Dagens bidrag: Italia

Italia er tilbake i Eurovision Song Contest etter 13 års pause. Italienske RAIs unnskyldning for fraværet har vært at interessen blant det italienske folk ikke har vært stor nok og dessuten har man jo den italienske sangkonkurransen Festival di Sanremo å tenke på.

italia

Italienske ESC fans og artister samt europeiske ESC tilhengere har i flere år tryglet og bedt RAI om å komme tilbake til Eurovision og RAI har nå gått med på dette mot å få bli en blant de “fem store”. Så igjen skal søt italiensk musikk strømme ut fra Eurovision Song Contests gigantiske scene, og i år blir dette som kjent i Düsseldorf.

Raphael Gualazzi heter mannen som vant årets Sanremofestivals første plass for årets nykommere og i tillegg fikk han æren av å representere “støvellandet” i ESC, noe som også har vært kutyme tidligere år. Låta han vant med heter “Follia d’amore”, er skrevet av Raphael selv og har fått engelsk tekst og heter nå “Madness of Love”.  Låta er en jazzifisert utgave av en typisk italiensk ballade og minner nok litt om 40-50 tallets storbands låter. Det er ingen tvil om at Raphael Gualazzi er et stort musikalsk talent, men låta kan muligens virke litt smal for Eurovision og faller kanskje inn under kategorien musikk for viderekommende.  Uansett er det mange fans som trykker melodien til sitt bryst, og melodien er spådd en god plassering i finalen.

Italia har vært med i ESC siden starten i 1956 men har hatt noen pauser opp gjennom årene. Den første var i 1981-1983, så i 1986 og tilslutt i 1994-1996 før de i 1998 tok pause fram til i år. I tillegg nektet RAI å overføre sendingen i 1974 da Gigliola Cinquetti sang melodien “Si” (Ja). Det katolske Italia skulle stemme om å tillate skilsmisse bare en måned senere og man var redd for at sangen skulle påvirke folk til å stemme ja. Sangen ble derfor bannlyst både fra RAIs radio og TV.

Italia har for øvrig to seiere å se tilbake på i konkurransen. Den første kom allerede i 1964 i København hvor tidligere nevnte Gigliola Cinquetti sang den flotte balladen “Non ho l’etá” og vant mens den andre seieren kom i 1990 med Toto Cutugno og melodien “Insieme 1992”.

escNorge ønsker Italia velkommen tilbake i ESC og håper at mange flotte melodier på italiensk igjen vil innta europeiske hitlister p.g.a. Eurovision Song Contest. Forza Italia!

Kilde: raiuno.it, wikipedia.

 


Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien