Sverige: Göteborg klar for Melodifestivalen

 

sverigePå lørdag er det klart for den andre delfinalen i årets Melodifestival, og den sendes fra den tradisjonsrike Scandinavium-hallen i Göteborg, der Bobbysocks vant hele Eurovision Song Contest tilbake i 1985. Åtte nye deltakere skal kjempe om to finalebilletter og to plasser i Andra chansen, og blant artistene finner vi ingen ringere enn Elisabeth Andreassen, som gjør comeback i Melodifestivalen etter ni års fravær.

Sendingen vises på SVT1 lørdag kl. 20.00, og kan også sees på nett via SVT Play til samme tidspunkt.

Som i forrige ukes delfinale er det to veteraner og hele seks nykommere som kjemper om seieren. Tre av de åtte bidragene fremføres på svensk, mens fem synges på engelsk.1. Brolle – 7 Days And 7 Nights

brollesmallBrolle heter egentlig Kjell Wallmark, og slo igjennom i TV-programmet Popstars i 2001. Han har ligget høyt på singlelistene med låter som Playing With Fire og Heartbreak City, vært nominert til flere Grammis-priser og spilt hovedrollen som Buddy Holly i musikalen med samme navn. I Melodifestivalen gjør han sin debut med en låt som er ganske typisk for hans musikkstil: Fartsfylt, Elvis-inspirert sen sekstitallsrock med innslag av storband, og med tilhørende kostyme og hårsveis. 


2. Loreen – My Heart Is Refusing Me

loreensmallLoreen har en bakgrunn som reality-stjerne fra 2004-utgaven av Idol, har sluppet en singleplate og jobber til daglig som programleder på kanalen TV400. Hun gjør også sin debut i Melodifestival-sammenheng med en litt innadvendt, elektronika-preget og strykeinstrument-basert poplåt som stiller store krav til stemmen hennes.

 


3. Babsan – Ge mig en spanjor

babsansmallBabsan, som egentlig heter Lars-Åke Wilhelmsson, kan best beskrives som en svensk blanding av Dame Edna og vår egen Flettfrid Andresen, og står for det første drag-innslaget i Melodifestivalen siden After Dark i 2007. Hun trår til med en marsj-aktig, kastanjettkrydret discolåt med opptil flere kostymeskift, og med en tekst der «i kväll» rimes med «Janne och Kjell,» ispedd atskillige «Arriba!» Ryktene skal også ha det til at selveste Bert Karlsson dukker opp på scenen under Babsans låt…


4. Elisabeth Andreassen – Vaken i en dröm

bettansmallSvorske Bettan er et velkjent ansikt i Melodifestival-sammenheng – hun deltar for sjette gang, og sammen med Kikki Danielsson i duoen Chips vant hun hele konkurransen i 1982 med Dag efter dag. Hennes bidrag i år er en storslått og nostalgisk ballade med sakrale overtoner som bringer tankene hen til et par av hennes norske vinnerlåter, og ikke minst til Helen Sjöholms klassiker Gabriellas sång fra filmen «Så som i himlen.»


5. Sanna Nielsen – I’m In Love

sannasmallEn annen riktig Melodifestival-veteran er Sanna Nielsen, som også er med for sjette gang. Hun debuterte i konkurransen i 2001, og har nådd finalen i samtlige av sine forsøk. Best gikk det for henne i 2008, da hun havnet på andreplass med balladen Empty Room. I år skrur Sanna tempoet opp igjen i en mer tradisjonell, schlager-preget discopoplåt, som hun delvis fremfører på en roterende skive inne i et bur laget av lysende glass-stenger.


6. The Moniker – Oh My God!

themonikersmallThe Moniker er artistnavnet til Daniel Karlsson, som ble kjent for det svenske publikummet gjennom 2007-utgaven av Idol. Han deltar i sin første Melodifestival med et ekstremt fargerikt show som blant annet inkluderer et rullebånd, og en selvkomponert låt med klare inspirasjoner fra 60-tallet og Beatles’  låt Ob-la-di, Ob-la-da. Tittelen er for øvrig identisk med Le Kids bidrag fra Luleå i forrige uke – pluss et utropstegn…


7. Anniela – Elektrisk

annielasmallAnniela er delfinalens yngste deltaker, men har på tross av sine blott 20 år allerede rukket å gi ut tre singleplater og to album. Hennes første Melodifestival-bidrag er en lett oppspritet poprock-schlagerlåt med tungt beat, som Anniela fremfører omgitt av fire kvinnelige dansere – etter først å ha blitt heist ned til dem på scenen liggende i utstrakt positur.

 


8. Christian Walz – Like Suicide

walzsmallSistemann ut i Göteborg er Christian Walz, som for mange er best kjent for sin hitlåt Wonderchild fra 2004. Han har jobbet med musikk siden slutten av 90-tallet, og har blant annet tre studioalbum på samvittigheten. I Melodifestivalen gjør han sin debut med mye falsettsang i en saftig, velprodusert midtempo-poplåt omgitt av noe som ser ut som et helt strykeorkester på scenen.

 

Det er mulig å lytte til seksti sekunders snutter av lørdagens låter ved å gå inn på programmet Smyglyssna med Elsa på SVT Play. Låtene blir også lagt ut i sin helhet på SVTs hjemmesider kl. 14.00 lørdag ettermiddag.

Vær med og diskuter og si din mening om Melodifestivalen og årets låter, enten nedenfor eller på escNorges forum.

sverige

Kilder: SVT, Wikipedia
Foto: SVT
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien