MGP 2012: Tooji ble kveldens konge

I går kveld gikk en av de mest uvisse MGP-finalene noensinne av stabelen i Oslo Spektrum. Ingen soleklar forhåndsfavoritt hadde utpekt seg, men både folkrockbandet Plumbo, purunge Nora Foss Al-Jabri og duetten mellom Petter Øien og legenden Bobby Bare ble tippet som vinner. Til slutt var det imidlertid den unge og fremadstormende, men inntil nylig helt ukjente Tooji som stod igjen som vinner og nå skal representere Norge i Baku i mai.

toojifinale2

NRK bød på fest, fart og moro da de ti finaledeltakerne skulle gjøre opp om seieren i Oslo Spektrum. Startfeltet var ekstremt variert og bød på alt fra sarte ballader til hardrock med masse pyro, og fra rap på norsk til køntri på engelsk. Og aldersmessig spente deltakerlisten fra Nora, som knapt hadde rukket å fylle 16 år, til Bobby Bare med sine 76.

marteperProgramlederne Marte Stokstad og Per Sundnes hadde et trygt grep om fremdriften i sendingen, og loset publikum og TV-seere gjennom både fremføringer, forhåndsinnspilte innslag og intervjuer med artister og andre fremtredende personer, som Oslos ordfører Fabian Stang og EBU-sjef Jon Ola Sand. Men det var generelt lite utenomsnakk og uthaling av tiden i løpet av sendingen, og vi kom raskt til poenget med kvelden: At de ti finalistene fikk fremføre sine bidrag på den flotte scenen. En nærmere beskrivelse av hver enkelt deltakers nummer finnes her.

Årets MGP-vinner blir den 50. i rekken, og i den anledning hadde NRK satt sammen en hyllest til Norges aller første MGP-vinner, Nora Brockstedt. Alle deltakerne sang ulike deler av hennes seiersbidrag Voi voi, og jubilanten selv var på plass i salen for å ta imot hyllesten.

Etter en velfortjent pause var vi tilbake i Spektrum for å høre hvilke fire bidrag som hadde gått videre til gullfinalen. Ikke uventet var det de tre delfinalevinnerne, Plumbo, Nora og Bobby Bare/Petter Øien som ble ropt opp som de tre første. Størst spenning var det knyttet til hvem som skulle få den fjerde gullfinalebilletten. Mange tippet at Tommy Fredvang, med en solid fremføring og et heldig startnummer, skulle bli den heldige, men det viste seg i stedet å bli han som åpnet hele showet, Tooji, som ble den fjerde gullfinalisten.

Plumbo kjørte sin Ola Nordmann på nytt, og skapte høy stemning i Spektrum med sitt allsangvennlige refreng. Bandet har fått mye oppmerksomhet i de siste ukene, men virket å ha lagt alt oppstyret bak seg og koste seg på scenen der de ga oss fengende folkrock med gullfinalens eneste norske tekst.

plumbofinale2 

I sterk kontrast til Plumbo bød Nora Foss Al-Jabri på myk og vakker skjønnsang i den melodiøse, Disney-aktige balladen Somewhere Beautiful. Med en tekst som handlet om å møte igjen noen man har mistet på «den andre siden» ga Nora en følsom og intens fremføring av låten, som er skrevet av Christian Ingebrigtsen og Eivind Rølles. Som eneste ballade, ikke bare i gullfinalen, men i hele Spektrum-startfeltet, skilte denne seg klart ut, og mange mente nok at Nora ville være det sikreste kortet å sende til Baku.

norafinale1

Things Change, fremført av Bobby Bare og Petter Øien var igjen en helt annen opplevelse, med brumlende barytonstemmer, store cowboyhatter og ei søt jente på fele. Her kom den joviale godstemningen tilbake i Spektrum, og mange koste seg over å se den 76 år gamle, men like fullt høyst aktive Bobby Bare tilbake i Norge, og det ble gjort et lite poeng av at godeste Bobby holdt sin første konsert her i landet så langt tilbake som i 1964.

bareoienfinale2

Sistemann ut var altså Tooji, som bød på kveldens mest fengende rytmer og friskeste show i sin Stay. En svært spent Tooji holdt på å gå ut av sitt gode skinn da han ble ropt opp som siste gullfinalist, men han viste ikke noe preg av nerver da han kjørte nummeret sitt nok en gang og fikk publikum på føttene. Det kokte formelig i Spektrum, og mange følte kanskje at det lille ekstra som kjennetegner en vinner kom til syne i denne opptredenen.

alexanderpausenummerMens NRK åpnet slusene for kveldens siste avstemning, gikk Alexander Rybak på scenen og ga oss et morsomt pausenummer der han bød på sine tolkninger av kjente ESC-melodier opp gjennom årene. Her fikk vi alt fra danske Fly On The Wings Of Love til Johnny Logans Hold Me Now, ispedd litt Haba Haba (med tilhørende fellesdans) og selvfølgelig hans signaturlåt Fairytale.

Da stemmene skulle leses opp, viste det seg at de tre byjuryene fra Ørlandet, Larvik og Florø alle hadde Nora på topp og Tooji på andreplass. Plumbo og Bare/Øien byttet på å få tredje-og fjerdeplass. Etter at juryene hadde sagt sitt, ledet dermed Somewhere Beautiful et lite stykke foran Stay.

Da telefonstemmene kom inn fra de fem landsdelene var imidlertid situasjonen en annen. Samtlige landsdeler hadde Tooji på topp, og etter at Vestlandet som landsdel nummer to hadde avgitt sine stemmer, tok han over førsteplassen. En stadig mer rørt Tooji trodde knapt sine egne øyne idet ledelsen hans økte for hver landsdel som avga stemmer, og da Østlandet til slutt ga ham dobbelt så mange stemmer som låt nummer to, var seieren et faktum.


Den endelige resultatlisten ble seende slik ut: 

1. Tooji – Stay – 155 480 stemmer

2. Nora Foss Al-Jabri – Somewhere Beautiful – 90 046 stemmer

3. Bobby Bare/Petter Øien – Things Change – 79 685 stemmer

4. Plumbo – Ola Nordmann – 61 868 stemmer

En aldeles overlykkelig Tooji fikk dermed innta scenen som vinner, vel vitende om at han hadde nådd sitt store mål og vunnet Melodi Grand Prix 2012. Han får nå reise til Baku og representere Norge i Eurovision Song Contest i mai måned med etnopoplåten Stay, som han selv har vært med på å skrive sammen med svenske Peter Boström og Figge Boström.

Peter og Figge er ikke, som mange kanskje skulle tro, i slekt. Men de har begge skrevet og produsert musikk i Sverige i mange år, og står bak flere hitlåter på de svenske platelistene og i Melodifestivalen. I fjor skrev de andreplassvinneren i MF, In The Club, for Danny Saucedo, og Peter har tidligere vært med på å skrive Manboy for Eric Saade og Disconnect Me for Marie Serneholt – mens Figge blant annet har Sara Vargas Spring för livet og Emilia Rydbergs You’re My World på CVen.


Etter at kameraene var slått av og publikum var på vei ut av Spektrum, fikk vi i pressen tilgang til artistene på scenen for å lokke noen velvalgte ord ut av kveldens artister. Det ble en hektisk opplevelse der det ikke var tid til noen inngående samtaler, men der det heller gjaldt å være kjapp på avtrekkeren og få snakket med så mange som mulig.

escNorge fikk først en rask kommentar fra Reidun Sæther, som ikke nådde gullfinalen med sin High On Love i kveld. Reidun var allikevel fornøyd med sin egen innsats, og var veldig glad for at hun i kveldens sending var kvitt stemmeproblemene fra semifinalen og virkelig kunne synge ut. Hun mente også at seieren til Tooji var høyst fortjent.

– Av alle artistene i finalen var nok han den som ville vinne aller sterkest, uttalte Reidun.

En kjapp prat med radarparet Bobby Bare og Petter Øien kunne avsløre at de var stolte av å gå så langt som de gjorde. Bobby visste lite om Melodi Grand Prix og ESC på forhånd, men var glad for at nordmenn tydeligvis satte så stor pris på countrymusikk. Petter og Bobby så ikke bort fra at de skulle fortsette samarbeidet, men først var det en felles fisketur som stod på programmet.

Vår lengste samtale kom med komponistene til Noras bidrag, Christian Ingebrigtsen og Eivind Rølles. De sa seg godt fornøyd med sin andreplass, og mente at målet ikke hadde vært å vinne, men å få vist frem Nora som den flotte artisten hun er for hele Norge. De kunne røpe at Nora nok var bittelitt skuffet med en gang seieren glapp, men at hun ristet det fort av seg, og begge mente at Tooji ville ha gode muligheter i den internasjonale finalen.

For Christians del var dette den tredje 2. plassen han har oppnådd i MGP, og på spørsmål om han kom til å stille opp igjen for endelig å kunne hente hjem seieren, svarte han lurt:

– Det blir nok flere deltakelser.

Til slutt klarte vi å presse oss inn i mengden som omringet kveldens seierherre, Tooji, som virkelig var i den syvende himmel over å ha gått helt til topps. Han delte ut klemmer i øst og vest, og skrev autografer til ivrige tilskuere ved scenekanten.

Tooji ble spurt om hva det hete seierskysset fra medartist Silya Nymoen betydde, men han forsikret oss om at det kun var vennskapelig. De to hadde blitt veldig gode venner på kort tid under prøveuken i Florø, og etter at delfinalen var over hadde hun lovet ham et seierskyss dersom han skulle gå hen og vinne i Spektrum. Og det løftet måtte hun jo holde!

Tooji la videre vekt på at han kun var en del av et stort team som bestod av både låtskriverne og de flotte danserne hans, og han takket familien sin for all støtte og oppmuntring han har fått opp gjennom årene. Toojis brødre og moren hans, Lily Bandehy, var også tilstede på scenen og kastet seg om halsen på hverandre. Lily fortalte at hun alltid har hatt tro på at sønnen kunne lykkes med å nå de målene han setter seg, fordi han har en utrolig sterk vilje.

– Og han kommer til å vinne i Baku, sa hun skråsikkert.

Dette var en oppfatning som presidenten i den norske MGP-klubben, Morten Thomassen, langt på vei delte.

– Jeg tror på en topp fem-plassering i finalen, sa han med et lurt smil om munnen.

Hvorvidt disse spådommene slår til, må vi vente til mai måned med å finne ut av. Men med Stay stiller i hvert fall Norge med et av de friskeste og mest moderne bidragene vi noensinne har gjort, og de «østlige» tonegangene i låten kan vise seg å bli utslagsgivende for å kvalifisere oss videre fra en semifinale der godt over halvparten av landene tilhører Øst-Europa.

Foto: AnneNordby@escnorge

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien