Artister og låtskrivere på Island

Hm; det har vært stille på ryktefronten en stund, ser jeg… Men NÅ bryter det løs, og jeg starter (som alltid?) på Island.

wlogotext

Der har det vært MYE fram og tilbake rundt valg av format i år, men nå ser det ut til at valget er tatt, og vi får en utvelgelse som ligner på det vi har sett de senere årene. Når det gjelder artister og låtskrivere er det imidlertid helt stille enn så lenge…

Det vrimler selvfølgelig av rykter på øya vest i havet, og det heteste tipset på artistfronten er at vi får et gjenhør med Magni. Han kom som vi alle husker på andreplass i Söngvakeppni Sjónvarpsins 2011, og mange mente nok at det burde vært han som representerte Island i Düsseldorf. 

Her er han fra årets finale i  Söngvakeppni Sjónvarpsins, med sin vakre rockeballade «Ég trúi á betra líf»

 

RÙV arrangerte en spørreundersøkelse på sin nettside tidligere i høst, der folket fikk si sin mening om hvilke artister og låtskrivere de ønsket å se i neste års nasjonale konkurranse. Store islandske navn som Björk, Sigur Rós, Emiliana Torrini og Lay Low kom høyt opp på listene. Det er imidlertid sterk tvil rundt hvorvidt noen av disse vil stille opp i en musikkonkurranse. 

Her er Lay Low med «By and By», og jeg kan skrive under på at hun holder live også.  

Ellers svirrer det mange gjengangere i luften. På låtskriversiden snakkes det mye om Þorunn Erna Clausen, Sjonnis enke, som også skrev den engelske teksten til «Coming Home», deres bidrag i år. Ellers nevnes også flere av gutta i Sjonni’s Friends; mest aktuell er nok Vignir Snær Vigfússon og Pálmi Sigurhjartarson.

 Her er gruppa Rokk med Pálmi sin låt «Love is You». 

I flere år har dessuten Páll Óskar Hjálmtýsson vært programleder for RÚVs versjon av «Adresse»-programmene,  «Alla leið» (Hele veien). I år har han sagt at han nå føler at han har gjort sitt her, og dette har naturlig nok satt fart i spekulasjonene om et mulig comeback som artist! DET hadde vært herlig, det!!

 Her er Páll Óskars forrige forsøk; «Minn hinst dans». Umulig å få til noe like bra igjen, men håpe kan vi alltids…

Andre artister som nevnes er Matthías Matthíasson. Han har tidligere deltatt i Söngvakeppni Sjónvarpsins med «Out of Sight», «Eldgós» og var en av gutta i Sjonni’s Friends. Hera Björk nevnes igjen, det samme gjør Jógvan Hanssen og Friðrik Ómar; de to siste nevnes ofte sammen. De har gitt ut to album sammen, og mange mener at de to ville være det perfekte valg for Island i 2012. 

 Her fremfører de «Góður Vinur» under en konsert i 2009.

Av nykommere i Eurovision-sammenheng nevnes også navn som Friðrik Dór og Jón Jónsson.  

Ryktene bare flommer på, både fra Island og andre land; følg med utover i uka; I’ll keep you posted! 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien