Semifinale 2: Hele finalefeltet er klart

Torsdag kveld ble det klart hvilke ti land som ble de siste til å kvalifisere seg til finalen i årets Eurovision Song Contest. Den andre semifinalen ble arrangert i Esprit Arena i Düsseldorf, og begge våre skandinaviske naboer Sverige og Danmark skulle i ilden.

2011semi2

Den første semifinalen var preget av visse tekniske problemer, både når det gjaldt lydmiksing for de ulike bidragene og overføring fra kommentatorboksene. De tyske vertene hadde fått rettet opp i mesteparten av dette til gårsdagens sending, og TV-seerne kunne dermed oppleve atskillig bedre lydforhold under semifinale to.

På scenen i Esprit Arena fikk vi blant annet oppleve magisk stemmeprakt fra Østerrike, fantastisk sandkunst fra Ukraina, elleville spillopper fra Moldova og Irland, fartsfylt dansing og glassknusing fra Sverige og en fetert schlagerdiva fra Israel.

Etter de mange overraskende resultatene i tirsdagens semifinale var det knyttet stor spenning til hvilke land som skulle bli trukket opp av konvoluttene på slutten av kvelden. Men i motsetning til første semifinale bød ikke semi to på spesielt mange sjokkresultater – det var de forventede landene som gikk videre til lørdagens finale.

Våre skandinaviske naboer Danmark og Sverige tok seg begge videre – Sverige som siste land opp av konvoluttene – og sørget dermed for at Norge blir det eneste nordiske landet som må stå utenfor finalen i år. For danskene var dette fjerde år på rad at de gikk til finale, mens Eric Saade sørget for oppreisning for svenskene etter deres ydmykende exit i fjorårets semi.

sverige4

Andre land som opprettholdt en utmerket kvalifiseringsstatistikk var Ukraina, Romania og Bosnia-Herzegovina, som alle har gått til finale hvert eneste år siden semifinalene ble innført. Også Moldova har blitt en av gjengangerne i finalen, med kun én utslagning i 2008 på rullebladet.

I motsatt ende av den statistikken finner vi Østerrike, som i går tok seg til finale for aller første gang siden semifinalene ble innført i 2004. Riktignok har de stått over konkurransen i noen år, men gleden var ikke mindre hos Nadine Beiler og hennes team av den grunn, og Østerrikes beslutning om å returnere til Eurovision har så langt vist seg å være vellykket.

Også Slovenia og Estland hadde grunn til å juble i går – for begge land var det andre gang de lyktes i å kvalifisere seg til finalen. Slovenia må tilbake til Alenka Gotar i 2007 for sitt eneste besøk i finalen, mens Estlands eneste finalesuksess hittil har vært Rändajad fra 2009.

For tvillingbrødrene Jedward fra Irland ble kvelden også en suksess, og Irland gikk til finale for andre år på rad. Irene har misset tre finaler siden 2004, men virker nå å ha funnet tilbake til litt av formen fra sine glansdager.

irland2

Blant landene som ikke lyktes i å ta seg videre i går kveld finner vi først og fremst Israel, som prøvde lykken med en tidligere ESC-vinner i Dana International. Men i likhet med tidligere kvinnelige vinnere som Charlotte Perrelli og Niamh Kavanagh ble det ingen lykkelig tilbakekomst, og Israel må utebli fra finalen for første gang på fire år.

Både Belgia, Hviterussland og Kypros var i finalen i fjor, men ingen av dem maktet å gjenta bedriften i år. Slovakia røk ut for tredje år på rad, mens det for Bulgaria, Latvia og Makedonia var fjerde året på rad at de ble slått ut i semifinalen. Aller verst må imidlertid stakkars Nederland ha det, som faktisk røk ut i sin syvende semifinale på rad og må helt tilbake til 2004 for å finne sin siste finaleopptreden.


Etter semifinalen trakk de heldige vinnerne hvert sitt startnummer i finalen, og dermed ble hele startrekkefølgen klar:

1) Finland
2) Bosnia-Herzegovina
3) Danmark
4) Litauen
5) Ungarn
6) Irland
7) Sverige
8) Estland
9) Hellas
10) Russland
11) Frankrike
12) Italia
13) Sveits
14) Storbritannia
15) Moldova
16) Tyskland
17) Romania
18) Østerrike
19) Aserbajdsjan
20) Slovenia
21) Island
22) Spania
23) Ukraina
24) Serbia
25) Georgia

Nå rettes blikket altså fremover mot lørdag og den store ESC-finalen. Bortsett fra Norge har de fleste nevnte forhåndsfavoritter klart å kvalifisere seg dit, og alt er dermed duket for et spennende oppgjør om tittelen «Europamester i musikk.»

I en finale der de fleste storfavorittene nå befinner seg på første halvdel av startlisten kan det være duket for nye overraskelser, og kanskje en mer jevn og spennende avstemning enn vi har vært vant til de siste årene.

På lørdag kl. 21.00 vil vi få svarene vi er på jakt etter. Sendingen vises som vanlig på NRK1, men kan også følges på SVT1 eller NRKs nettsider eller på eurovision.tv.

Foto: eurovision.tv

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien