Sverige velger – alt om finalen i Melodifestivalen

sverigeTiden er kommet for årets siste nasjonale finale, og som seg hør og bør er det kanskje den mest etterlengtede av dem alle som får avslutte utvelgelsessesongen – nemlig den svenske Melodifestivalen. Ti bidrag har kvalifisert seg via delfinaler og Andra chansen til det siste, store slaget som skal avgjøre hvem som får representere Sverige i Eurovision Song Contest 2011.

Den store finalen sendes lørdag kl. 20.00 på SVT1, og kan også sees via nett på SVT Play.

Som vanlig er det Rickard Olsson og Marie Serneholt som skal lose seere og publikum gjennom programmet. For anledningen er sendetiden utvidet med en halv time, og skal etter planen vare til kl. 22.00.

Pauseunderholdningen i finalen vil artistene som har gjennomgått The Hurricanes «forvandlinger» stå for, og vi kan dermed se frem til både Nanne Grönvall, Christer Sjögren, Lena Philipsson og The Ark på scenen i Globen. I tillegg vil hardrockbandet Dynazty fremføre sin versjon av fjorårets svenske vinner This Is My Life.

Avstemningen kommer til å bli gjennomført ved at jurygrupper i 11 ulike land avgir sine stemmer til syv av finalelåtene – 1, 2, 4, 6, 8, 10 og 12 poeng. Juryene kommer fra følgende land: Frankrike, Hellas, Irland, Kroatia, Malta, Norge, Russland, San Marino, Storbritannia, Tyskland og Ukraina.

Etter at jurygruppene har avgitt sine poeng, vil det svenske folket fortsatt ha fem minutter til å ringe inn og stemme på. Folkets poeng utgjør proporsjonalt hvor mange prosent av det totale stemmeantallet de har fått, slik at en låt som har fått 10% av stemmene får 10% av poengene. Les mer om årets avstemningssystem her.


De ti finalelåtene er:

1)

dannysmallDanny – In The Club

Tekst/melodi: Fredrik Boström, Peter Boström, Danny Saucedo


2)

saravargasmallSara Varga – Spring för livet

Tekst/melodi: Sara Varga, Fredrik Boström


3)

themonikersmallThe Moniker – Oh My God!

Tekst/melodi: Daniel Karlsson


4)

brollesmallBrolle – 7 Days And 7 Nights

Tekst/melodi: Kjell Wallmark


5)

lindabengtzingsmallLinda Bengtzing – E’ det fel på mig?

Tekst/melodi: Pontus Assarsson, Thomas G:son, Jörgen Ringqvist, Daniel Barkman


6)

nickesmallNicke Borg – Leaving Home

Tekst/melodi: JoJo Borg Larsson, Nicke Borg, Fredrik Thomander, Anders Wikström


7)

swingflysmallSwingfly – Me And My Drum

Tekst/melodi: Teron Beal, Patrik Magnusson, Johan Ramström, Swingfly


8)

sannasmallSanna Nielsen – I’m In Love

Tekst/melodi: Bobby Ljunggren, Thomas G:son, Irini Michas, Peter Boström


9)

theplaytonessmallThe Playtones – The King

Tekst/melodi: Fredrik Kempe, Peter Kvint


10)

ericsaadesmallEric Saade – Popular

Tekst/melodi: Fredrik Kempe


En anmeldelse av finalelåtene finner du her. Og her kan du stemme på din favorittlåt.


Spådommer om finalen:

Det er to store usikkerhetsmomenter når det gjelder avstemningen i årets Melodifestival. For det første skal halvparten av stemmene avgis av utenlandske juryer, og disse vet vi foreløpig veldig lite om. For det andre endres fordelingen av telefonstemmene slik at det ikke lenger er faste poengsummer som deles ut til nr. 1, nr. 2 og så videre. I stedet får hver låt altså en poengsum tilsvarende den prosentandelen stemmer de har mottatt.

De internasjonale juryene har Björkman & co sagt svært lite om så langt i år. Vi vet for eksempel ikke hvilken type fagfolk som sitter i dem. Er det produsenter, låtskrivere og artister, eller er det musikkjournalister, kommentatorer og ESC-fans? Juryenes sammensetning vil kunne ha stor påvirkning på hva slags låter de stemmer på, og uten å vite mer om dette, er det ikke lett å skulle spå hvilke av årets bidrag de vil favorisere.

Ser vi på hvordan de internasjonale juryene stemte under Melodifestivalen i fjor, er det enda vanskeligere å peke på noen klare trender. En låt som fikk 12 poeng fra én jury fikk ingenting fra den neste, og man endte opp med relativt små forskjeller mellom låtene da samtlige internasjonale jurypoeng var avgitt. Den eneste artisten i årets startfelt som også deltok i fjor, Eric Saade, gjorde det imidlertid godt hos de utenlandske juryene, og lå på andreplass da de hadde stemt ferdig.

Når det gjelder de svenske telefonstemmene, vil en låt som er superpopulær hos folket kunne dra av gårde med en atskillig større del av poengene enn det var mulighet for tidligere. Men hvis det derimot viser seg å bli veldig jevnt mellom flere låter hos TV-seerne, vil jurypoengene kunne avgjøre mer enn før. Så det er mye som fortsatt svever i det blå når det gjelder avstemningen.

Det som er klart, er at helt siden starten på delfinaleopplegget i 2002 har aldri en låt vunnet Melodifestivalen som samtidig ikke også vant sin delfinale. To ganger har en låt som ble nr. 2 i en delfinale havnet på andreplass til slutt – det gjaldt Mendez i 2002 og BWO i 2006 – og to ganger har et bidrag fra Andra chansen havnet på andreplass, nemlig Shirley Clamp i 2004 og Caroline af Ugglas i 2009. Men noen seier har det ennå ikke blitt for et bidrag som ikke gikk til topps i sin delfinale.

Årets fire delfinalevinnere, som dermed bør stille med et godt utgangspunkt, er Danny, Sanna Nielsen, Eric Saade og Linda Bengtzing. Favorittstempelet har jo foreløpig blitt klistret tydelig til Eric og Danny, men i løpet av den siste uken har begge de to vinnerne fra Andra chansen seilt opp som mulige outsidere, og i kulissene lurer altså schlagerveteraner som Sanna Nielsen og Linda Bengtzing som tradisjonelt har stor støtte fra folket.

Utfordringen for Eric og Danny er kanskje at de i stor grad slåss om de samme stemmene – ungdommens, og særlig da jentenes. De fleste regner med at Eric som den yngste (og kjekkeste?) av disse to nok vil trekke det lengste strået i denne kampen, men faren er også til stede for at disse to «nuller hverandre ut» rent stemmemessig og forærer seieren til en annen i stedet.

Sanna Nielsen henter jevnt over støtte hos hele befolkningen, men selv om de utenlandske juryene kan komme til å belønne den flotte stemmen hennes, spørs det hvordan de vil motta hennes litt gammelmodige popschlager. Linda Bengtzing befinner seg i noenlunde samme situasjon, men er kanskje i enda større grad usikker hos juryene siden hun har en svenskspråklig tekst.

Andra chanse-vinnerne Sara Varga og spesielt The Moniker har sust opp i favorittsjiktet denne uken. Disse to bidragene er blant de mest populære av finalelåtene på ITunes, de har synkende odds hos bookmakerne og ligger godt an i ulike nettavstemninger. The Moniker kjennes «hetest» av disse to akkurat nå, og er nok i den beste posisjonen til å hente støtte både hjemme og ute.

De resterende fire bidragene – som alle havnet på andreplass i sine delfinaler – kjemper nok først og fremst om en hederlig plassering. Bidragene til Nicke Borg og Swingfly har sannsynligvis størst appell hos de internasjonale juryene, mens The Playtones, som var Sveriges mestselgende plateartister i fjor, nok kan regne med god støtte i telefonstemmene. Men ingen av dem vil trolig kunne blande seg i tetstriden.

 

Basert på disse faktorene kan en grovtipping av lørdagens resultatliste se slik ut:

Topp 3: Eric Saade, Danny, The Moniker

Midt på treet: Sanna Nielsen, Sara Varga, Linda Bengtzing, The Playtones

I bunnen: Nicke Borg, Swingfly, Brolle


Vær med og diskuter og si din mening om Melodifestivalen og årets svenske låter, enten nedenfor eller på escNorges forum.

sverige

Foto: SVT

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien