Jon Ola Sand – Den nye Eurovision-sjefen

Han overtok etter den svenske Svante Stockselius som sjef for Eurovision i januar i år – og siden har knapt sovet, tidligere NRK-medarbeider Jon Ola Sand.

jonolasand

Etter 30 år og solid klatring innen NRK (og en kort liten tur i TV2), har fjorårets sjef fra Oslo-finalen, tatt skrittet helt opp i EBU.

Fra Genève er han i ferd med å samle de mange små Eurovisjons-trådene over hele Europa, og bygger nå opp en samlet base for ikke bare sangkonkurransen – men også flere av de andre større produksjonene EBU (Den Europeiske Kringkastningsunionen)) produserer.

Under seg har Sand 11 ansatte, og foruten Eurovision Song Contest, har han og staben ansvaret for arrangementsom Nyttårskonserten, Junior ESC og flere drama- og dokumentarproduksjoner. Fra årsskiftet ble nemlig også produksjonsteamet til EBU samlet under Jon Ola Sands stilling.

En av de største utfordringene for både Sand, EBU og Eurovision i det hele – er økonomien, som flere av TV-kanalene sliter med for tiden. Selv om både NRK og årets tyske vertskringkaster ARD/NDR har kuttet kraftig i kostnadene i forhold til den overdådig rådyre Moskva-finalen i 2009, ligger en bekymring om ett av de mindre landene skulle vinne.

Forslag som ligger i luften er blant annet å øke deltakeravgiften for landene, som i prinsippet ikke er høy om en ser på at antall timer med underholdning som produseres fra de tre sendingene.

Det kan også være aktuelt å intensivere prøvetiden foran sendingene, slik at vertsnasjonen kan spare betydelige leieutgifter.

Muligheter for å kunne samarbeide med nasjonale myndigheter, er også luftet – selv om ingenting så langt er verken diskutert med noe konkret mål i sikte, eller langt mindre planlagt:

Sand sier til Aftenposten:

«Ved alle store sportsarrangementer er det en by eller et land som søker. Kanskje er dette en modell vi kan se nærmere på. I dag er det noen kringkastingsstasjoner som vil ha problemer med å finansiere en slik finale. Da må vi se på løsninger som gjør at de kan få det til. Men vi skal i alle fall ikke kommersialisere ESC ytterligere.»

På tirsdag vil vi se resultatet av første ESC-sending med Jon Ola Sand som «Executive Supervisor» i den første semifinalen fra Düsseldorf.

Kilde: Aftenposten

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien