Dagens bidrag: Slovenia.

 
slovenia

Neste land kommer op i serien om Dagens Bidrag, vi har forladt Israel, og byder velkommen til den vestre delen av Balkan, når Ljubljana og Slovenia åpner dørene til os.

 

Vinneren av den slovenske EMA ble i år Maja Keuc med låten «Vanilija«, som vannt en sikker seier i den x-factor inspirerte konkurranse. Dommerne som gav sin meninger med på veien var: Darja Svajger (tidligere doppelt representant for Slovenia), Severina Vuckovic (tidligere representant for Kroatia) & tv-personligheten Mojca Mavec.

slovenia11c 

Den slovenske tv-stasjon valgte en anderledes fremgangsmåde i år, da man inviterte artister, som så skulle give bekjed, om hvilke komponist de ønskede bak sig. Deretter var det op til en jury at avgjøre hvem som kom sig til EMA 2011. 10 låter kom igjennem, og blandt dem skulle seerne velje vinneren. Etter første avstemning, skulle 2 bidrag i en gull-finale, den kom til at bestå av artisterne April & Maja Keuc.

 

Deretter skulle der atter en gang stemmes, og den sikre vinner ble som nevnt Maja Keuc med låten «Vanilija», eller som den kom til at hete på engelsk «No one«. Maja seirede med hele 28.908 stemmer, mot Aprils 11.993 stemmer, hvilket må betegnes som en sikker vinner.

 

19-årige Maja kom frem da hun inntok en andra plass i Slovenias 2010 utgave av Talent. Utover talent-konkurransen, har hun været med i musicals, og er tidligere medlem i en rock-gruppe. Hun har bevæget sig genre som soul, Jazz & blues tidligere også.

slovenia11b 

Låten «No one» er en R&B inspirert ballade, og ganske som vanligt, med et mildt touch av Balkan, og allikevel mye vestlig i tonen, i forhold til de øvrige Balkan nasjoner. Ganske som størstedelen av alle Eurovisjons-låterne, så er det også kærlighet som er emnet for slovenias låt i år.

 

Komponisterne & tekstforfatterne Matjaz Vlasic & Ursa Vlasic er etablerte navne i Eurovisjonen for Slovenia, første gang de var med ved Eurovisjonen var i Birmingham i 1998, hvor låten «Naj bogovi slisijo» ble fremført av Vili Resnik, den endte på en 18. plass. I København 2001 var det så Nusa Derendas «Energy» de stod bak, den endte op som nr. 7 med Slovenias bedste resultat til dato.

 

Ursa var med igjen i 2005, da hun sammen med artisten Omar Naber skrev låten «Stop«, men den strandede allerede i semifinalen. Året etter forsøkte duoen sig atter med «Mr. Nobody«, men også denne endte sine dage i semifinalen.

 

Nå er det tid for Maja Keuc at vise de slovenske farger i Düsseldorf, låten «No one» vil kanskje ta poeng fra båte Balkan og øvrige kontinentet, da låten favner bredt. Der er kun å ønske Maja & Slovenia al mulig lykke till i det tyske, og håpe på en finale plass for landet i år.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien