Italia med videre; 2012?

To uker etter at Raphael Gualazzi tok Italia til en andreplass i Eurovision Song Contest, i deres «re-debut» etter 13 år borte fra konkurransen, er det mange reaksjoner på både deltagelsen, resultatet og fremtiden. Mange i Italia, fra tv-folk til politikere, har meninger både om Eurovision Song Contest og landets deltagelse, før, nå og i fremtiden.italia11

Etter tretten år uten Eurovision Song Contest på italienske tv-skjermer var det nesten ingen i Italia som lenger visste hva Eurovision Song Contest egentlig er. Mange fans har riktignok jobbet utrettelig for å få landet tilbake i konkurransen, men det overveldende flertall visste vel ikke mer enn at «det er et tv-show». Det var derfor mange som var skeptiske til at landet igjen skulle bli med i «eurovision-familien», men de fleste skeptikerne har nå tystnet. 

Her kommer noen få, utvalgte reaksjoner fra ulike mennesker i italiensk politikk, media og musikk- og tv-liv.

caterinacaselliCaterina Caselli (bildet til venstre) er talentspeider (det var hun som oppdaget Andrea Bocelli) og sjef for plateselskapet Sugar, som representerer Raphael Gualazzi. Hun er også tidligere sanger, og har selv deltatt i Festival di San Remo. Hun er naturlig nok svært fornøyd med den oppmerksomheten hennes artist har fått både under og etter deltagelsen i Eurovision Song Contest. «Jeg takker RAI for denne muligheten og håper de vil fortsette denne strategien som er til støtte for hele industrien. For en ny artist og et uavhengig selskap som oss er dette en virkelig musikalsk olympiade på høyt teknisk nivå. Jeg håper inderlig at RAI vil fortsette (å delta i ESC), da dette gir oss alle en sjanse til å konkurrere i det internasjonale markedet og bli kjent der. I tillegg til i Italia ble showet sett av omtrent 120 millioner mennesker, og bare i Tyskland ble Raphael sett av 8 millioner mennesker samtidig, mange millioner til i Frankrike, Storbritannia og Nederland, som er vanskelige markeder for oss. Denne formen for musikalsk og kulturell utveksling, det å møte andre artister og ulike stiler kan bare være positivt for en artist.»

Ingen tvil om at i alle fall platebransjen i Italia er positivt innstilt til fortsatt deltagelse i Eurovision Song Contest.   

raffaellacarraOg det er også Raffaella Carrá (bildet til høyre), som ledet Eurovision Song Contest-sendingen i RAI i år. Hun er en meget populær og kjent og kjær figur for italienske tv-seere, og kalles ofte bare La Carrá. Hun er både sanger, danser og skuespiller, i tillegg til programleder. Det var forøvrig også hun som, til stor jubel fra et fullsatt Esprit Arena, delte ut poengene fra Italia i årets finale. Den mottakelsen hun fikk, som representant for et tilbakevendende Italia, har blitt kommentert av flere italienske aviser.  Hun sier: «Dette er et show vi ikke kan gå glipp av, det er Europa som synger sammen. Det er ikke bare en konkurranse, blant artistene fra de ulike landene finnes det vennskap og stor respekt. Jeg vet ikke hvordan italienerne mottok Eurovision SOng Contest i år. Jeg er bare veldig glad for å nha vært involvert i dette, men jeg vet ikke om jeg får gjøre det igjen neste år. Men uansett er det et show jeg elsker!»

massimoliofrediSjefen for RAI2, Massimo Liofredi (bildet til venstre), ga også svært entusiastisk uttrykk for sin tilfredshet med Italias tilbakekomst til Eurovision Song Contest. «Dette er helt i tråd med de fornyelser vi har arbeidet med de seneste to årene. Vi ønsker å gi våre seere nyheter, musikk og film på vår kanal. Da jeg fikk tilbudet om å sende Eurovision Song Contest kunne jeg ikke se bort fra de 70 millioner seerne vi kunne nå. Jeg er meget stolt av både La Carrá og Gualazzi!» Han takker også Marco Simeon, som er ansvarlig for internasjonalt samarbeid i RAI. Han virket imidlertid ikke helt førnøyd da han måtte kommentere de relativt lave seertallene… En annen av sjefene i RAI, Nino Rizzo Nervo, har uttalt at RAI nå trenger å knytte kontakten på nytt med de øvrige europeiske tv-selskapene, og at returen til Eurovision Song Contest derfor har vært svært viktig. 

giancarlogalanOgså blant Italias politiske elite har Eurovision Song Contest gjort seg bemerket. Både de italienske visepresidentene i Europaparlamentet, Roberta Angelilli og Gianni Pitella, og Italias kulturminister Giancarlo Galan, har uttalt seg positivt om Italias deltagelse og ikke minst det fine reaultatet. Giancarlo Galan var meget entusiastisk i sin ros av RAI for deres retur til konkurransen: «Jeg gratulerer RAI for deres innsats i Eurovision Song Contest. Italia har, etter 13 års fravær, kommet tilbake til konkurransen, som har eksistert siden 1956, og i returåret sikret seg en andreplass. RAI tar med dette sin plass som formidler av europeisk kultur, spesielt rettet mot et yngre publikum. Jeg håper de vil prioritere dette viktige internasjonale arrangementet også i fremtiden.» 

Så det kan altså se ut til Italia er tilbake for godt, eller i alle fall at de er med videre til 2012. Når både sjefer i RAI, ledende politikere og bransjefolk mener årets deltagelse har vært en suksess, og de ser viktigheten av «å være der det skjer», så bør vel fortsatt deltagelse være en selvfølge. Og hvis andreplassen til Raphael Gualazzi får den effekten utenlands på hans karriere som det nå kan se ut til, så blir det enda vanskeligere å trekke seg ut igjen. Raphael selv uttalte, like etter at andreplassen var et faktum, at han var strålende fornøyd med resultatet, og at han ser det som en stor ære å få lov til å bidra til at jazzen igjen kan få den plassen den tidligere hadde innenfor populærmusikken. 

Kilde; ilkar.blogspot.com
Bilder; sanremostory.it, lanostratv.it, espertoseo.it, it-it.facebook.com
Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien