Eric Saade skal gjenvinne Sveriges ESC-ære

Det gikk som ekspertene hadde tippet fra starten – forhåndsfavoritten Eric Saade stakk av med seieren både hos juryene og folket, og kunne feire natten igjennom som Sveriges ferskeste representant i Eurovision Song Contest. Nå er det opp til ham å bringe svenskene tilbake til gamle ESC-høyder etter flere år i skyggenes dal.

ericsaadescene

Årets finale i Melodifestivalen ble en spennende og velregissert affære, og samtlige artister gjorde sitt beste på scenen. Det var få numre som hadde endret seg nevneverdig fra delfinalene, og på tross av at man kunne merke litt nerver her og der i fremføringene, ble det alt i alt levert opptredener på høyt plan fra samtlige artister.

Størst dramatikk i den første delen av sendingen skapte nok nyheten om at Eric Saade hadde fått glass-splinter i øyet etter sin sceneopptreden der han knuser tre glassvegger. Men Saade var raskt tilbake på plass i Green room til avstemningen, og etterpå avdramatiserte han hele hendelsen og sa at det ikke hadde vært noen fare på ferde for ham.

Etter et pauseinnslag bestående av artistene som fikk en «make-over» av produsenten The Hurricane i delfinalene – Nanne Grönvall, Christer Sjögren, Lena Philipsson og Ola Salo fra The Ark – var det så tid for å lese opp poengene fra de 11 internasjonale juryene. Det var TV-personligheten Adam Alsing som ga seerne poengene fra samtlige land, og han sparte seerne dermed for mye tid og unødvendig snikksnakk som det ofte blir mellom programledere og talsmenn.

De elleve jurygruppene kom fra Russland, Ukraina, Frankrike, Hellas, Malta, Kroatia, San Marino, Tyskland, Storbritannia, Irland og Norge. Det var vanskelig å se noen helhetlig trend i stemmegivningen, ettersom 12-poengerne fløy både hit og dit under avstemningen. Eric Saade og Sanna Nielsen fikk tre tolvpoengere hver, mens Swingfly overrasket med to tolvere, deriblant én fra Norge. Norges jury utmerket seg ellers ved å gi kun 2 poeng til vinneren Eric Saade.

Det var bare Danny og Eric Saade som fikk poeng fra samtlige juryer, og da alle jurypoengene var talt opp, ledet Eric foran Danny og Sanna Nielsen, som gjorde det overraskende bra hos juryene og langt på vei motbeviste teorien om at typisk svenskklingende låter ikke slår an på kontinentet. En annen forhåndsfavoritt, The Moniker, lå et stykke bak disse tre. 


Jurypoengene fordelte seg slik (antall tolvere i parentes):

1)   Eric Saade – 81 poeng (3)
2)   Danny – 79 poeng (1)
3)   Sanna Nielsen – 75 poeng (3)
4)   The Moniker – 55 poeng (1)
5)   The Playtones – 46 poeng (0)
6)   Swingfly – 44 poeng (2)
7)   Linda Bengtzing – 42 poeng (1)
8)   Sara Varga – 23 poeng (0)
9)   Nicke Borg – 20 poeng (0)
10) Brolle – 8 poeng (0)

I et nytt pauseinnslag fremførte hardrocksbandet Dynazty sin versjon av fjorårsvinnerlåten This Is My Life, før Anna Bergendahl gjorde entré på scenen til matt applaus fra publikum for å vise frem trofeet Sångfågeln, som vinneren av Melodifestivalen får.

Det var så klart for å avsløre TV-seernes poeng. De ble gitt i stigende rekkefølge fra 10. til 1. plass, og spenningen steg i Globen etter hvert som det ble færre og færre bidrag igjen, og poengsummene steg og steg. Til slutt satt det bare to kandidater igjen – Danny og Eric Saade. Det viste seg imidlertid å være ganske stor avstand mellom de to – Danny fikk 14,9% av folkets stemmer, mens Eric karret til seg hele 23,7% og kunne fremstå som kveldens klare vinner.


Folkets telefonstemmer fordelte seg slik (prosentandel – poeng):

1)   Eric Saade – 23,7% – 112 poeng
2)   Danny – 14,9% – 70 poeng
3)   The Moniker – 14,7% – 69 poeng
4)   Swingfly – 10,4% – 49 poeng
5)   Sanna Nielsen – 8,2% – 39 poeng
6)   Nicke Borg – 7,8% – 37 poeng
7)   The Playtones – 7% – 33 poeng
8)   Sara Varga – 5,8% – 27 poeng
9)   Brolle – 4,3% – 21 poeng
10) Linda Bengtzing – 3,2% – 16 poeng

Til ellevill jubel fra hele Globen kunne Eric Saade fremføre vinnermelodien Popular igjen, denne gangen uten glassknuse-effekten. Sammen med komponist Fredrik Kempe skal Eric dermed reise til Düsseldorf i mai og forhåpentligvis bringe hjem et bedre resultat enn Sverige har oppnådd i de senere årene.


 

Den endelige resultatlisten ble seende slik ut:

1)   Eric Saade – Popular – 193 poeng

2)   Danny – In The Club – 149 poeng

3)   The Moniker – Oh My God! – 124 poeng

4)   Sanna Nielsen – I’m In Love – 114 poeng

5)   Swingfly – Me And My Drum – 93 poeng

6)   The Playtones – The King – 79 poeng

7)   Linda Bengtzing – E’ det fel på mig – 58 poeng

8)   Nicke Borg – Leaving Home – 57 poeng

9)   Sara Varga – Spring för livet – 50 poeng

10) Brolle – 7 Days And 7 Nights – 29 poeng


escNorge gratulerer Eric Saade med seieren og ønsker lykke til i Tyskland.

sverige

Foto: SVT

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien