Dagens bidrag; Makedonia

I vår serie med presentasjoner av årets bidrag til Eurovision Song Contest er vi i dag kommet til start nummer elleve i semifinale to, nemlig Makedonia. Det er Vlatko Ilievski som skal representere Makedonia i Düsseldorf, med bidraget «Rusinka».  makedonia

Makedonias bidrag til Eurovision Song Contest 2011 ble som «alltid» valgt gjennom den tradisjonsrike festivalen Skopje Fest. De siste årene har det vært litt forskjellig fra år til år hvordan Skopje Fest har vært avviklet, og i år ble det kun avholdt en finale, uten semifinaler i forkant. Allerede i november åpnet MKRTV for innsendelse av bidrag, og da fristen for innsendelse gikk ut 10.januar hadde de mottatt 88 bidrag. Av disse ble det så valgt ut 20 finalister, og 27.februar gikk finalen av stabelen.  

Det var ikke mange internasjonalt kjente navn som deltok i årets utgave av Skopje Fest, men flere av artistene hadde også tidligere forsøkt å få representere landet sitt i ESC. Dette gjelder også den unge mannen som sto igjen som vinner etter den drøyt fire timer lange finalen. Vlatko Ilievski har deltett i Skopje Fest en gang tidligere, nemlig i fjor, da han kom på andreplass, bak Gjoko Taneski. Bidraget hans i fjor het «Sreka». Han er heller ingen nykommer i ESC-sammenheng, selv om han nå har rykket en plass fram på scenen. Sist han deltok i ESC var han en av koristene til Martin Vucic, som fremførte «Make My Day» i Kiev i 2005. 

Det er trioen Gilgor Koprov, Vladimir Dojcinovski og Jovan Jovanov som står bak årets makedonske bidrag. Sangen handler om en makedonsk gutt som forelsker seg i en russisk jente; derav navnet på sangen som betyr nettopp «russisk jente». Vlatko synger blant annet at han ikke forstår noe hun sier, men at han vil lære seg alt for hennes skyld. Sangen er spilt inn på fire ulike språk; makedonsk, russisk, serbokroatisk og engelsk, men skal fremføres på makedonsk i Düsseldorf. 

Vlatkos karriere startet da han som 12-åring begynte å spille gitar. Han har vært gitarist og vokalist i flere lokale band, og har opp gjennom årene vunnet priser i flere store nasjonale musikkonkurranser. I 2007 startet han sin solokarriere, og også på egen hånd har han deltatt i, og vunnet, flere slike konkurranser. Han er utdannet skuespiller, og er nettopp ferdig med inspillingen av en stor tv-serie. 

Kilder; escnorge,net, wikipedia.org, diggiloo.net

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien