Oppsummering; Finalen i Eesti Laul

estland Da er Eesti Laul over for i år, og vinneren ble kåret etter at et meget sterkt startfelt hadde fremført sine bidrag på scenen i Nokia Concert Hall Tallinn. Getter Jaani er den heldige som får representere Estland i Eurovision Song Contest 2011 i Dusseldorf.

Ti artister hadde tatt seg til finalen, gjennom to semifinaler, og etter at både juryen og folket hadde fått sagt sitt sto Getter Jaani igjen som kveldens vinner. Hun skal altså fremføre sin sang «Rockefeller Street» i Eurovision Song Contest 2011 i Dusseldorf i mai.

Innen vi kom fram til kveldens høydepunkt hadde vi imidlertid blitt tatt med på en lang og innholdsrik reise gjennom ti gode bidrag og opptil flere pauseinnslag.

Showet startet med at fjorårets estiske representant, Malcolm Lincoln, fremførte sitt bidrag «Siren», iført tvangstrøye…noe flere visstnok har syntes var et passende antrekk til dette bidraget.

Første deltager ut var Ithaka Maria, som leverte en helt rå fremføring av sin låt «Hopa’pa rei». Med seg på scenen hadde hun blant andre sin far som korist! Dette var fjerde gang Ithaka Maria prøvde seg som artist i Estlands nasjonale uttagninge til ESC, i tillegg har hun deltatt som låtskriver en gang. Her er fremføringen hennes fra semifinalen;

Neste artist på scenen var Rolf Roosalu, som også er en veteran i denne sammenhengen. Han konkurrerte også for fjerde gang som artist, denne gangen med bidraget «All & Now». Han var ikke like heldig med fremføringen her som han var i sin semifinale, hvor han hadde en bortimot prikkfri presentasjon av sangen sin, se under,  men han sjarmerte nok allikevel en hel del av de kvinnelige seerne.

Sang nummer tre i finalen var «Valss», strålende fremført av Orelipoiss. Dette er et bidrag som har høstet tildels stor forundring rund på ulike fora på nett. Mange har uttalt at de synes sangen er gammelmodig, at artisten er dårlig og at hele nummeret passer bedre inn i en annen sammenheng enn ESC. At Orelipoiss er en dårlig artist ble motbevist med glans under kveldens fremføring, men mange er nok enig i at dette blir litt «fel forum» for en slik låt.

Så kom kveldens vinner, Getter Jaani med «Rockefeller Street». Hennes finalefremførelse kan du se lenger oppe i artikkelen.

Start nummer fem var Jana Kask som sang den mektige balladen «Don’t Want Anything». Jana har blitt rost opp i skyene for sin store stemme, noe hun også fikk demonstrert unde fremføringen sin i kveld. Her kan du se semifinalefremføringen hennes.

Gruppen MID tok seg til finale med det britpopinspirerte bidraget «Smile». I semifinalen var de ikke helt heldige med vokalprestasjonene, som du kan se i videoen under, men i kveldens finale var dette på plass igjen.

En av de virkelig store forhåndsfavorittene var bandet Outloudz med den moderne poplåten «I Wanna meet Bob Dylan». Dette er første gang gruppen deltar i Eesti Laul, men for to år siden deltok flere av medlemmene under navnet Traffic. Da kom de på andreplass etter «Rändajad», som i likhet med kveldens vinner var skrevet av Sven Lõhmus. Noe av et deja vu for guttene i Outloudz, med andre ord.

Kveldens elektronikainnslag var det gruppen Mimicry som sto for, med låten «The storm». Denne spilles visst allerede på klubber rundt omkring i flere europeiske storbyer, og vi skal ikke se bort fra at det kan bli dansing til denne utover sommeren. I alle fall hvis man skulle finne på å ta turen til baltikum…

Neste gruppe ut var det godt voksne boybandet Noorkuu med sin «Be My Saturday Night». Denne sangen synges delvis i falsett, noe som ikke alltid er like vellykket i popmusikk, noe vi også kunne ane antydniger til her. Fremføringen var dog meget entusiastisk, og det var tydelig at disse gutta trivdes med det de drev med! Her fra semifinalen.

Nok en moderne poplåt, også denne med klare elektronikaelementer, fikk vi servert i siste nummer ut. Victoria fremførte låten «Baby Had You»sammen med korister og dansere. Denne er det nok også stor fare for at man kan få høre på klubber utover våren og sommeren.

I pausene mellom hvert bidrag ble artistene som akkurat hadde opptrådt intervjuet av en japaner med hatt, bart og solbriller, som hadde med seg en kvinnelig, japansk «sekretær/tolk». Han stilte de underligste spørsmål, som for eksempel; «Do you want to change your name?» (til Getter) og «What exactly is it that you don’t want?» (til Jana). Artistene gjorde sitt beste, men så tidvis ut som de reneste spørsmålstegen… På slutten av hvert intervju tok «japaneren» av seg alt stæsjet, og viste seg å være den mannlige programlederen som hadde kledd seg ut. Det var tidvis litt vanskelig å få tak på humoren i disse intervjuene for oss som ikke kjente forhistorien og forstår estisk, men reaksjonene blant publikum og de øvrige artistene antyder at vi gikk glipp av stor humor her.

Mens telefonavstemmingen pågikk ga juryen sine poeng, og til manges store overraskelse var det Orelipoiss med sin «Valss» som gikk av med seieren her. På plassene bak ham fulgte Outloudz, Jana Kask og Getter Jaani. Da telefonstemmene ble lagt til, viste det seg imidlertid at folket var sterkt uenig med juryen. De hadde Outloudz, Ithaka Maria og Getter Jaani på de første plassene. Dette førte til at det var Outloudz og Getter Jaani som gikk til andre stemmeomgang. Denne gangen hadde ikke juryen noe å si; den ble avgjort av kun telefonstemmer.

Da stemmene til slutt var talt opp viste det seg at Getter Jaani hadde vunnet en soleklar seier, med over 60% av stemmene.

Kilde; err.ee

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien