Alt klart for første delfinale i Melodifestivalen

På lørdag sparkes et av høydepunktene i årets ESC-utvelgelse i gang når hele Sveriges Melodifestival åpner dørene. Gjennom seks uker skal 32 artister slåss om de ti finalebillettene til Globen den 10. mars, og vinneren får det ærefulle oppdrag å etterfølge Eric Saade og hans flotte tredjeplass fra fjorårets Eurovision.

Første stopp på årets Melodifestival-turné er Växjö, der de åtte første bidragene skal kjempe mot hverandre. Her finner vi både friske nykommere, erfarne veteraner, hardrockere, humorister og en tidligere MF-programleder. Av de åtte låtene skal tre fremføres på svensk, og fem på engelsk.


1. Sean Banan – Sean den förste banan

Sean BananFørstemann på scenen på lørdag er Sean Samadi, alias Sean Banan, en kjent komifigur i Sverige. Han dukket første gang opp i TV3-danseprogrammet Floor Filler i 2006, og ble et Internett-fenomen i tiden etterpå. Berømmelsen førte til flere TV-oppdrag, både som programleder og deltaker i ulike konsepter. Han har også et par skuespillerjobber på CV’en, senest i filmen Sean Banan i SeanAfrika fra 2011, der han blant andre spilte mot dr. Alban og selveste Kikki Danielsson.

Sean Banan kastet seg inn i musikkbransjen med låten Skaka rumpa i 2010, og har også gitt ut flere andre singler. Nå debuterer han i Melodifestivalen med partylåten Sean den förste banan, der han glir inn i salen på et «flygende teppe» og med et av konkurransens bredeste smil byr på et fargerikt sceneshow med gule bananmotiver både i kostymer og bildebruk.

Låten er skrevet av ham selv i samarbeid med Joakim Larsson, Hans Blomberg og Mårten Andersson. Ingen av dem har tidligere hatt en låt med i Melodifestivalen.


2. Abalone Dots – På väg

Abalone DotsJentetrioen Abalone Dots følger på med startnummer to. Rebecka Hjukström, Sophia Hogman og Louise Holmer møtte hverandre under en oppsetning av Ronja Røverdatter i 2000, og oppdaget raskt sin felles interesse for musikk – og da spesielt innen countrysjangeren. Trioen har tidligere gitt ut to studioalbum, og et tredje er i anmarsj med Nashville-produsenten Steve Fishell som sjefsprodusent. Han har tidligere jobbet med countrystorheter som Emmylou Harris, Dixie Chicks og Willie Nelson.

Abalone Dots har tatt navnet sitt fra «perlemorsprikkene» på gitarhalsene sine, og håper at TV-seerne vil legge merke til dem fordi de bruker akustiske instrumenter som banjo, kontrabass og nøkkelharpe på scenen. Med den stillferdige countryviselåten På väg deltar de i Melodifestivalen for første gang, og de har skrevet låten selv i samarbeid med Viktor Källgren.


3. The Moniker – I Want To Be Chris Isaak (This Is Just The Beginning)

The MonikerThe Moniker, alias Daniel Karlsson, ble kjent i Sverige gjennom 2007-utgaven av Idol på TV4, men forsvant fra mediebildet i tiden etterpå. Han gjorde så kjempecomeback i fjorårets Melodifestival med den livlige Oh My God, som til slutt endte på bronseplass i Globen-finalen, og forsøker seg nå på nytt. Med den egenkomponerte indiepop-pregede låten I Want To Be Chris Isaak (This Is Just The Beginning) håper han å gjøre det enda bedre i år.

Siden fjorårssuksessen har Daniel gitt ut plate og opptrådt i flere populære TV-programmer, blant annet Allsång på Skansen. Han planla ikke å stille opp i MF to år på rad, men sa ja da direktøren for plateselskapet hans oppfordret ham til å prøve igjen.

– Å være med i Melodifestivalen er det morsomste jeg noensinne har gjort! sier Daniel til SVT. – Så hvorfor ikke prøve igjen?


4. Afro-Dite – The Boy Can Dance

Afro-DiteNok en jentetrio skal i ilden på lørdag, nemlig Afro-Dite, som gjør comeback i Melodifestivalen ti år etter seieren med partylåten Never Let It Go i 2002. I det første året med delfinaler vant Afro-Dite hele «tjottaballongen» og fikk reise til Tallinn og representere Sverige i Eurovision, noe som endte med en hederlig 8. plass i finalen. Året etter prøvde de seg på nytt i MF med Aqua Playa med en 7. plass som resultat. 

Gruppen består av Kayo Shekoni, Gladys del Pilar Bergh og Blossom Tainton-Lindqvist. Alle tre har arbeidet flittig i musikkbransjen i mange år, solgt haugevis av plater og vært med i utallige TV-programmer.

I tillegg til sine deltakelser som Afro-Dite har Gladys stilt opp i Melodifestivalen to ganger som soloartist, i 1994 og 2004, mens Kayo har deltatt én gang i 2006. Nå stiller de samlet igjen, og vil puste liv i discosjangeren med den fartsfylte og sprudlende The Boy Can Dance, skrevet av rutinerte Figge Boström i samarbeid med debutantene Johan Lindman og Catrine Löqvist.


5. Dead by April – Mystery

Dead by AprilDe som etterlyser «hardere» musikk i Melodifestivalen vil få sitt ønske oppfylt med neste deltaker, hardrockbandet Dead by April. Bandet består av Zandro Santiago, Alexander Svenningsson, Marcus Wesslén, Jimmie Strimell og Pontus Hjelm, og det er Pontus som har skrevet låten de skal opptre med – Mystery.

Det var med låten Losing You, som ble brukt som kjenningsmelodi til 2007-utgaven av Robinson på TV4 at Dead by April ble kjent i Sverige. Samme år ble de kåret til «Årets nykommere» på Swedish Metal Awards, og de har gradvis økt sin popularitet i årene etterpå.

Dead by April var også med i Melodifestivalen i fjor, men da som pauseinnslag sammen med selveste Lena Philipsson. Nå debuterer de som deltakere med en låt som – tross sin tøffe innpakning med den spesielle sangstilen growling i versene – visstnok skal handle om følelser…


6. Marie Serneholt – Salt & Pepper

Marie SerneholtMarie Serneholt er etter hvert blitt et velkjent ansikt i Melodifestivalen. Hun har én tidligere deltakelse bak seg, med Disconnect Me i 2009, og i 2011 var hun sammen med Rickard Olsson en av programlederne for hele konkurransen. Nå er hun altså tilbake som artist med den spretne poplåten Salt & Pepper, og håper i første omgang å klare det hun ikke maktet i 2009 – nemlig å ta seg til finalen.

Marie slo igjennom som et av de fire medlemmene i gruppen A-Teens, som herjet hitlistene både i Sverige og over store deler av verden i årene rundt millennieskiftet, først med nyinnspillinger av gamle ABBA-klassikere og senere med eget materiale. Da gruppen ble splittet i 2006 satset Marie på en solokarriere, og ga blant annet ut singelen Enjoy The Ride. Senere har det blitt mest TV-arbeid, i tillegg til et mye omtalt forhold med en annen Melodifestival-kjendis, Måns Zelmerlöw.

Bak låten til Marie, Salt & Pepper, står det tre svært erfarne låtskrivere, nemlig Figge Boström, Lina Eriksson og Mårten Eriksson.


7. Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern – Jag reser mig igen

Thorsten Flinck och RevolutionsorkesternMultikunstneren Thorsten Flinck og hans Revolutionsorkester skal fremføre delfinalens nest siste bidrag, Jag reser mig igen. Thorsten Flinck har mange suksesser bak seg som både musiker og scenekunstner, og begynte sin musikalske karriere sammen med tvillingbroren Richard i bandet Rockvindar på slutten av 1970-tallet. Da bandet ble oppløst egnet Thorsten seg fullt og helt til teater, film og fjernsyn, og kunne gjennom årene notere seg for flere store suksesser både som skuespiller og regissør.

I 2002 vendte Thorsten tilbake til musikken gjennom å starte bandet Flincka Fingrar, som i sin tur ble erstattet av Revolutionsorkestern. Det består i dag av Micke Englund, Robert Olsson, Magnus Eugensson og Ulf Wahlberg. Bandet ga ut sitt første album i fjor, og i år gjør de sin debut i Melodifestivalen med en retro-preget viselåt der Thorsten får vist frem sin særpregede, innlevelsesrike sangteknikk til fulle.

Opphavsmannen bak bidraget er ingen ringere enn Thomas G:Son, i samarbeid med Ted Ström.


8. Loreen – Euphoria

LoreenSiste artist på scenen på lørdag er Loreen, eller Lorine Zineb Noka Talhaoui, som hun egentlig heter. Hun ble først kjent for det svenske folk gjennom 2004-utgaven av Idol, der hun endte på en fjerdeplass. I tiden etterpå ga hun ut en single og jobbet som programleder på kanalen TV400.

Loreens karriere fikk en ny start da hun fikk platekontrakt med det nystartede selskapet til Måns Zelmerlöw i 2010, og året etter stilte hun opp i Melodifestivalen og gjorde suksess med låten My Heart Is Refusing Me. Loreen nådde Andra chansen, men ble der slått ut i andre avstemningsrunde av Sara Varga. Det ble dermed ingen finaleplass, men Loreen fikk mye skryt og oppmerksomhet i tiden etterpå for sin innsats og sin stemmeprakt.

Nå er Loreen tilbake i Melodifestivalen med et nytt bidrag, den dramatiske poplåten Euphoria, skrevet av ringrevene Thomas G:Son og Peter Boström, som til sammen har hele 41 MF-bidrag på rullebladet. Da gjenstår det bare å se om hun kan ta seg hele veien til finalen i år.


Fullstendige treminutters versjoner av denne delfinalens låter vil bli lagt ut til avlytting kl. 14.00 lørdag ettermiddag på www.svt.se/melodifestivalen.

Selve sendingen starter på SVT1 kl. 20.00 på lørdag, og varer til kl. 21.30. Det er også mulig å følge programmet på SVTs web-tv, der sendingen også vil bli liggende i ettertid.

Vær gjerne med og si din mening om årets svenske låter på escNorges diskusjonsforum.

Kilder: SVT, Wikipedia
Foto: SVT
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien