Kontroversiell vinner på Island

island Etter at 15 semifinalebidrag hadde blitt redusert til syv finalister gjennom tre semifinaler var det 12.februar endelig tid for finalen i Söngvakeppni Sjónvarpsins.

Åpningsnummeret vi fikk servert var en gammel ESC-låt, «Eitt lag enn» fra 1990, dog i en noe annen innpakning enn vi er vant til. Den ble nemlig fremført av gruppen Hjaltalín på deres karakteristiske, bluesaktige måte. Så ønskes vi velkommen av Guðmundur og Páll Óskar, som er kveldens programledere. Páll Óskar har overtatt programlederrollen etter Ragnhildur Steinunn, som var nødt til å reise utenlands på andre oppdrag.

Som tidligere år blir låtskriverne og artistene intervjuet før deres bidrag skal fremføres. Bidragene ble fremført i følgende rekkefølge; Ef ég hefði vængi (Halli Reynis), Ástin min eina (Erna Hrönn), Nótt (Jóhanna), Eldgos (Matti Matt/Erla Björg), Ég lofa (Jógvan), Ég trúi á betra lif (Magni) og Aftur heim (Sjonnis venner).

finalistene_isl 

En ting alle bidragene hadde til felles i år, som de fleste år før, er en meget høy standard på artistene. Man kan synes hva man vil om bidragene, men artistene som deltar i Söngvakeppni Sjónvarpsins, i alle fall de som tar seg til finalen, er oftest meget dyktige sangere og musikere. Og som sagt, årets finale var intet unntak; alle hadde svært gode fremføringer av sine bidrag.

I pausen fikk vi være med rundt og møte artister som har representert Island i Eurovision Song Contest tidligere. Det er Ragnhildur Steinunn som har møtt dem, før hun dro til det store utland.

Den første vi fikk møte var Ingibjörg Stefansdóttir, bedre kjent som Inga (bildet under), som fremførte «þá veistu svarið» til en 13.plass i 1993. De snakket litt om hva Inga har gjort siden hun deltok, og så snakket hun om hvordan hennes Eurovisionopplevelse hadde vært. Hun kunne fortelle at hun har jobbet med musikk, sang og dans, og at det å representere Island i ESC hadde vært en stor, men nokså nervøs opplevelse. Hun var så nervøs og spent på forhånd, så når hun var ferdig greide hun ikke å holde tårene tilbake, hun var så utrolig lettet.

inga

Neste stopp på veien var hos Eva Ásrún Albertsdóttir, en ofte brukt korist i de islandske bidragene. Hun koret bak Daníel Ágúst med «það sem enginn sér» i 1989, bak Stefán&Eyfi da de fremførte «Draumur mu Nínu» i 1991, bak Inga med «þá veistu svarið» i 1993 og sist bak Sigga i 1994 med «Nætur». På spørsmål om hvorvidt hun kunne tenke seg å være med igjen svarer hun at man aldri skal si aldri, men at det ikke er svært sannsynlig.

 

Så var det Áugusta Eva Erlendsdóttir (bildet over) sin tur, og henne husker vi vel alle? Ikke? Vel; Silvia Night, da? Akkurat, ja; jeg tenkte vel det! Áugusta Eva snakker om Silvia Night som «hun», ikke som «jeg», for hun var jo en rollefigur. Hun forteller at hele poenget var å dra til Aten, ha så mye gøy som mulig og ta ting som det kom. Hun beskriver hele opplevelsen som et «kick», og forteller at de improviserte mye underveis.

Så kom HERA!! Uten krøller og rød kjole fremførte hun sin nye sang «Mina eigin leið».

Før hun sang fortalte hun litt om sin opplevelse i Oslo i fjor. Hun skrøt fælt av arrangementet og de herlige menneskene i Norge, og sa at deltagelsen og oppholdet her var de beste 14 dager i hennes liv. Så snakker de litt om overalt hun har turnert og hvor bra plata hennes har solgt etter ESC.

Etter kveldens siste recap teller så programlederne og publikum ned til at telefonlinjene stenges og avstemmingen er slutt. Etter en reklamepause, mens stemmene telles opp, erklærer Páll Óskar at «sannhetens time er kommet». Han forklarer at de nå vil utrope de to bidragene som har fått flest poeng. Den første sangen som utropes er Magnis «Ég trúi á betra lif».

De fleste hadde regnet med at det ville stå mellom Jóhanna og Sjonnis venner, og nervene er nå i høyspenn hos mange. Den andre «superfinalisten» utropes, og det er «Aftur heim» som har kapret den andre topplasseringen.

Til sist forteller programlederne at det er Sjonnis venner som skal dra til Düsseldorf for å forsvare de islandske fargene i Eurovision Song Contest i mai. De skal delta i samme semifinale som Norge, altså den første, men de skal opptre i den andre halvdelen av semifinalen.

island

Kilde; ruv.is,  escnorge.net
Bilder; trueknowledge.com, eurovisionary.com

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien