Lørdag: Dansk Melodi Grand Prix kl. 20:30

michael Lørdag kveld kl. 20:30 åpner Ballerup Super Arena 17 km vest for København dørene op for gigantisk fest, når DR endnu en gang giver parolen: Lad musikken sejre. Men den setning, skal vinneren av Dansk Melodi Grand Prix 2011 finnes, 10 deltakere vil stå på den store scene, slaget ledes av 2 av de mest populære verter i Danmark.

Årets danske musik-konkurranse er i år kommet tilbake til Sjælland, hvor vestegns-byen Ballerup lægger Arena til. Uken op til arrasjementet, har byen sytet med aktiviteter relatert til Melodi Grand Prix. I neste helg vil Arenaen atter syte, når børnenes MGP åpner op fra samme Arena & scene.

Årets verter er de 2 populære personlikheter Felix Smith & Lise Rønne. Filex har stået i spidsen de 2 foregående år, med hhv. Birthe Kjær og Julie Berthelsen. Lise Rønne er derimot kennt som vertinne på X-factor gjennem fleire sæsoner, og er just nu i gang sideløbende med en sæson på DR. Det er ikke første gang at Felix & Lise skal samarbeide, så grunnlaget er dannet på forhånd.

Finalen i år bliver ganske som de sidste 2 år. 10 sange presenteres, hvoretter en fagjury og seerne likelikt skal stemme 4 sange vitere. Etter ennå en fremføring av låterne, skal seerne aleine stemme, og 2 vinnere skal vitere til finalen. Ennå en fremføring finner sted, og seerne vil da kåre vinneren av Dansk Melodi Grand Prix 2011.

Fagjuryen består i år av følgende personer: (genganger) Komponist Bent Fabricius-Bjerre, DJ Le Gammeltoft, Sanger Erann DD, Sanger Karen Rosenberg & (genganger) Skuespiller/Artist Martin Brygmann. Hver især dækker de forskjellige områder i den danske musikverden, og hver især er de respektert på deres fronter.

Det er varslet, at vinnerne av Talent 2010 skal være en del av showet, og spekulasjonerne er så, om det er som en del av indledningen, som sidste år bestod av en flot solo spilning av en jente på violin, som gav Eurovisjons-hymnen. Unnerhollningen vil være den tidligere 3 doppelte og nu avdøde vinner Tomme Seebachs sange, fremført av hhv. den 3 doppelte vinner Kirsten Siggaard, vinner Dario Campeotte + vinner-komponist & sanger Keld Heick, som har stået bak amnge av vinnerne i Danmark.

Scenen og Green Room er som de foregående 2 år, forbunnet til hinanden. Begge er de ovale, forbundet med en trakt. Bakom scenen er en halv-oval sat opreist, og inneholler mange forskjellige effekter. Ganske som fjoråret er bakgrunnen sat av store LED-skermer. Smakebiter av scenen fra DR’s hjemmeside: Eksempel 1Eksempel 2, Eksempel 3, Eksempel 4 & Eksempel 5 

mgp2011

Showet sendes direkte på DR, og vil også blive sendt på nettet via DR’s hjemmeside – men man skal have dansk IP-adresse, for at kunne se utsendelsen live. Etter finalen vil det være muligt at se showet via OnDemand.

Rekkeføljen for artisterne er:

1.   Anne Noa: Sleepless

2.   Jenny Berggren: Let your heart be mine

3.   Jeffrey: Drømmen

4.   Le Freak: 25 hours at day

5.   Sine VigYou’ll get me through

6.   Stine Kinck: Hvad hjertet lever af

7.   Lee Hutton: Hollywood girl

8:   Christoffer Brandt: Emma

9:   Kat & Justin Hopkins: Black and blue

10. A friend in London: New tomorrow

En avstemning på DR’s egen hjemmeside (Her) Leder A Friend in London stort over resten av feltet, nermeste utfordrer er i skrivende stund Le Freak. Deltak eventuelt sjelv i avstemningen på linket!

Beskrivelse av låter & artister finnes nedenfor!


Lee Hutton: Hollywood girl. (hør hele låten her)

Engelske Lee har sunget og spillet guitar siden 11-års alderen, og har gjennem årene turnert med 6 forskjellike bands, til sidst med den irske gruppe Industry, som fleire gange har toppet de irske hitlister. Folkene bak låten er Matilde Kühl, Sune Haansbæk & Ian Mack. Matilde deltok selv i fjorårets Grand Prix med duoen MariaMatilde Band. Sune Haansbæk har tidligere jobbet med fleire etablerte artister i Danmark, og Ian Mack har jobbet med bl.a. Witney Houston, Sir Cliff Richard, Boyzone & Take That  Lee beskriver låten som: «God energi & Internasjonal appel – og den går til eldre som unge«.

Sine Vig (Kjærsgaard): You’ll get me through. (hør hele låten her)

Sine startede med at synge som 6 årig i det lokale kjyrkekor, og har fortsat siden. Hun deltok i 2007 i tv-talent konkurransen «Scenen er din», hvor hun endte op som vinner med låten «Always on my mind«. Siden da har hun utgivt et album, optrådt i DR’s store Juleshow, sunget den danske utgave av titel-låten i Disney-filmen «Camp Rock» & lagt stemme til hovedrollen i den mexikanske versjon av «High School Musical» for Disney. Komponisterne bak låten er Henrik Janson & Hanif Sabzevari. Henrik har detaket i Melodifestivalen 5 gange som enten guitarrist eller komponist. Han har derutover jobbet med mange af de største danske artister i 80’erne.

Hanif deltok som komponist i Melodifestivalen i fjor, og har bl.a. co-skrevet & produsert sangen » De 1000 drømmes nat» for den danske gruppe Sukkerchok. Dessuden har han ennå en sjanse for ESC-deltakelse, da han også er med ved den Irske konkurranse. Sine beskriver låten som: «En moderne ballade, som bygges op – og som kommer til det store klimaks, med riktige strykere og det hele«.  

 

Le Freak: 25 hours a day. (Hør hele låten her)

Le Freak siger om sig selv: » Vi er sat i verden for at få folk til gå amok på et dansegulv…». Låten er skrevet av fjorårets danske vinner-komponister, der sejrede i Aalborg med Chanée & N’evergreen, så de vet hvad der kanskje skal til. Bandet har supportert Anastacia og som afterparty hos Madonna & Rolling Stones. Normalt er det disko på højt plan de spiller, så mon ikke vi er i samme genre ved deltakelsen. Le Freak betegner sangen som: «Den er ud fra de bedste diskotradisjoner, skreddersyet til at starte en fest, og de vil gøre hvad de kan for at skille sig ut«. 

 

Kat & Justin Hopkins: Black and blue.

Kat var en del av duoen «Silas & Kat» med låten «Come Come run away«som tok 3. plassen ved fjorårets MGP, amerikanske Justin Hopkins er den andre del av årets duo. Katrine Thisted er forsanger i bandet «The Kat«, og derutover jobber hun som DJ og model. Justin har i fleire år haft en kørende musikkarierer i USA, og har i en årrekke jobbet med Babyface. Komponisterne bak låten er Justin selv + Patrick Johnsson & Joakim Övrenius – begge rutinerte komponister, og som også stod bak fjorårets MGP bidrag, «Just like rain» med Thomas Barsøe. Om låten siger Kat & Justin: «En rigtig god pop/rock sang, som er storlaten i uttrykket & har power«.  

 

Christoffer Brandt: Emma. (hør hele låten her)

Den tidligere ishockey spiller Christoffer Brandt har sammen Sisse Søby skrevet sangen. Han har siden barndommen sunget, og har haft æren av at synge nasjonalsangen for et fyldt stadion ved et ishockeystevne i Sverige, så han har prøvet det før. Derutover har han medvirket i musicals ved det lokale kulturhus i hjembyen. Christoffer har en kjærlikhet for nogen av de eldre danske sangere, og lover også at låten er inspirert av 50’erne. Sisse Søby er mest kjennt for at vinne børnenes MGP i 2001 med sangen «Du har brug for mig«. Christoffer beskriver låten som: «Ærligt, humoristisk & et friskt popnummer«.  

 

A Friend in London: New tomorrow.

Bandet A Friend in London blev startet i 2005 og er av mange danskere ukennte, men har allerede hittet i Canada. Bandet vannt i 2008 den europæiske finale i musikkonkurransen Bodog Million Dollar Battle, hvilket fik den canadiske musikfestival North by Northeast til at booke bandet, og det åbnede døren derovre. Låten er komponert av Lise Cabble & Jakob Glæsner. Lise fra hedengangende Miss B Haven har deltaket med 10 låter ved MGP, hvor av den ene vandt og kom sig til Dublin. Jakob er normalt basist i gruppen Johnny Deluxe, som fleire gange har hittet i Danmark, og som selv stod på MGP-scenen med låten «Sindsyg» i 2009. Gjengen uttaler om låten: «Det er en kjempe poplåt – et mosterhit med bred folkelik appel. Stor og pompøs, og kan samle alle folk«.  

 

Jeffrey: Drømmen. (hør hele låten her)

R’N’B sangeren Jeffrey har skrevet sangen sammen med 4 gutter som bl.a. er med i det danske orkester ved X-factor. Pt. hitter han i Danmark med Paradise Hotel-singlen «Dans for mig» som netop er utkommet. Til dagligt jobber han som låtskriver & poducer hos GL Music A/S.Jeffrey har sammen med Lasse Lidorff, Svend Gudiksen, Danielt Fält & Kom Nowak-Zorde skrevet sangen, og de jobber alle for samme selskap til dagligt, og de 4 har smamen stiftet det i 2004. De har bl.a. jobbet med navne som: Take That, Sanne Salomosen, Anna David, Outlandish, Bryan Rice & Johnny Deluxe.

Lasse Lindorff har selv deltaket i MGP tilbake i 2008 med låten «Hoocked on you«, og bak fjorårets låt med Sukkerchok. Svend Gudiksen vannt i 2008 som værende bak Simon Mathews «All night long«, og skrev også fjorårets «Gloria» med Jens Marni. Jeffrey beskriver låten som: «En god klassisk love-song, som beveger sig det uvirkelike & i drømmeverdenen«.  

 

DR’s wildcards:

 

Anne Noa: Sleepless. (hør hele låten her)

Årets yngste deltaker er Anne Noa, som siden hun var helt lille har elsket musik. Hun er helt ukennt i det danske, men komponerer dog selv sange ved klaverert når hun er derhjemme. Derutover har hun musik på højeste niveau i Gymnasiet hvor hun til dagligt går. Peter Gordon, Lene Dissing & Peter Bjørnskov er komponisterne bak nummeret. Peter Gordon vannt fjorets ESC-finale i Norge, da han var den ene halvdelen av duoen bak Lena Meyer-Landrut & «Satellite«. Lene Dissing skrev Andorras sang «Get a life» i 2009, som Susanne Georgi fremførte. Peter Bjørnskov stod bak fjorårets hit og andre plass i MGP, «Breathing» med Bryan Rice. Anne bekriver selv låten med: «Inderlig, moderne & en glad popsang«.

Stine Kinck: Hvad hjertet lever af. (hør hele låten her)

Stine har reist verden rundt med «Los Umbrellos«, og har hittet som solist. Hun er normalt den kvinnlike del av bandet Pharfars band, og jobber i bandet som komponist & producer – og har da også selv hjulpet til med låten. Hun har som ung sunget bak Savage Rose, og har som sakt reist verden tynd med Los Umbrellos. Pharfar har spillet musik i 15 år, spesielt inspirert av reggae. Stine giver låten ordene: «En opløftende kjærlikhetslåt, der skiller sig ut på mange måter. Man skal forvente et anderledes show, og hun har en indre dragqueen som må komme ut, kanksje under MGP«.  

Jenny Berggren: Let your heart be mine. (hør hele låten her)

Den svenske Jenny Berggren har tournert verden rundt sammen med Ace of Base, hvor Jenny sammen med sin søster var forsangere, og gav bl.a. hittet «All that she wants«, m.fl., og debutalbummet solgte mere end 23 mio. eksemplarer verden over. For nyligt har man kunne opleve Jenny synge med det originale ABBA-orkesteret, i forbindelse med filmen & musicalen «Mamma Mia». Derutover har hun jobbet med at utgive sin egen selvbiografikse bok «To win the world» og med soloalbummet «My story». Jenny gleder sig til at kunne give noget tilbake til det publikum i Danmark, som har lært hende det hun kan.

Komponisterne bak Jenny er Jeppe Federspiel & Thomas G:son – Jeppe står bl.a. bak monsterhittet med Medina «Kun for mig» i Danmark, og har ellers stået bak navne som: Miss Mukupa, L.O.C. Outlandish, Burhan G, Szhirley & Rasmus Seebach. Thomas G:son behøver kanskje ikke mye presentasjon for ESC-kundige mennesker, han har vunnet i Spanien, Norge & 2 gange i hjemlandet Sverige. Jenny beskriver slev låten med: «En låt som har liten av det svarte, men også det glade – liten som virkelikheten ser ut«.

danmark

 

Kilde: DR.dk 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien