Første dag i Düsseldorf: Se alle prøvene her

Ti land har i dag hatt sine første sceneprøver i Düsseldorf, hvilket utgjør den første halvdelen av de nitten bidragene i første semifinale.

finlandsunParadise Oskar i aksjon for Finland

Fra fjern og nær har journalister, fans og delegasjoner endelig fått sett sine favoritter i aksjon i Espirit Arena, og det vi leser på forskjellige nettsider – er en forsiktig optimisme både ovenfor tyskernes organisatoriske evner, og den til tider overveldende teknikken som garantert vil gi seerne en stor visuell opplevelse under finalene.

Vi skrev i går om scenen, som da kunne virke som en fin kombinasjon av Moskva og Oslo – men inntrykket nå ligger en smule nærmere russernes video-orgasme – selv om ARD/NDR (de tyske kringkasterne) helt tydelig har husket på fjorårets vellykkede nærhet til publikum.

Det egentlige inntrykket av hvordan dette vil bli seende ut, må vi nok vente på til de ordentlige TV-bildene kommer gjennom fjernsynsapparatene hjemme – og når publikum begynner å strømme til under generalprøvene neste uke.

Polen var første land ut på scenen i morgentimene i dag. «Jestem» har så langt ikke blitt regnes med blant favorittene, men flere polls og nettsider anser Magdalena Tul som en kandidat til i det minste en finaleplass.

Det ser forresten ut som Polen har stjålet noen idéer fra Oslo-scenen til sitt nummer…: Stella har vi presentert tidligere i dag, men «Haba Haba» ser vi gjerne igjen.Fra videoen ser kanskje fremføringen – og ikke minst bakgrunnen – noe rotete ut. Men fortvil ikke, i følge VG er Stella og den norske delegasjonen strålende fornøyd med prøvene (til tross for noe mikrofonkrøll, som kortet ned prøvetiden noen minutter) – men vi legger også merke til at der norske journalister roser vokalen og fremføringen, er enkelte utenlandske fan- og nyhetssider adskillig mer lunkne til opptredenen.

Videoen her er forøvrig ikke den samme vi la ut tidligere i dag.

Albania ble som ventet en rød(…) og dramatisk opplevelse, noe som kan passe låta utmerket. Kanskje kan det bli for voldsomt, men undertegnede er i hvert fall imponert over stemmprakten til Aurela Gaçe…Armenia kommer med en av de mest irriterende refrengene i år, elsk det eller hat det… Vi får årets første «eye-catcher» i en diger boksehanske (boom boom?) – og her er det strikker og styr som skal illustrere en boksering(!). Originalt er det, og Emmy sang seg også godt inn underveis.

Kanskje en liten joker, dette?Tyrkia håper vi inderlig ikke stilte opp i kostymene (skjortene?) som skal brukes i semifinalen. Dette var en opptreden som ikke tilførte den smårocka låta noe som helst. Men vokalen var god, og med Tyrkia vet man aldri…Serbias retro «Caroban» skal fremføres på serbisk, og ikke engelsk (heldigvis), og prøvene her ble akkurat så fargerike som vi ventet oss etter å ha sett opptredener både i nasjonal finale og musikkvideo. Blir man lett svimmel, er ikke videodekorasjonen det føste man skal speide etter… Her er det farger og sirkler i alle retninger, som faktisk kan stjele noe av oppmerksomheten fra selve låten.

Igjen en god vokal fremføring. Tyder dette på gode akustikkforhold i arenaen?Meningene har vært delte om Russland og Alex Sparrows endring av introen i «Get You». Lydmessig virket dette noe «uregelmessig», og Alex så også noe ubekvem ut på scenen til tider. Her er det koreografi til fingerspissene, og russerne opptrer i svart skinn. Tøft skal det være – men at fyren kan synge, er det ingen tvil om.

Det er sikker også et poeng i å gjemme seg i starten av låta…

Ingen imponerende førsteprøve, men Russland vil nok – som vanlig – ta med seg både finale og poeng!Sveits’ ruslende Anna og hennes gutter på gitar og kontrabass, kan komme som et behagelig og nesten avslappende pust etter kommers’en fra Store Bjørn.

Igjen en fin prøve vokalmessig, om en finaleplass er innen rekkevidde – kan være avhengig av hvordan Anna vil komme gjennom TV-skjermen. Sjarmerende er denne opptredenen i hvert fall sett fra dagens videoer.Georgia har ett av årets mest rocka bidrag. Her kjøres det standard band-fremføring, og landet har nok gjort det veldig smart å bytte vokalist etter den nasjonale finalen.

I bakgrunnen blinker noe som ser ut som en stor murvegg på skjermene. Originalt – og effektfullt.Siste land ut i dag var finnene, og Paradise Oskars grønne «Da Da Dam». Planeten vi ser etter hvert, er riktignok riktig så blå – og dette er en låt som kan slå begge veier, der Oskar står helt og ensomt på scenen – som første artist så langt.

Noe av Oskars store fortinn i den finske nasjonale finalen, var hans sjarmerende nærkontakt med TV-kameraet. Dette får vi overhodet ingen inntrykk av på denne gjennomkjøringen.Oppsummert virker det som om den første dagen i Düsseldorf har gått greit unna, uten store tekniske problemer. Lydteknikerne har vært godt forberedt i år!

Foruten prøvene, åpnes den sedvanlige EuroClub i kveld i Düsseldorf. Eller har nyhetsfronten vært stille: Om man ser bort fra at Dana International som ett av de siste bidragene i år har lansert sin offisielle musikkvideo (se under).

I morgen skal nye ni land i aksjon på scenen, blant disse Island. Vi kommer selvfølgelig med en god rapport om den andre prøvedagen i Düsseldorf i morgen kveld.

Program for mandag:

10:00 – 10:40 Malta
10:40 – 11:20 San Marino
11:20 – 12:00 Kroatia
12:00 – 12:40 Island

13:40 – 14:20 Ungarn
14:20 – 15:00 Portugal
15:00 – 15:40 Litauen

16:00 – 16:40 Aserbajdsjan
16:40 – 17:20 Hellas

Se hele programmet for prøvene fremover på forumet!Alle videoer fra eurovision.tv

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien