Blogg: Eurovision vant!

Foto: Corinne Cumming / EBU

Dette er et blogginnlegg og representerer kun skribent Anders Martinius Tangens synspunkter.

Utmattende

For en utmattende dag for en Grand Prix entusiast. Diskvalifikasjoner, demonstrasjoner, krisemøter og rykter. Heldigvis fant jeg formelen ganske tidlig. Her handler det om å «koke ned» informasjonen. Når en gjør det så står det igjen som en faktum at Eurovision 2024 ble en stor suksess-historie. Tre sendinger er gjennomført uten en eneste teknsik feil eller uønsket hendelse. Og det i Eurovisions mest betente og intense sammenheng.

Skal Eurovision være aktivisme

Denne kvelden peker også veien framover, med et nytt og kanskje vitalisert liv for Eurovision. Jeg tror hele årets sesong gir EBU en glimrende mulighet for en lang og god samtale om hva Eurovision skal være. I år ble det et svært aktivistisk Eurovision. Både geopolitisk, identitespolitisk, altså….. politisk. Neste år skal vi til Sveits. Et kjempedyrt land med «orden och redo». Kanskje kan våre mange norske milliardærer der bidra med et laserlys, et pyro-gullregn eller et sinnsvakt PR-opplegg?

Uansett. Da jeg satte meg ned for å se kveldens Eurovision følte jeg nesten at jeg så det siste Eurovision, og at avstemningen skulle ende opp i en folkeavstemning for eller imot Eurovision. For jeg tror kanskje ikke Eurovision hadde overlevd en finale i Israel neste år, med de kontroverser og sannsynlige boikotter det ville medført. Nå er det i alle fall håp om et «normalt» Eurovision-år neste år. Men, kanskje EBU skal ta en prat på kammerset om kriteriene for å kunne delta, bindinger til sponsorer også videre.

Norge

Så er jeg også glad Norge kom fil finale. Det er en prestasjon i seg selv. NRK og det norske folk som stemte fram Gåte skal ha kred for at vi prøvde noe annet enn å sende et potensielt ikonisk «people-pleasing» nummer. Det funka bare sånn passe. Men jeg føler ikke NRK trenger en like grundig prat på kammerset som EBU. NRK er på rett vei. Vi våger, vi vet, og vi prøver. Det må vi fortsette med. Da risikerer vi av og til en sisteplass i finalen. Som ikke er en sisteplass totalt. For det er også ti land som ikke kvalifiserer seg.

Vinnerne

Vinneren av årets Eurovision er en musikalsk vinner. Det er en artistisk vinner. Og det er en vinner som er viktig for mange. Det er også en stor suksess, og en stor lettelse.

Så den store vinneren i kveld var Eurovision i seg selv! Det blir Eurovision neste år også. Og jeg er sikker på at det blir enda bedre. Vi, vi her i Norge kommer til å feire en stor MGP-finale neste år også, men kanskje vi skal nedskalere den norske finalen noe, for å ha penger igjen til virkelig å satse inn mot Eurovision på sceneshow og PR for den låta vi ender opp med. Men, det snakker vi om en annen gang.

Akkurat nå skal jeg åpne en flaske Cava for å feire seieren til Euorovision i kveld.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien