Hør de fem første semifinalistene i Söngvakeppni Sjónvarpsins

Da er endelig låter og artister for første semifinale i Söngvakeppni Sjónvarpsins sluppet. De fem bidragene skal på lørdag kjempe om de to første av tilsammen seks finalebilletter.

ssny

Hør alle fem bidragene her!! 

Read this article in English

Startrekkefølgen er ikke offentliggjort enda, men tidligere år har rúv lagt ut låtene i riktig rekkefølge, så vi tar sjansen på at det er slik også i år. 

irisprofil

Bidraget som har fått æren av å åpne hele Söngvakeppni Sjónvarpsins 2012 er sangen «Leyndarmál» (Hemmelighet). Dette er det første av tre bidrag som Sveinn Rúnar Sigurðsson og Þorunn Erna Clausen har skrevet sammen. Artisten som fremfører bidraget er Íris Hólm (bildet), som vi husker fra Söngvakeppni Sjónsvarpsins 2010, da hun deltok med balladen «The One». Den gangen måtte hun, som alle de andre, se seg slått av Hera Björk og hennes «Je ne Sais Quoi». Mange mener fortsatt at Íris burde vært den som representerte Island i Eurovision Song Contest 2010 i Oslo, og nå får hun altså sjansen til å revansjere seg med nok en mektig ballade. 

gretajonsiStart nummer to heter»Mundu eftir mér» (Husk meg) og er skrevet av Greta Salóme Stefánsóttir. Greta er klassisk utdannet, og spiller til daglig fiolin i Islands Symfoniorkester. Dette bærer også bidraget hennes preg av, da den inneholder flere fiolinpartier. Hun fremfører låten selv, sammen med Jón Jósep Snæbjörnsson, bedre kjent som Jónsi. Han er en gammel kjenning i Eurovision Song Contest, da han representerte Island i Istanbul i 2004, den gang med balladen «Heaven». Han deltok også i Söngvakeppni Sjónvarpsins 2007, med låten «Segðu mér». Greta har ytterligere en sang videre til semifinalene i årets Söngvakeppni Sjónvarpsins, men den er ikke med i dette heatet. «Mundu eftir mér» seiler opp som den store fan-favoritten i denne semifinalen. Bare minutter etter at sangene var blitt postet begynte ulike forum rundt på nett å fylles om av superlativer og kommentarer som «Masterpiece», «This has to be the winner», «Baku, no doubt» og så videre.  

gesturhallvardurLørdagens tredje semifinalist er låten «Rýtingeborgr» (Dolk). Den er skrevet av duoen Gestur Guðnason og Hallvarður Ásgeirsson. Hvem som skal fremføre bidraget er enn så lenge et lite mysterium. På rúv sin nettside er artisten oppgitt å være gruppen Fatherz’n’Sonz, men på artistbildet ser vi kun låtskriverne. Rúv kan fortelle om Fatherz’n’Sonz at de har spilt samme siden 2005, men at de aldri har vist seg fram offentlig. Dette vil altså bli gruppens første offisielle opptreden, etter sju år som gruppe. Spennende!  

heidaolafsÁrni Hjartarson har skrevet både tekst og melodi til sang nummer fire, «Við hjartarót mína» (I hjertet mitt). Árni er utdannet geolog, og arbeider også som dette. Imidlertid har han alltid vært interessert i teater, og har skrevet flere skuespill. I den sammenheng har han også skrevet musikk. I 2006 ga han ut et album bestående av tekster og sanger fra skuespillene sine. «Við hjartarót mína» er Árnis første deltagelse i Söngvakeppni Sjónvarpsins. Artisten som skal fremføre bidraget hans er Heiða Ólafs (bildet). I motsetning til låtskriveren er hun ikke noen debutant i denne sammenhengen. Hun deltok i konkurransen allerede i 2009, den gangen uten den helt store suksessen. I årets utgave får hun to sjanser til å revansjere seg. Hun skal også fremføre Greta Salómes andre bidrag, da sammen med låtskriveren selv, og Guðrún Árný Karlsdóttir, som vi husker at sang den vakre «Andvaka» i 2006. 

blaropalDet femte og siste bidraget i første semifinale fremføres av guttegruppen Blár Ópal, og er uten tvil dette heatets mest moderne låt. Bidraget er skrevet av Ingólfur Þórarinson og Axel Árnason, og bærer tittelen «Stattu upp» (Stå opp). Ingó er ikke noen nykommer i Söngvakeppni Sjónvarpsins; i 2009 kom han på andreplass bak Jóhanna, med låten «Undir regnbogann». Dette er imidlertid hans debut som låtskriver i konkurransen. Hans medlåtskriver Axel Árnason har ikke deltatt i Söngvakeppni Sjónvarpsins tidligere. Den relativt nyetablerte gruppen Blár Ópal består av Franz Ploder Ottósson, Pétur Finnbogason, Agnar Birgir Gunnarsson og Kristmundur Axel Kristmundsson. Sistnevnte er kjent i hjemlandet som fjorårets vinner av en tradisjonell sangkonkurranse mellom flere skoler på Island. Der vant han som rapper. 

Dermed er vi altså i gang med Islands utvelgelse til Eurovision Song Contest 2012 i Baku. Dette er en prosess som vil gå over fem uker. Først skal vi gjennom tre semifinaler, som hver består av fem bidrag. Fra hver semifinale går to bidrag videre til den store finalen som finner sted lørdag 11.februar. Først da vil vi vite hvem som skal forsvare de islandske fargene i Baku i mai. 

Kilder; ruv.is, escnorge.net
Bilder; ruv.is, artistens private 

 

 

 

  

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien