De TRE siste finalistene klare på Island

I kveld gikk den siste av de tre semifinalene i Söngvakeppni Sjónvarpsins av stabelen, og de to siste bidragene som kvalifiserte seg til finalen 11.februar gjennom telefonstemmer er Magnis «Hugarró» og «Aldrei sleppir mér» med Greta Salóme, Heiða og Guðrún Árný . I tillegg valgte en jury ut en ekstra finalist blant de ni som ikke hadde kvalifisert seg, og den heldige som fikk wild-cardet var Rósa Birgitta med «Stund með Þér«. 

ssny

Kveldens semifinale var, som de foregående to, en studie i effektivitet. En sjarmerende programleder loset oss gjennom de fem konkurrerende bidragene, avbrutt av intervjuer med låtenes opphavsmenn i forkant av hver opptreden. Ingen platte vitser, ingen pinlige pauser og ikke noe utenomsnakk. I stemmepausen fikk vi et gjensyn med bidrag som ikke hadde vunnet på Island opp gjennom årene. Det var også besøk av noen Eurovision-storheter i studio, blant andre Selma, som representerte Island i Eurovision Song Contest 1999 og 2005. 

Først ut på scene var «Eilif ást», og Herbert gjennomførte greit, og uten de store feilskjærene. Mange var i forkant litt urolige for hvordan det skulle låte når alle de fete lydeffektene fra studioutgaven var fjernert, men sangen sto seg greit også i den noe naknere liveversjonen. 

Så kom Magni på scenen og leverte en nær prikkfri fremføring av «Hugarró», akkurat som de fleste hadde regnet med. Han er jo kjent for sine praktfulle konsertopptredener, og det kom ikke som noen overraskelse på noen at han også denne gangen presterte på topp. Lyssettingen og hele arrangementet av fremføringen passet prefekt til både melodi og tekst, og at den skulle ta seg til finalen var mer enn selvfølge enn noe annet. 

 

Trioen Greta Salóme, Heiða og Guðrún Árný fremførte førstnevntes sang, «Aldrei sleppir mér», klokkerent og vakkert. Disse tre stemmene står så godt til hverandre, og i denne kraftfulle balladen ble det nesten litt i overkant vakkert. På ulike nettfora rundt omkring er de allerede blitt døpt «englene», på bakgrunn av både stemmer og antrekk. Med kveldens finalebillett er det nå klart ar Greta Salóme opplever å skulle konkurrere mot seg selv i finalen 11.februar, da hun allerede er finaleklar med sitt andre bidrag, «Mundu eftir mér», sammen med Jónsi.

 

Svenni Þór var nestemann på scenen, og han leverte også en sterk og god gjennomføring av sin sang «Augun Þin». Han har en meget klangfull og kraftig stemme, men låten hans druknet litt i alle de andre flotte bidragene. Det er nærliggende å trekke paralleller til Árnar Jónssons bidrag «Þúsund stjörnur» fra 2010; kjekke unge menn med flotte stemmer som fremfører litt forglemmelige ballader. Han vil altså ikke slå følge med, og måtte konkurrere mot sin kone i finalen 11.februar. Svenni Þór er nemlig gift med ingen ringere enn Regína Ósk! 

Sist ut i kveldens semifinale var Íris Lind Verudóttir med «Aldrei segja aldrei». Denne sjarmerende lille middelalderballaden ble fremført sart og vakkert, men det holdt dessverre ikke helt inn i sammenligning med de langt større og kraftigere bidragene i denne semifinalen. 

Kveldens resultat gir oss altså følgende finalefelt; 
«Mundu eftir mér» – Greta Salóme&Jónsi
«Stattu upp» – Blár Ópal
«Hey» – Simbi&Hrútspungarnir
«Hjartað brennur» – Regína Ósk
«Hugarró» – Magni
«Aldrei sleppir mér» – Greta Salóme, Heiða og Guðrún Árný
«Stund með Þér» – Rósa Birgitta 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien