Dagens bidrag: Danmark

michael

Ventspils, Riga å Latvia forlates, og Østersjøen passeres for at entre det neste land i semifinalen, Danmark byter velkommen. Årets danske finale mottok atter ros etter på, til gjengeld høstede DR & danskerne ikke ros i alle kredse for vinneren.

Da Danmarks Radio sluttede med at mottake bidrag til dette års Melodi Grand Prix, var der kommet 663 håpefulde låter ind. Derutover havde DR valgt å inviterer 3 wildcards, hvor av den ene bl.a. stod bak fjorårets danske vinner, og en andra var den ene halvdelen bak forårets tyske Eurovisjons vinner. Utover de 3 special inviterte låter, skulle 7 andre finne vei til den danske finale.

danmark11b

Ballerup Super Arena lagde grunn till årets show, og de mest populære verter kørt i stilling. De 10 låter ble fremført, og deretter skulle en nøje sammensat jury sammen med seerne stemme 4 låter vitere till 2 dueller. Atter fremførtes låterne, og seerne stemte under duellerne aleine, første duel vinner ble Anne Noa med låten Sleepless, og andra vinner ble gruppen A Friend in London med låten New tomorrow. Etter ennå en fremføring i finalen, bestemte seerne sig for, at repressentanten for Düsseldorf skulle være A Friend in London med New tomorrow.   

 

Gruppen A Friend in London ble dannet i 2005, da medlemmerne: Tim, Sebastian, Aske & Esben mødte hinanden på Vostrup Etterskole i Vestjylland. Bandet vannt i 2008 finalen i musikkonkurransen Bodog Million Dollar Battle, og derfra ble der bud på dem i Kanada. De ble booket til programmet på musikfestivalen North by Northeast, og etter dét, tok jobbene fart i det kanadiske, bl.a. med optreedende ved deres største bansjefestival, på landsdækkende morgen-tv & turné.

2011vinder

I Danmark derimot har de 4 gutter været mere ukjennte, men det er gjennem tiden blevet till mere end 100 konserter på dansk grund. Etter seiren i MGP, har bandet ligget med flotte plasseringer på den danske singlehitliste, airplaylisten & I-tunes.

 

Komponist og tekstfatter duoen bak årets låt er veteraner, den ene er Lise Cabble, som i bredde ESC-kredse kjennes for sammen med Mette Mathiesen, at skrive den danske vinnerlåt i 1995: Fra Mols til Skagen. 10 sange har hun i alt haft med ved det danske Grand Prix, hvor av andre har endt i topstriten på årene: Sanne Gottliebs Uden dig i 2000 (3) & Sukkerchoks Det’det (3). Lise Cabble var tidligere forsanger i rockbandet Miss B Haven gjennem 11 år, å de nåede at gi ut 9 albums i alt. Derutover har hun skrevet låter til kjennte artister bl.a. som Michael Learns to Rock, Johnny Deluxe & Sanne Salomonsen.

 

Den andra del av duoen er Jakob Glæsner har også sin Grand Prix-erfaring. Jakob er medlem i bandet Johnny Deluxe, som i 2009 deltok i det danske Melodi Grand Prix med låten Sindssyg, som bl.a. Jakob havde været med til å skrive. Finurligt nok ble bandet nr. 3, en plassering som de delte med Sukkerchok, som Lise Cabble var med bak. Johnny Deluxe ble startet i år 2000 av blandt andre Jakob Glæsner. Og i 2004 kom debutalbummet fra bandet, og de opnåede gullplate på utgivelsen, og høstede priser på den. Det er i alt blevet til 5 albums og 11 singler for bandet.

 

Låten New tomorrow er ganske som titlen indikerer, en opfordring til at endre verden i dag, i stedet for i morgen:

 

«Come on boys, come on girls

In this crazy, crazy world

You’re the diamonds, you’re the pearls

Let’s make a new tomorrow, today«

 

 

Till trods for plagiat- og kopi-beskyldninger, så står A Friend in London nu for deres livs sjanse, de stiller som land nr. 18 i den andra semifinale, ret mellem Latvia å Irland. Hvordan det går med den rock-inspirerte poplåt, som appellerer til en bedre verden, det er vi alle klogere på den 12. mai ut på kvelden. Ét ligger dog sikkert, MGP vertinnen Lise Rønne bliver årets danske ansikt den 14. mai, når hun kommer å giver Good evening Düsseldorf

 

danmark11c  

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien