Dagens bidrag: Latvia

latvia 

Etter nasjonalistiske disco-rytmerne i Hviterussland, lander vi i dag i Baltikum-staten Latvia, som i år skal forsøke at forbedre fjorårets nedtur. Årets Eirodziesma ble preget av ulykker, men til sidst fandt man en repressentant at sende til det tyske.

 

Veien til Düsseldorf er gået gjennem 71 indsendte bidrag til årets Eirodziesma, ut av dem valgte et utvalg 20 låter, som skulle kjempe om adgangen til finalen gjennem 2 semifinaler. 5 deltakere fra hver av semifinalerne kom direkte i finalen, de resterende 10 kom til Andra Sjansen, hvor en jury og seerne hver skulle velje en til finalen.

 

Innen Eirodziesma for alvor kom i gang, døde den tidligere latviske repressentant Martins Freimanis, men låten «Hop» som han havde med i den første semifinale ble stadig med. Etter at alle 12 låter til finalen var fundet, ble konkurransen ramt av det andre uheld, da frontsangeren i gruppen Triana Park ble syk, og de valgte at trekke sig fra konkurransen. Såleis ble finalen med 11 deltakere i år.

latvia11c

Finalen holdtes igjen i år i kystbyen Ventspils, de 11 låter fremførtes, og da ble det tid for avstemning hos jury og seere. Låterne med Lauris Reniks, Pienenu Vins & Musiqqtok sig til en superfinale, og etter ennå en fremføring stemtes der atter. Deretter stod det klart, at vinneren og dervet repressentanterne for Latvia ble Musiqq med låten Angel in disguise.

 

Duoen Musiqq består av Marats Olgeznevs & Emils Balceris. 18-årige Marats startede tidligere gruppen Device, og har utgivet 3 studio-albums. Emils ferdiggjorde en utdannelse i vind-instrumenter på Børnenes Musik Skole i Liepaja i 2008, og er nu gymnasie-elev. Han har for nylig vunnet priser i både Litauen & Bulgarien, og har før stået på scenen ved Eirodziesma, da han i både 2008 & 2009 var backingsanger for Sabine Berezina. Marats & Emils grunnlagde gruppen i 2009, og har allerede været nomineret til en pris ved den Latviske Music Award.    

latvia11b

Årets latviske låt, er en radiovennlig låt, som bør falde i god jord hos flesten. Komponisten bak låten er Marats Olgeznevs sjelv, og han har også sjelv sat ord på låten om Englen i forkledning. Som en ut av flesten, har Latvia kærlighet som emne for årets bidrag.

 

«Not a day goes by, not without you

Crossing my mind, if you only knew

Keep hope alive, I have faith in you

Two worlds collide, honest and true

You’re my lullaby, passion for life, my starlit night«

 

 

Latvia skal kjempe om en av de 10 plasser i finalen som tildeles låterne fra den 2. semifinale. De stiller som land nr. 17, mellem Hviterussland og Danmark. Om det lykkedes Musiqq at komme sig til finale, bliver vi klogere på den 12. mai ut på kvelden, der er blot at sige Lykke på veien til Musiqq å det sangglade folket i Lavia!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien