10 skuffende vinnere

Eurovision er meninger. Eurovision er også spenning og diskusjoner. Men sist og ikke minst: Eurovision er også en forventning til i det minste å forstå hvorfor en vinnerlåt ble nettopp det, en vinner!

For undertegnede er det ikke bestandig det har hendt, og her er ti eksempler fra historien – konsenstrert fra 1982 til i dag:

latvia02

(Videoene og vinnerne er ordnet kronologisk)


Luxembourg 1983

Kommersielt ble dette den største nedturen for en vinnerlåt på et tiår, og det forstår jeg. Jeg klarer ennå ikke å se hva denne franske balladen hadde i seg, som flere av konkurrentene ikke hadde. På plassene bak kom tre ESC-klassikere som mange husker. Husker man egentlig Corinne Hermes i dag?

Burde vunnet: Israel (Nr 2)


Sverige 1984

Et svakt år, og det tjente kanskje Herrey’s på. Av en eller annen grunn er dette en låt som gjør meg flau, kanskje fordi jeg innerst inne på innrømme at det er noe fengende inni det her?

Burde vunnet: Italia (5):


Jugoslavia 1989

Kom som et friskt pust helt sist i en balladetungt årgang. Jeg synes dette er veldig kjedelig utpust, og innpustene og lungene var mye bedre lengre fremre i startfeltet. Billig.

Burde vunnet: Østerrike (5)


Irland 1992

Jeg liker Johnny Logans bidrag både i 1980 og 1987. Nettopp derfor er det veldig trist at en låt som «Why Me?» er lysår unna «What’s Another Year» og «Hold Me Now» – og den vant!. En erketypisk Grand Prix-ballade som var utgått på dato allerede før den vant.

Burde vunnet: Italia (4)


Irland 1996

1996 og Oslo-finalen er ikke blant mine favorittår. Det er heller ikke vinneren. Jeg har av og til spøkt med at resultatlista dette året like gjerne kunne være snudd på hodet, og det er faktisk ikke langt fra de reelle fakta når jeg på mine favoritter her.

Burde vunnet: Kroatia (4)


Sverige 1999

ABBA var inn i 1999. Dessverre gikk det også ut over hvilken låt som vant. Jeg skal innrømme at denne er mye bedre på svensk, men det fantes friskere takter på plasseringene bak i feltet dette året.’

Min favoritt: Island (2)


Danmark 2000

Brødrene Olsen kom som et sjokk på meg, spesielt fordi det var adskillig freshere og vågale låter dette året – spesielt i øst. Jeg mange liker «Fly On The Wings Of Love», for meg har den dessverre aldri glidd verken inn eller ut…!

Burde vunnet: Latvia (3)


Estland 2001

På en måte forstår jeg denne vinneren. Den hadde et humør og en fremføring som kanskje hadde det lille ekstra de fleste andre dette året mangler. Det betyr derimot ikke at jeg er glad i den.

Burde vunnet: Hellas (3) kanskje?


Latvia 2002

I motsetning til Estland, dette har jeg aldri forstått!

Burde vunnet: Alle andre….!


Ukraina 2004

I likhet med 1984 og 2006, et av de svakeste årene jeg husker. Likte denne låta tilbake i 2004, men har avskrevet den i dag. I ettertid har flere andre bidrag vokst hos meg, men det skjønte verken jeg eller telefonstemmerne tilbake i 2004!

Burde vunnet: Hmmm… Sverige (5)?


Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien