MGP Florø – Vår dom

escNorge har lyttet seg gjennom de siste åtte finalistene av årets MGP-bidrag

Her er våre skribenters dom over bidragene som lørdag skal kjempe om tre finalebilletter i Florø. For å lese mer om de åtte håpefulle, gå inn på vår MGP-seksjon.


 1. Tooji – Stay

tooji

ANNE NORDBY

Fengende. Kanskje noe lik Eric Saades Popular fra i fjor, men etter kun 2 gjennomhøringer kan jeg med hånda på hjertet si at den duellen vinner Tooji med glans! Dette er ungt, det er friskt, det er energisk, og det skulle ikke forundre meg om denne sjarmøren gjør seg på scenen også. Denne ser jeg GJERNE i Baku!

CHRISTIAN JACOBSEN

MGPs absolutte beste låt i år. Her er det masse trøkk, spennende blanding av orientalsk og vestlig toner og en veldig dans/syngbar melodi. Klaffer dette bra live med et skikkelig dansenummer og en perfekt vokal fra Tooji og stemmer Norge for en gang skyld med hodet, kan «Stay» ta seg helt til Baku og muligens kapre seieren der. Men dessverre er jeg redd at dette blir for urbant og trendy for Norges griskgrente strøk og «Stay» forblir i semifinalen.

EIRIK FINBAK

Jada jeg hører at dette er veldig moderne og inn i tiden, men der stopper de positive ordene. For meg blir dette for kalkulert,overprodusert og rett og slett for mye av det gode. Kommer helt sikkert til å komme langt i MGP, hvem vet kanskje til og med vinne, men for meg blir det dessverre totalt havari.

EIRIK HAGEN

Første sangen som virkelig får meg til å gå i gang i årets MGP.

EIVIND M. SÆTRE

Og her kommer vi til konkurransens «skandale», der alle mine topplåter er i samme delfinale. Tooji burde få 6 stjerner», for dette er årets desidert beste MGP-bidrag, og jeg håper Tooji klarer å levere dette opp til forventningene (mine) også på scenen. Jeg vet det er konstruert og produsert, men det spiller ingen rolle! Årets storfavoritt hos undertegnede.

INGEBORG NAKKEID

Norges Eric Sadee. Tar litt tid for å like denne.

 MARTINE OLSEMYR

En moderne og kul låt. Passer min musikksmak veldig godt. Eneste fallgruven her er hvis han er elendig live. Jeg vil veldig gjerne ha denne videre, men om Norge er klar for denne låta er ganske så usikkert.

THOMAS STEEN

Wow! Et meget uvanlig, men særdeles kjærkomment innslag i norsk MGP: En moderne, catchy og medrivende poplåt; en herlig, velprodusert sak med akkurat riktig blanding av heftige rytmer, groovy basslinje og en fengende melodi. Tooji sammenliknes ofte med Eric Saade, og selv om Stay mangler litt av Populars «trøkk» og rå intensitet, har den til gjengjeld fått spennende orientalske elementer flettet inn i seg, noe som bør passe godt inn i Baku hvis vi velger å sende den dit – og det vil etter min mening være det lureste vi kan gjøre i år.

WIVIAN R. KRISTIANSEN

s2Denne ligner, som flere har påpekt, veldig på «Popular», men der jeg synes den var platt og enkel så har denne et eller annet jeg ikke greier helt å sette fingeren på. Det er noe med de «persiske» rytmene, tror jeg. Men den er fortsatt slett ikke min smak, så mer enn to stjerner kan jeg ikke gi. Og veldig mye kommer an på hvordan Tooji er live.  Men den er VANVITTIG dansbar!! Sender vi denne tror jeg vi «vinner dansegulvet på Euroclub», om ikke annet.


 2. Marthe Valle – Si

marthevalle

ANNE NORDBY

Hvorfor må norske syngedamer på død og liv synge så snilt? Dette er så pent og tannløst at jeg får tilnærmet utslett. Låten tar seg noe opp mot slutten, så det blir en snill 3-er. Baku? Nei, denne får klare seg med Florø.

CHRISTIAN JACOBSEN

Behagelig melodi og musikalsk arrangement. Marthes stemme holder også i lange baner og et lite pluss får hun også for å synge på norsk. Selv om dette er bra holder det nok ikke til seier og vil ikke flytte fjell i Baku. Tror Marthe får være glad om hun kommer til den norske finalen.

EIRIK FINBAK

Rett og slett vakkert. Marthes fortryllende stemme trollbinder meg gjennom hele veien og sangen er interessant fra start til slutt. Er dessuten en av prets best produsert låter og at hun synger på nord-norsk gjør det ekstra bra. Om denne passer seg ikke ESC vil jeg ikke spekulerer i, men uansett en låt av klasse!

EIRIK HAGEN

Nydelig midt-tempolåt som bygger seg fint opp. Marthe har en flott gjenkjennelig stemme som gjør låten til noe helt spesielt i årets MGP.

EIVIND M. SÆTRE

Der Plumbo var folkelig harry, er Marthe folkelig vakkert. Norsk på (nord)norsk fungerer faktisk som fy, og denne låta har både en flott og melankolsk melodi og en fin tekst. Jeg elsker modulasjonen i mellomspillet, og produksjonen er alt annet enn kjedelig. Fireren er råsterk , og Marthe fortjener en finaleplass.

INGEBORG NAKKEID

Bra sang og stemme. Men tror ikke dette er en sang vi kan sende til Baku hvis ikke den oversettes til engelsk.

MARTINE OLSEMYR

En nydelig norsk låt, som virkelig representerer hva norsk musikk kan være. I motsetning til et visst annet band.

THOMAS STEEN

Det er vakkert, det er drømmende og det er rotekte med nordnorsk dialekt og skikkelig Trygve Hoff-stemning i arrangementet. Dessverre blir det også litt for stillestående og langdrygt for min smak, selv om låten utvikler seg fint mot slutten. Det tar nesten halvannet minutt før det virkelig begynner å skje ting her, og som vi lærte av My Heart Is Yours – det holder ikke i ESC-sammenheng

WIVIAN R. KRISTIANSEN

s2

Pent og behagelig, men det blir litt for stillestående og snilt. Dette er musikk jeg gjerne går på en konsert og synger og vugger med til, men i MGP vil den nok dessverre drukne i det mer høylydte. Stort pluss for at den fremføres på norsk. 


 3. Bobby Bare & Petter Øien – Things change

petterbobby

ANNE NORDBY

Yiiihaaaa! Prærien kaller! Dette er så tradisjonell køntri som det går an å få det, og gid Larsen som jeg liker’t. Det svinger! Baku? Eh… nuvel… De får klare seg med Spektrum, men dit tror jeg den tar seg! Tror dog ikke låten har en sjanse internasjonalt, dessverre, for denne wivslig LIKER jeg

CHRISTIAN JACOBSEN

Dette går jeg overhode ikke i gang på og synes dette bare er platt og uinteressant og ønsker intenst å stenge av låta. For meg er country likestilt med dansebandmusikk og det klarer aldri å fange min interesse. Vet at country går hjem i «dalstrøka innafor» og tror mange countryfrelste lar seg sjarmere av Bobby Bare. Jeg er nok stygt redd for at den tar seg til finalen på bekostning av noe som er bedre.

EIRIK FINBAK

Som en stor tilhenger av countrymusikken er det veldig morro at en musiker av Bobby Bares kaliber tar turen hit til kalde Norge for å være med i MGP. Og låta sitter som en kule den, Petter og Bobby synger denne velskrevne trubadur-sangen på et meget overbevisende og troverdig vis. Og selv om dette er rimelig «old fashion country» er det gjort på en så stilfull og clazzy måte at det likevel høres moderne ut. Årets suverent beste låt og tekst!

EIRIK HAGEN

En god gammeldags country-låt. Ikke veldig originalt, men lett å like. Litt morsomt med en så gammel fyr på scenen. Sprekt!

EIVIND M. SÆTRE

Her er det bare å beslaglegge mobilene fra alle de over 50 som har vært på Bobby Bare-konsert en gang på 60-tallet, for de er det noen av. For meg blir dette håpløs og uoriginal country-country. Det hele er utdatert, og jeg føler for å kastrere dette mjølet direkte tilbake på en luguber bar i indre Tennessee. For det er der den hører hjemme!

INGEBORG NAKKEID

Tar litt tid for å få denne på hjernen.

MARTINE OLSEMYR

Ikke min smak overhodet.

THOMAS STEEN

s2Dette er Køntri-musikk stavet med stor K og ø. Folkelig og ærlig, komplett med bluegrass-gitar, fele og munnspill. Jeg har litt sans for sjangeren, men dette blir dessverre for traust og sidrumpa for meg. Jada, et trivelig innslag, men helst til husbruk – amerikansk køntri er vel omtrent en like «sikker» suksessoppskrift ute i Europa som Stellas afrikanske rytmer var i fjor.

WIVIAN R. KRISTIANSEN

Ok; her bykser barndommen min frem og biter meg i øret, jeg vokste opp med platene til Bobby Bare på spilleren. Jeg er nok en liten «skap-countrydigger», og dette er da skikkelig, tradisjonell country av beste merke. Dette vil nok ikke vinne, men bør ta seg til finalen synes jeg. Og jeg liker denne godt nok til at den akkurat sniker til seg fire stjerner.


 4. Yaseen & Julie Maria – Sammen

yasheenjulie

ANNE NORDBY

s2

Jeg er ikke rap-fan, og dette faller igjennom hos meg. Baku? Tru’kke det nei. Denne når nok neppe Spektrum i dette selskapet.

CHRISTIAN JACOBSEN

Dette er fjortismusikk på sitt verste og ikke min gate. Klarer ikke å opparbeide meg noen entusiasme for dette MGPjr materialet, som tydeligvis skal omhandle 22.juli. Har heller ikke sansen for denne type publikumsfrieri og liker heller ikke den musikalske samklangen til artistene. Yaseen blir for «voksen» og Julie Marie for «barnslig» og dette låter bare dumt.

EIRIK FINBAK

Jeg er egentlig veldig lite fan av rapping, men budskapet her gjør at i dette tilfellet overser jeg det. Låta er helt klart best på det siste minuttet når koret slår inn, klarer de å gjennomføre dette på et vellyket vis på scenen kan dette kanskje gå til finale.

EIRIK HAGEN

s2

Rap’en er strengt talt ikke noe bra, men teksten syns jeg er bra. Melodien er også sånn passende fengende. Koret er fint på slutten, men dette kan da ikke gjøre live-live!

EIVIND M. SÆTRE

Vanligvis har jeg fobi mot såkalt «Oslo-ræpp», men her er det derimot et eller annet som fanger oppmerksomheten min, kanskje fordi det er ei tekst som jeg – som alle med 22/7 i bakhodet – kan assosiere seg med. Når coda-en ender ut i et storslått gospelkor som er (var…) en Michael Jackson verdig, så er jeg håpløst fortapt.  En av to fulle score i årets heat.

INGEBORG NAKKEID

Grei sang, men spørs om den kommer seg videre fra semifinalen, siden de ikke får lov å ta med hele koret. Blir litt «dødt» ellers fra koristene.

MARTINE OLSEMYR

Jeg må innrømme at dette er også en av mine favoritter. Helt utrolig flott tekst i denne, som virkelig vekker noe i meg. Kombinert med en kul innpakning i form av melodien, så er dette full score i min bok

THOMAS STEEN

Rap er i utgangspunktet ikke min favorittsjanger, og her er det i tillegg så mye annet som trekker ned helhetsinntrykket. Artistene fremstår på uferdig MGP jr.-nivå og rapper direkte dårlig, og lydbildet er overfylt og rotete og «skygger for» den knotete, norske teksten. Jeg synes også det blir spekulativt å trekke inn 22. juli-temaet i denne sammenhengen. Koret på slutten løfter låten, javel – men det hjelper så lite når vi vet at det her dreier seg om «stemmer på boks» som man ikke har nubbtjans til å få til live med bare fire korister på scenen i Baku. Men dit har heldigvis denne gjengen ingen mulighet til å ta seg.

WIVIAN R. KRISTIANSEN

Den engelske biten mot slutten er bra, men det holder dessverre ikke. Begge to er egentlig flinke sangere, men dette er bare ikke bra i mine ører. Det er seriøst ikke noe som er dårligere enn dårlig rap… Dessuten synes jeg tematikken blir i overkant spekulativ. 


 5. Håvard Lothe Band – The Greatest Day

havardlotheband

ANNE NORDBY

Dette er vel lørdagens delfinales mest mediocre låt. Denne hverken engasjerer eller irriterer i nevneverdig grad. 3 passe lunkne stjerner. Baku? Njæ… Tror nok denne må ta til takke med Florø.

CHRISTIAN JACOBSEN

Utrolig kjedelig låt som ikke fører noen sted. Dessuten har vokalisten en veldig irriterende nasal stemme, som ikke tilfører låta noe som helst. Alt ender opp i et slags mas uten vers, refreng og melodi som det er mulig å huske. Men låta får pluss for taktfast beat og et lite trøkk i refrenget.

EIRIK FINBAK

Trivelig pop-rock, men blir litt for lettbeint og kan stå i fare for å bli glemt. Men så absolutt brukbart!

EIRIK HAGEN

s2Forglemmelig liten sak egentlig, ikke så mye å si. Har ingen sjanse i havet.

EIVIND M. SÆTRE

Her er det noen som har hørt litt for mye på Coldplay – og når ikke forbildene til kneskålene.

INGEBORG NAKKEID

Bra sang og stemme. Spesiell stemme.

MARTINE OLSEMYR

Ikke så mye å si om denne, ganske så kjedelig.

THOMAS STEEN

Dette er sannsynligvis en av de mest intetsigende låtene jeg har hørt på år og dag. En forsøksvis lettbent, men totalt pregløs gitarbasert poplåt som fremføres med en like pregløs stemme. Dette går inn det ene øret og ut det andre uten å sette det minste spor etter seg, og er omtrent like spennende som en utvasket sokk. Delfinalen – og årets – fremste tissepauselåt.

WIVIAN R. KRISTIANSEN

s2Behagelig, men ikke mer. Dette er bakgrunnsmusikk som er glemt med en gang den er slutt, og det er aldri heldig for sanger, verken i MGP eller ellers. Men siden det jo faktisk er ganske behagelig mens det står på, så får den to stjerner.


 6. Silya – Euphoria

sylianymoen

ANNE NORDBY

Rist løs! Dette er sært, det er hektisk, det er full speed fra start til mål, men jeg liker’t. Denne kunne jeg fint danset meg svett til, men jeg tror jeg skal spare omgivelsene for det synet, hehe. Baku? Vel… Må nok klare seg med Spektrum. Er vel i tvil om den i det hele tatt når så langt, men av meg blir det 4 blankpussede stjerner.

CHRISTIAN JACOBSEN

Veldig bra og litt annerledes låt, som trykker på de rette knappene hos meg. Har virkelig sansen for dette men er veldig usikker på om det er noe vinnermateriale. Refrenget er kanskje for vanskelig å huske selv om det har et godt trøkk og taktfast beat. Tror nok ikke at «Euphoria» vil fascinere majoriteten av det norske folk og den vil derfor ikke den gå til finalen i Spektrum.

EIRIK FINBAK

Pust og pes! Er det meningen at jeg skal synes dette er hipt og kult? For meg blir bare dette stressende og anmasende hvor tre minutter føles som en evighet. Nei sorry, men dette skjønner jeg ikke noe av.

EIRIK HAGEN

Her er det futt, her er det fyrverkeri. Dette går jeg virkelig igang på. Kjempetøff låt. Heia Silya!!

EIVIND M. SÆTRE

Jeg blir ganske så euforisk av å høre på dette, for det blir bare mas og gjentakende gjennom hele tre veldig lange minutter. Stressende og lett hyperatkivt, og frøken Nymoen bør og skal ikke ha nubbesjans til avansement. Låta står selc står kanskje til en 2-er, men her forventer jeg nesten en over-the-top på scenen lørdag.

INGEBORG NAKKEID

s2

Denne gjør meg stresset.

MARTINE OLSEMYR

Energisk og kul låt, en skikkelig glad låt.

THOMAS STEEN

Denne låten gjør meg ekstremt sliten i hodet og får meg til å dykke dypt i Ibux-pakken, for den durer og går i samme akkord HELE veien. Det finnes så å si ingen variasjon, beatet minner sterkt om tyske Satellite (grøss), og sammen med en ganske så gnagende vokal blir dette uutholdelig monotont i lengden. Når den ene av låtens til sammen to melodilinjer i tillegg er regelrett stjålet fra verset i James Bond-låten GoldenEye er begeret fullt for mitt vedkommende, og jeg sier bare god natt og takk for seg.

WIVIAN R. KRISTIANSEN

Ok; jeg var litt i tvil om hva jeg syntes om denne sangen første gang jeg hørte den, men fra andre gang av har jeg ELSKET den!! Jeg håper dypt og inderlig at Silya kan levere varene live, for i så fall har jeg årets favoritt her. Den kommer aldri til å vinne, men for meg er dette årets beste låt. Og den sikrer seg fem stjerner, men bare såvidt; den mangler det siste lille, magiske som jeg trenger for å gi en hel stjernehimmel. 


 7. The Canoes – Seemed Like A Good Idea

canoes

ANNE NORDBY

Min absolutte favoritt blant årets 24 låter. Fraseringer, stemmebruk, arrangement – ALT stemmer, og med den samlede erfaring disse gutta besitter, er jeg rimelig sikker på at det også holder live. De har til og med TUBA! Jeg falt som et overmodent eple om høsten fra første strofe! Baku? Fornuften min prøver visst å si noe om at det ikke passer der, men… Jeg sier Ja Takk! Gjerne! 5 stjerner så blankpussede som de kan få blitt, hadde man kunnet gi seks… (sigh)

CHRISTIAN JACOBSEN

Fatter ikke hvordan denne låta kan bli plukket ut til en semifinale i MGP. Ikke er dette morsomt, ikke er det bra og ikke er det fengende. Slike bidrag signaliserer at man ikke tar konkurransen på alvor og er likeglad om man vinner eller ikke. Vil aller helst slippe å høre dette makkverket flere ganger.

EIRIK FINBAK

Yess! Dette digger jeg! Gutta har laget en låt som både er orginal morsom og kreativ. Holdt på å flire meg skakk ihjel første gang jeg hørte den.Veldig underholdende, og er interessant bygd opp med mange spenstige instrumenter. The Canoes til Baku? Gjerne for meg!

EIRIK HAGEN

Liker teksten, liker tubaen. Men spesielt fengende er det ikke, men et hyggelig innslag i delfinalen. Bilr kanskje litt for tullete når det beveger seg ut på scenen.

EIVIND M. SÆTRE

Det hørtes ut som en god idè – og ble kanskje nettopp det. Dette er… jeg har egentlig ikke peiling på hva dette er, men frasen «why did I drink so much wine?» bør bli en MGP-klassiker. Upretensiøst og morsomt, uten å bli patetisk. Sjanse til seier? Ikke fanken. Skål!

INGEBORG NAKKEID

s2Kjedelig sang. Går for sakte

MARTINE OLSEMYR

s2Nei denne blir også for kjedelig i lengden syns jeg. Plusspoeng for tuba.

THOMAS STEEN

s2Så fikk vi jammen oppleve en real drikkevise også i Melodi Grand Prix… Dette er jo et artig innslag som gjør at man uvilkårlig må trekke på smilebåndet, og tuba i lydbildet er alltid kult. Fordi de synger om vin slenger jeg på én stjerne mer enn jeg ellers ville gjort, men til syvende og sist har jeg ikke noe annet valg enn å gjøre en kjent svensk schlagerdrottnings ord til mine: Det her blir «fel forum».

WIVIAN R. KRISTIANSEN

Sorry; morsom tekst og MEGET dyktige artister kan ikke redde denne greia…vet ikke engang om jeg føler at jeg kan kalle det en sang… Det skjærer i sjelen…


 8. Lise Karlsnes – Sailor

Lise Karlsnes2

ANNE NORDBY

I sterk konkurranse med Håvard Lothe Band om tittelen «Mest mediocre låt» i lørdagens startfelt. Dette er uspennende og flatt. Nei, Lise, du skuffer! Baku? Nope! Denne får klare seg med Florø.

CHRISTIAN JACOBSEN

Lise Karlsnes skuffer ikke. Veldig bra låt og lydbilde som vokser jo mer du hører den. Fengende melodi og bra komp gjør at denne fortjener en plass i finalen. Og lytter man nøye hører man at Thomas Eriksen har hatt en finger med i spillet. Tror faktisk dette kan slå an i Europa.

EIRIK FINBAK

s2Dette er årets skuldertrekk for min del. Fresh sound og kule rytmer, men låta byr på lite innhold og gir meg liksom ingenting. Skuffende, for hadde håpet på noe bedre fra Briskeby-lise.

EIRIK HAGEN

Helt OK, men melodien er ikke spesielt god her for å være ærlig. Egentlig en liten skuffelse. Hun var jo et av de mest kjente navnene

EIVIND M. SÆTRE

Dette er slk uoriginal sak som sniker seg inn i øregangene. Ingenting her hever seg over dusinet, men allikevel tar du deg i å nynne på refrenget. Var inne på tanken å smelle til med en 4-er, men edruelig nok (etter forrige låt), lander jeg på 3. Men jeg ser ikke bort fra at Lise kan snike seg foran en av de andre (les mine) favorittene i denne delfinalen.

INGEBORG NAKKEID

 Bra stemme og frisk sang

MARTINE OLSEMYR

Moderne nok og går sikkert videre, men da mest på grunn av Lises kjente navn. Denne låta seiler ingen steder syns jeg.

THOMAS STEEN

MGP 2012 avsluttes med en av årets aller ypperste låter. Fete, duvende elektronika-rytmer mikses med Lises krystall-kjølige stemme i en innsmigrende, iørefallende melodi som smyger seg vellystig inn i øregangene og slår seg til der. Her er det litt Briskeby, litt 80-talls Erasure og mye proff, moderne produksjon, og sluttresultatet er blitt en glimrende poplåt som – sammen med Tooji – lyser opp en ellers håpløst traurig delfinale og helt klart bør ta seg videre til finalen i Spektrum

WIVIAN R. KRISTIANSEN

Her kjenner jeg at jeg får akkurat det jeg forventet; glatt, velprodusert pop som fort blir litt monoton. Og det er liksom ikke noe som er direkte feil med dette, men det er mye som mangler for at det skal bli noen innertier for meg. Men en helt grei trestjerner er det. Og at Lise kan synge er det jo ingen tvil om, selv om det er noen år siden jeg sist hørte henne live.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien