjesteartist for Beat for Beat bak Gisle Børge Styves piano sammen med MGP-vinner Christine Guldbrandsen.
Her framfører hun «Tir Na Noir», diktet som er gjort kjent av Vamp:

I November 2010 slapp hun julealbumet med to nye låter:
«Et Juleeventyr» som er oversatt til norsk av Cecilie Larsen, samme kvinne som har skrevet teksten til Bøksles MGP-bidrag. Og «Fairytale Of New York» som hun synger sammen med tidligere Vamp-vokalist Vidar Johnsen. 
Denne gangen var det med full markedsføring, det har ført til 40.000 solgte av andreutgaven kun drøye to måneder etter release-datoen.

Og det er kanskje først nå mannen i gata virkelig har fått øynene opp for Helene som virkelig har gjort sitt for å modernisere men også bevare det viktige i den opprinnelige folkemusikken.

I tillegg til sin egen plate synger hun duett på Kurt Nilsens samling av julelåter, de to synger sammen på den vakre «Gje meg handa di venn». Denne fremførte de to sammen under Kurt Nilsens julekonsert med Kringkastingsorkesteret i fullsatt hus i Lillestrøm som ble sendt på NRK i Desember.

Tidligere samme kveld holdt hun sin egen julekonsert der hun fremførte matriale fra «Det Hev Ei Rose Sprunge», konserten ble vist på NRK som et halvtimes program på lillejulaften som fikk navnet «Jul Med Helene Bøksle».

Helenebksle02

Og nå i starten av 2011 skal altså denne talentfulle jenta prøve seg i Melodi Grand Prix.
Ifølge Helene selv har det lenge vært en drøm for henne å få delta, men at det er først nå hun føler at alt klaffer og at tiden er inne for en deltagelse i konkurransen.

Låten sies å være en såkalt Lokk og betegnelsen lokk forbindes vanligvis for det meste mest med rop på husdyr for å lokke dyra inn til gards, men i sagn fortelles det om noe som kalles for huldrelokken som visstnok skal være en veltenkt og meget vakker og melodiøs lokk.

Lokken til Helene har fått navnet «Vardlokk» og skal fremføres i den første delfinalen på Ørland Lørdag 15.Januar.
«Vardlokk» er skrevet av Cecilie Larsen mens melodien er skrevet av Helene Bøksle selv, hennes faste produsentmakker Sindre Hotvedt og Knut Avenstroup Haugen.

Med «Vardlokk» ønsker Helene å skape energi og kraft til alle i de tusen hjem og hun vil fortelle eventyr samtidig som hun gjør det hun elsker og kan best: Det å formidle noe ved hjelp av bare sin egen stemmeprakt og musikk.

Kilder: heleneboksle.no , Wikipedia og NRK

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien