Diva returnerer for Israel

israelI går  var det finale i Israel. Ti deltagere sto klare til å kjempe om å representere Israel i Düsseldorf. Til slutt var det en tidligere Eurovision vinner som trakk det lengste strået. 

Finalen begynte med at kveldens programledere Shiri Maymon og Aki Avni ønsket velkommen og forklarte kveldens stemmeregler. Stemmene ble fordelt slik:

– Tre fan grupper rundt i Israel sto for 12% av stemmene
– Juryen sto for 40% av stemmene
– Sms og telefonstemmene var 48% av stemmene

Etter en kort runde med intervjuer av fan gruppene, en oppdatering fra green rommet og en reklamepause startet bidragene. De kom som perler på en tråd, og før man visste ordet av det hadde alle ti deltakerne opptrådd. 

Mens publikum kunne stemme ble det vist et pausenummer. Pausenummeret besto av en medley av tidligere israelske Eurovision bidrag, først og fremst fra 70, 80 og 90 tallet. Det ble også tid til en kort hilsen fra fjorårets representant Harel Skaat. 

På forhånd var det to favoritter som hadde utpekt seg klart i denne finalen. Den ene var Dana International tidligere vinner av Eurovision Song Contest 1998, og Chen Ahroni med bidraget «Or». 

Stemmegivningen startet like fort som sangene, og det var først fan gruppene som kunne stemme. De delte ut poengene 1 – 8 også 10 og 12. Dana International fikk to av tre mulige tolvere fra disse. 

Etter dette kom juryformann og tidligere Eurovision Song Contest 1978 vinner Izhar Cohen på scenen. Han delte ut jurystemmene. Juryen kunne gi maksimalt 150 poeng og disse gikk til Dana International. 

Til slutt var det sms og telefonstemmene, og her lå det ann til en liten overraskelse. Ingen av forhåndsfavorittene fikk full score av publikum, det gjorde derimot bidraget «Its my time» sunget av Idit Halevi. Det holdt alikevel ikke til seier, og poengtavla viste til slutt at Dana International hadde vunnet med 270 poeng. 

Det blir da altså Dana International som igjen skal representere Israel. Om hun klarer å vinne konkurransen igjen er det delte meninger om, men hennes bidrag «Ding dong» skal igjennom en makeover i studio, og showet på scenen skal tilpasses Eurovision i mai. 

Under kan du se vinnerbidraget «Ding dong» og «Or».

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien