Første semifinale på Island

I kveld starter endelig jakten på islands representant til Eurovision Song Contest 2012 i Baku! Det er nemlig tid for den første av tre semifinaler i årets Söngvakeppni Sjónvarpsins. Kveldens fem semifinalister kjemper om to av totalt seks plasser i finalen, lørdag 11.februar. 

Som alltid er det mulig å følge semifinalesendingen live på RÚV sine nettsider, fra klokken 21.30.

ssny

Kveldens semifinalister er blitt trukket i denne rekkefølgen; 

1) «Leyndarmál» – Íris Hólm – Sveinn Rúnar Sigurðsson/Þórunn Erna Clausen

Ingen av de involverte i kveldens åpningsnummer er nykommere i Söngvakeppni Sjónvarpsins, og låtskriverne har har begge også deltatt i Eurovision Song Contest tidligere. Sveinn Rúnar Sigurðsson er mannen bak Islands bidrag «Heaven» (2004) og «Valentine Lost» (2007), mens Þorunn Erna Clausen er tekstforfatteren bak «Coming Home» (2011). Íris Hólm deltok i Söngvakeppni Sjónvarpsins 2009 sammen med gruppen Elektra, og igjen i 2010, da som solist med balladen «The One». 

 

2) «Rýtingeborgr» – Fatherz-n-Sonz – Gestur Guðnason/Hallvarður Ásgeirsson

Lørdagens andre semifinalist er låten «Rýtingeborgr» (Dolk). Den er skrevet av duoen Gestur Guðnason og Hallvarður Ásgeirsson. De skal også selv fremføre låten sin, som frontmenn i gruppen Fatherz-n-Sonz. Hvem grubben består av utover disse to er det «ingen» som vet. Rúv opplyser at Fatherz’n’Sonz har spilt samme siden 2005, men at de aldri har vist seg fram offentlig. Dette vil altså bli gruppens første offisielle opptreden, etter sju år som gruppe. Spennende!

 

 3) «Mundu eftir mér» – Greta Salóme og Jónsi – Greta Salóme Stefánsdóttir

Semifinalist nummer tre heter «Mundu eftir mér» (Husk meg), og fremføres av ingen ringere enn Jónsi, som representerte Island i Eurovision Song Contest 2004 i Istanbul, med «Heaven».  Han deltok også i Söngvakeppni Sjónvarpsins 2007, med låten «Segðu mér».Greta Salóme debuterer i denne sammenhengen, og har, i tillegg til at hun skal synge og spille fiolin på bidraget, også skrevet og komponerts låten. 

 

4) «Stattu upp» – Blár Ópal – Ingólfur Þórarinson/Axel Árnason

Den fjerde semifinalisten er nok uten tvil heatets mest moderne bidrag. Låten «Stattu upp» er skrevet av Ingólfur Þórarinson og Axel Árnason, og fremføres av guttegruppen Blár Ópal. Den ene av låtskriverne, Ingó, har selv deltatt i Söngvakeppni Sjónvarpsins som artist. I 2009 kom han nemlig på andreplass bak Jóhanna, med låten «Undir regnbogann». Den relativt nyetablerte gruppen Blár Ópal består av Franz Ploder Ottósson, Pétur Finnbogason, Agnar Birgir Gunnarsson og Kristmundur Axel Kristmundsson.

5) «Við hjartarót mína» – Heiða Ólafs – Árni Hjartarson

Femte og siste låt ut i kveldens semifinale er balladen «Við hjartarót mína». Det er Árni Hjartarsons første bidrag til Söngvakeppni Sjónvarpsins. Heiða Ólafs er ingen debutant i denne sammenhengen. Hun deltok i konkurransen allerede i 2009, riktignok uten den helt store suksessen. I år får hun to sjanser, da hun også skal delta i en senere semifinale som del av en trio, sammen med Greta Salóme og Guðrún Árný Karlsdóttir. 

«Mundu eftir mér» seiler opp som den store fan-favoritten i denne semifinalen. Både på islandske og internasjonale siter knuser den de andre bidragene i polls, enten spørsmålet er «Hvem tror du går til finale?» eller «Hvem vil du at skal gå til finale?». På en nogenlunde delt andreplass ligger «Leyndarmál» og «Stattu upp». De to siste bidragene, «Við hjartarót mína» og «Rýtingeborgr» ligger langt etter. Men som vi tidligere har sett på Island; det er slett ikke alltid at storfavoritten vinner. 

Årets programleder er RÚV-journalisten Brynja Þorgeirsdóttir. Hun har tidligere ledet ulike underholdninge- og nyhetsprogrammer på rikskanalen. 

escNorge har vært så heldige å få intervjue tre av dagens artister; Íris Hólm, Jónsi og Greta Salóme


Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien