Bak kulissene: Kveldens finale i Spektrum

Med bare timer igjen til Norge skal bestemme hvilken låt som skal representere oss i Baku i mai, er spenningen til å ta og føle på. escNorge har fått overvære generalprøven på kveldens MGP-finale, og kan love at seerne får et festlig og fargesprakende show.

mgpfinale

Sendingen åpner med et raskt tilbakeblikk på det som hendte i Florø forrige lørdag og på noen av våre tidligere MGP-vinnere. Så får vi høre noen av tankene og forventningene til kveldens finalister før vi er inne i Spektrum og blir introdusert for kveldens programledere. Martes kjole (den første av to) er i sort og sølv, og glitrer flott i spotlysene. Og Per Sundnes gjør en uforglemmelig entré på scenen som folk for all del ikke må gå glipp av.

Artistene presenteres og toger inn i salen en etter en, og Marte går så gjennom avstemningsreglene. Det er ikke mulig å stemme før etter at siste låt er ferdig, og det vil – som vanlig – bli fire låter som går videre til gullfinalen.

Så er vi i gang med kveldens bidrag. Tooji er førstemann på scenen, og kjører et friskt og fengende show med trøkk og pyro. I motsetning til i Florø tar han av seg hetten ganske tidlig i låten, og vokalt høres han stødig og sikker ut – også i falsetten mot slutten. Men nå skal det sies at de aller fleste artistene hørtes meget bra ut stemmemessig inne i salen, og det kan jo fort tenkes at det oppleves annerledes i TV-apparatene.

Reidun Sæther på startnummer to er den som har endret mest på fremførelsen siden sin delfinale – først og fremst på kjolen hun har valgt. Hun stiller nå i en knekort, høyrød kjole (som i undertegnedes øyne får henne til å minne litt om en skolefrøken på sommeravslutningen), og rødfargen går også igjen i scenedekoren. Reidun synger alt hva remmer og tøy kan holde, og blåser formelig taket av Spektrum når hun tar i. Hun blir fortsatt veldig alene på scenen, men med pyro og vindmaskin som er en schlagerdronning verdig, leverer hun en flott fremføring.

På startnummer tre kommer finalens wildcard, Lise Karlsnes. Hun kjører samme show og klær som i Florø, og hun og danserne matcher bevegelsene på de to store lerretene på en artig måte. Lise kjører kveldens flotteste lysshow i stedet for pyro, og shower og leker seg på scenen, men det spørs hvor langt det rekker i kveld med tanke på at hun måtte ha «hjelp» til å kvalifisere seg til å begynne med.

Plumbo går på scenen som nummer fire, og leverer som i delfinalen. Fargebildet på scenen går i gult og grønt, kanskje for å matche de irske innslagene i låten? Vokalist Blokkhus har fremdeles vest og ubarberte armhuler, men låten fenger publikum i salen og kommer nok til å gjøre det skarpt når stemmene skal telles opp.

Nestemann ut er Malin, som dessverre ennå ikke har blitt helt frisk i stemmebåndene siden delfinalen. Vokalmessig er hun definitivt den mest usikre hittil, og når kameraet ikke er på henne ser vi i salen at hun bøyer seg og hoster flere ganger. Låten og showet er friskt og artig, men få tror vel at Malin skal klare seg videre til en eventuell gullfinale i kveld.

Vi er halvveis i fremføringene, og Per tar seg en liten prat med noen av artistene før en av kveldens favoritter, Nora Foss Al-Jabri, inntar scenen på startnummer seks, ikledd den samme blå kjolen som sist. Nora bør definitivt tjene på å komme rett etter den noe mer usikre Malin, for her har vi ei jente med stålkontroll på stemmen. Nora synger i tillegg mer dynamisk enn i delfinalen, og legger mer trykk i stemmen for hvert refreng, noe som er med på å skape en fin stigning i sangen. På dette nummeret skal blå «glowsticks» tas i bruk og veives med blant publikum, og i tillegg drysser det konfetti ned over Nora i siste refreng.

Det blir en skarp kontrast til rockegutta i The Carburetors på start nummer syv. Her er det fullt gitarøs fra første sekund, og karene er tøffe i sort lær og mørke solbriller. De holder det de lovet på forhånd og svir av et pent pyro-budsjett i løpet av sine tre minutter på scenen.

Bobby Bare og Petter Øien har ikke forandret på mye i sitt show, bortsett fra at det er anelsen mer interaksjon mellom de to vokalistene. Men mest liv på scenen skaper uansett flotte Olga på fele. Om Norge er klar til å sende den eldste deltakeren noensinne til ESC får vi vite om noen timer.

Nest sist ut er duoen Yaseen og Julie Maria, og heller ikke de har endret på showet fra sist uke. Her får vi noe av den mest spennende kamerabruken i delfinalen, og det er artig å se hvordan kameramennene i NRK løper til og fra, og hvordan koristene toger inn på scenen i akkurat riktig øyeblikk (og riktig synsvinkel).

Tommy Fredvang avslutter fremføringene, og han er like fjellstø som sist. Han glir inn på scenen fra venstre, og blir – som Reidun – litt alene uten korister, men han leverer allikevel meget bra, og skal slett ikke regnes vekk fra en mulig plass i gullfinalen.

Nå åpnes telefonlinjene i ti minutter, og vi får en snabbreprise med høydepunktene fra de ti låtene. Spesielt Reidun og Nora har vært heldige med sitt valg av klipp, og de får virkelig vist frem stemmeprakten sin.

Per og Marte snakker nå litt om hvilke konkurrenter Norges bidrag kan møte i Baku, før de fører samtalen inn på hvordan avstemningen har foregått i «gamle dager». Her får vi noen artige klipp fra MGP-arkivet før alle kveldens artister gjør sin hyllest til Norges første MGP-vinner Nora Brockstedt i et felles nummer. Dette avslutter første del av sendingen.

Andre del åpner med at Per tar en samtale med artistene i Green Room, før vi får en ny snabbreprise av låtene. Marte har nå byttet kjole, og det går fremdeles i sort og sølv, men med mindre paljetter. Alle artistene kommer så opp på scenen, og en og en ropes de fire gullfinalistene opp og får fremføre sangen sin på nytt. Innimellom hver låt blir det små intervjuer med kjente personer i salen, deriblant Oslos ordfører Fabian Stang, EBU-sjef Jon Ola Sand og Norges ambassadør til Aserbajdsjan.

Etter at de fire gullfinalistene har fått synge om igjen, har publikum fem minutter til å stemme på. En ny snabbreprise følger, før vi får kveldens andre pauseinnslag: Alexander Rybak. Han kjører deler av showet han hadde i den danske MGP-finalen, men har tilpasset noe av låtvalget til «norske forhold». Mens stemmene telles får vi så et klipp fra Pers tur til Baku.

Det er til sammen åtte «juryer» som skal avgi stemmer i finalen – tre byjuryer fra Ørlandet, Larvik og Florø, og telefonstemmer fra fem landsdeler. Byjuryene avgir henholdsvis 2000, 4000, 6000 og 8000 poeng til de fire gullfinalistene, mens landsdelene gir så mange poeng som det har kommet telefonstemmer. NRK har valgt å bruke artister som ble slått ut i delfinalene til å lese opp poengene.

På generalprøven var det Lise Karlsnes, Malin, Plumbo og Tooji som ble ropt opp som gullfinalister, sannsynligvis fordi flere av disse har mye utstyr som skal slepes av og på scenen, noe som er god trening for folkene som jobber i kulissene. I en spennende avstemning gikk til slutt Tooji av med seieren med 45 004 poeng, mens de tre andre fulgte etter på rekke og rad.

Om dette blir sluttresultat i kveld, gjenstår å se. Det er nesten vanskeligere enn noensinne å spå hvem som tar seg videre til gullfinalen etter å ha sett fremføringene live, og det ligger an til en vanvittig spennende sending fra Oslo Spektrum. Så det er vel ikke annet å gjøre enn å krysse fingrene for våre egne favoritter og håpe at den beste låten vinner til slutt.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien