Dagens bidrag: Israel

Det er klart for tidenes comeback, når Dana International nok engang inntar scenen i Eurovision Song Contest. Fjorten år er gått siden seieren i 1998, kan Dana klare det igjen?

israel

8 mars i år var det nasjonal finale i Israel. Etter fjorårets interne utvelgelse og påfølgende fiasko i Oslo finalen, ble det klart at Israelsk tv, IBA, ønsket å arrangere den nasjonale utvelgelsen Kdam igjen. Dette hadde vært Israels nasjonale utvelgelsesprosess i mange år, men av ukjente grunner ble det stoppet i 2005. 

Ti artister ble invitert til å delta, blant dem Dana International, som etter stort press fra både manager og IBA hadde takket ja til en plass. På forhånd var hun favoritt, grunnet sitt superstjernestempel i Israel. Favorittstempelet holdt helt frem, og etter endt finale hadde hun vunnet og låten «Ding dong» ble Danas bidrag til Düsseldorf. 

Historien om Dana International er lang og på mange måter komplisert. Hun ble født i 1972 som en gutt under navnet Yaron Cohen. Han ble tidlig verdsatt for sin musikalitet, og kunne spille på alle slags instrumenter og hadde en flott stemme. 

På tidlig nitti tallet bestemte Yaron seg for å bli kvinne. Etter en operasjon kom han frem igjen som Dana. Hun startet med å opptre med egneskrevet sanger på diverse nattklubber i Tel Aviv. 

israel11b

Debutsingelen «Saida sultana» ble en stor suksess i Israel, og ble spilt på alle radiostasjoner. Ikke lenge etter kom debutlabumet hennes, som solgte til platina. Den andre singelen på albumet het «Dana International» og ble om mulig en enda større suksess enn den første singelen. Navnet Dana International har siden fulgt henne videre i karrieren.

I 1994 kom hun med sitt andre album, og ble med dette kåret til åres artist i israel. Året etter entret hun for første gang Kdam, med bidraget «Layla tov, Evropa». Hun kom på andre plass, og har senere fortalt at hun var knust etter dette. Bidraget hennes ble imidlertid en stor hit for henne. 

I 1998 prøvde hun seg nok engang i Kdam. Denne gangen het bidraget «Diva» og var skrevet av de berømte israelske tekstforfatterne Yoav Ginai og Tzvika Pick. Denne gangen gikk hun helt til topps. 

Som en følge av hennes seier i Kdam ble det oppstandelse blant de konservative jødene i Israel. De gjorde alt de kunne for å få henne til å ikke reise til Birmingham. 

I Birmingham skapte hun et oppstyr som få har sett maken til. Hun var outsider til å vinne Eurovision dette året, og etter en av de mest spennende avstemningene som noengang har vært i konkurransen, ble det klart. Dana International hadde vunnet Eurovision Song Contest. 

Etter seieren brukte hun hele 30 minutter på å komme seg fra green room og til scenen. Dette fordi hun skulle skifte til et spesiallaget kostyme designet av Jean Paul Gaultier. 

Året etter i 1999 skapte hun også oppstandelse da hun klarte å falle på scenen. Dette skjedde når hun skulle overrekke trofeet til vinneren av Eurovision 99. 

Etter Eurovision fortsatte Dana å gi ut plater og stadfestet stadig sin posisjon som en av de største stjernene i Israel. 

I 2008 stilte hun nok engang opp for Eurovision Song Contest, men denne gang som tekstforfatter og komponist for Israels bidrag dette året «The fire in your eyes», som endte opp på en niende plass. 

 

Etter hennes seier tidligere i år har det vært en del medieoppslag blant europeisk presse, og også norsk presse. Blant annet har hun forklart at hun har åtte ulike kjoler å velge mellom til årets Eurovision. Alle er designet av Jean Paul Gaultier. Fansen kan være med på å bestemme hvilke to antrekk hun skal bruke i Düsseldorf. 

Dana skal opptre i semifinale to, med startnummer tolv. 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien