Dagens bidrag: Irland

Det er klart for Irland og John Paul Henry Daniel Richard Grimes og Edward Peter Anthony Kevin Patrick Grimes, eller “Jedward” som tvillingbrødrene kaller seg som gruppe. Gutta, som ble født i Dublin 16. oktober 1991, deltok i den irske utgaven av X-factor i 2009 og ble nummer seks i konkurransen. 12 februar i år valgte det irske folk brødrene til å representere landet i Düsseldorf med låta “Lipstick”. Seieren var knapp, bare to poeng foran Nikki Kavanagh.

irland

Etter X –factor ble de raskt tatt under vingene til sin mentor i showet, Louis Walsh, og er i dag en av irlands mest populære popgrupper. Mye av suksessen må tilskrives deres ekstreme look, men også en god porsjon talent og fengende musikk. Men “Jedward” møter ikke bare medgang på sin vei til berømmelse, men har blitt kraftig kritisert for sin stil og framtreden av bl.a. Simon Cowell og Johnny Logan i tillegg til flere irske og britiske artister. “Jedward” har blitt en gruppe man enten elsker eller hater.

Melodien “Lipstick” er skrevet spesielt til “Jedward”av Lars Jensen, Martin Larsson og Dan Priddy. Låta vil finnes på gruppas andre album og “Lipstick” vil være en av promotion singlene fra dette albumet. Låta er et veldig fengende, dansbar og rytmisk nummer, med et irriterende bra refreng som sitter som et skudd til glede for fansen og til stor sorg for motstanderne av dette pop fenomenet. Med sitt høye hår og utrolige selvfortroende kan de nemlig irritere vettet av noen og en hver. Hvordan det går i den andre semifinalen 12. mai gjenstår å se, men oddsen tipper mot en finaleplass og låta kan rett og slett bli veldig farlig når europajuryen skal si sitt.

Irland, “Smaragdøya”, eller Eire om man vil, debuterte i Eurovision Song Contest i Napoli i 1965 og har med unntak av to ganger deltatt i alle følgende konkurranser. Dette har ført til at Irland holder stand som ESCs mest vinnende land med hele sju seiere. Triumfene kom i 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 og 1996. Tre av seirene står Mr. Eurovision Johnny Logan for, to ganger som låtskriver og artist og en gang som låtskriver for Linda Martin. Irland har med andre ord flere rekorder å se tilbake på i ESC, men har kjørt non stop i motbakke så langt på 2000 tallet hvor de faktisk ikke har gått videre til finale hele tre ganger.

Om Irland lykkes å ta hjem seieren i år spørs det vel om den irske økonomien er i stand til å håndtere avviklingen av et eventuelt arrangement neste år. Det er nok derfor skjulte ønsker i den irske leiren om at “Jedward” går til finalen men plasserer seg i betryggende avstand fra toppen.  Uansett noe svar på dette får vi ikke før tvillingbrødrene har gjort sin innsats for Irland.

 

 

Kilde: wikipedia, eurovision.tv


Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien